České volby v zajetí dezinformací. Nyní je potřeba zamést stopy?

23. 10. 2017 12:30:33
Víkendové sněmovní volby, resp. předvolební kampaň byla doprovázena značnou mírou šířených dezinformací. S jejich pomocí bylo propagováno zejména SPD Tomia Okamury a naopak poškozovány konkurenční subjekty.

Za Okamurou doslova jako jeden muž stály prokremelské dezinformační weby. Pozadu nezůstávaly ani dezinformační kampaně vedené na Facebooku. Např. kampaň českého podnikatele Petra Mančíka žijícího v Dubaji, který jako český migrant žijící mezi muslimy a "čirou náhodou" podnikatel v oblasti internetového marketingu a PR vede kampaň proti migraci a islámu.

Dezinformacemi zdatně přispíval i sám Tomio Okamura a jeho spolustraníci. Vytvořili tak neproniknutelné dezinformační ghetto, ve kterém jeho obyvatelé věří, že EU chce zrušit písmeno Ř, Romové dostávají zdarma máslo apod. a že všechny ostatní strany jsou proislámští multikulti vítači a jedině Tomio je spasitel.

Neproniknutelnosti pomáhalo i pečlivé mazání nepohodlných názorů a blokování jejich pisatelů. V případě médií byla ze strany SPD provedena selekce a nevhodná fakta či dotazy novinářů byly odpáleny pomocí "lžete" či "pane redaktore, vy jste se nepřipravil". To bohatě stačilo.

Příklady šířených dezinformací viz Fakturant Tomio Okamura a jeho bizarní parta a Okamurovci chyceni do dezinformační pasti.

Hlasuji pro czexit

Výhradní podpora SPD Tomia Okamury za současného očerňování politických konkurentů se odehrávala i na stránce Hlasuji pro czexit (bezmála 70 000 fanoušků).

Tato stránka ale hned druhý den po volbách z Facebooku mizí.

Mezi praktiky Hlasuji pro czexit patřilo např. ovlivňování výsledků online anket. Stránka pravidelně vybízela ke klikání s tím, jaký subjekt popř. osobu je třeba podpořit. Z úst představitelů SPD bylo opakovaně slyšet, že odborná sociologická šetření jsou prolhaná a zmanipulovaná. Závěry průzkumů tak jimi byly konfrontovány právě s online anketami, jejichž výsledky okamurovci po výzvách naklikali. Aneb průzkumy lžou, pravda je jedině ta na povel naklikaná.

Sama stránka uvádí, že "trénuje akceschopnost na říjnové parlamentní volby". A jelikož je nyní po volbách, není překvapením, že ihned po nich zmizela.

Více příkladů "klikacích výzev" v článku Rychle, vlastenci, klikejte do anket, ať se ukáže ta pravda!

Další praktikou bylo kromě šíření klasických dezinformací a dezinformačních zdrojů i sdílení neaktuálního obsahu s různými apely.

Níže tak může vidět příspěvek, resp. sdílený odkaz na článek z iDNES.cz komentovaný výzvou: "Rychle sdílejte, než to smažou!"

Výsledek? 2 995 sdílení a daný post tak uviděly přinejmenším desítky tisíc uživatelů Facebooku.

Na obrázku rovněž můžeme vidět záhlaví samotné stránky resp. Okamurův banner "odvaha říkat pravdu". Aneb když je lež vydávaná za pravdu a pravda za lež. Co více k tomu říci.

Hlasuji pro czexit svým komentářem vzbuzuje u čtenáře dojem, že onen případ ze západních Čech je velmi aktuální horká zpráva, která musí být šířena, než bude kýmsi smazána.

Nicméně pokud si onen odkaz resp. článek otevřeme, zjistíme, že na iDNES.cz visí od března 2016.

Ale samozřejmě platí "rychle sdílejte, než to smažou". A článek může být dozajista někým rychle smazán, protože je na iDNES.cz už více než rok. Jistě.

Hlasuji pro czexit tak kopíruje nátlakové metody, které využívají "prodejci" nekvalitního zboží známí jako šmejdi. Aneb "rychle si tu biolampu za padesát tisíc kup, jinak riskuješ své zdraví".

Stránka rovněž využívá klasické metody falzifikace, a to např. vymyšlené citace.

Z následujícího obrázku se tak můžeme dozvědět, že mladá maminka bude volit SPD Tomia Okamury, protože si její děti přejí žít v bezpečné zemi.

Výzva k lajkování a sdílení rovněž nesmí chybět.

Tato mladá žena popsaná jako Junge Sekretär na obrázku z fotobanky Gettyimages stoprocentně české občanství i děti má. A je i nad slunce jasné, že pro Hlasuji pro czexit slova o její volbě SPD Tomia Okamury skutečně pronesla.

Další příklad vylhané citace "dívky z fotobanky" viz Jak jsem u okamurovců a zemanovců probouzel city a lásku.

Kdo za Hlasuji pro czexit stojí?

Jako každá správná dezinformační, tedy pardon "vlastenecká", kampaň bylo Hlasuji pro czexit realizováno anonymně. Ta skutečná "pravda" totiž přichází jen od někoho, kdo se pod šířený obsah nechce podepsat. To dá rozum a "vlastenci" v tom mají jasno.

Pokud ale trochu zapátráme, nalezneme stránku Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Liberecký kraj - SPD.

Ta je spravována Radovanem Víchem, který ve volbách získal poslanecký mandát.

Jen dodejme, že Vích si např. v České televizi vymýšlel desítky tisíc neregistrovaných muslimů na našem území. Na dotaz redaktora, kterého zajímal zdroj dat, Vích odpovídá, že to je všeobecně známé a logika. Nač tedy Česká republika vede databáze a statistiky? Radovan Vích jednoduše vypálí nějaké číslo a to je přece všeobecně známé a logika.

Ale zpět ke stránce SPD v Libereckém kraji. Na té je Vích uveden jako jediný její správce (na obrázku vpravo nahoře).

Ale co má společného SPD v Liberci a Hlasuji pro czexit?

Obě stránky vykazovaly řadu vzájemných interakcí. Byla mezi nimi patrná časová i obsahová souslednost a rovněž i využívání identických vizuálních prvků.

Pro názornost si ještě jednou ukažme naši mladou sekretářku a voličku SPD z fotobanky.

A nyní se podívejme na další sympatickou dívku tentokrát na stránce SPD v Libereckém kraji. Ta nám říká, že bude volit Tomia Okamuru, který dělá politiku pro obyčejné lidi, na nic si nehraje a jako jediný v politice zhubnul.

Vidět můžeme stejný rámeček, stejné písmo, stejné tmavě modré pole.

Uživatel Mike Hilmar je tak v komentářích rád, že i mládež bude Okamuru volit.

A mládež Okamuru jistě i volila. Ale o tom, že se voličkou SPD Tomia Okamury stala mladá švýcarská muzikantka Lisa Stoll lze opravdu pochybovat.

Ale jistě vše je jen neskutečná náhoda. Využívání stejných grafických prvků, vylhaných citací atd. A vzájemná obliba fotek mladých žen z německojazyčného segmentu internetu? To je také jistě jen lež a "pane redaktore, vy jste se nepřipravil".

Další falešné stránky propagující SPD Tomia Okamury

K propagování agendy a samotné SPD byly využity falešné stránky známých osobností. Na nich kromě šíření dezinformací současně docházelo k očerňování politických konkurentů. Šlo o stránky, které automaticky vzhledem ke zvučnému jménu získávají mnoho fanoušků nakloněných ideovému směřování SPD.

Příkladem jsou stránky:

Miloš Zeman - prezident ČR (41 560 fanoušků)

Miloš Zeman - můj prezident (29 351 fanoušků)

U obou stránek tak můžeme vidět stejný obrázek s Okamurou v záhlaví.

Vzhledem k tomu, že nemalý počet lidí plně důvěřuje i naprosto bizarním hloupostem z internetu, příklad viz Jak jsem prováděl na okamurovcích a zemanovcích sociální experiment, tito lidé mohli získat dojem, že Miloš Zeman opravdu vyzývá k volbě SPD Tomia Okamury.

Závěrem

Stranou ponecháme "rychle vlastenci hlasujte v online anketě; rychle sdílejte, než to smažou" či oblibu v mladých ženách z německojazyčného internetu a vymýšlení jejich citací. To vše je jistě skvělá průprava pro poslance českého parlamentu. Ale zamysleme se nad inspirací, resp. odkud je čerpána. Nápovědou může být adresa kanceláře liberecké organizace SPD, která se nachází kde jinde než na Moskevské ulici.

Ostatně otázkou času je, kdy se poslanci SPD objeví v Moskvě, na Krymu, či budou jménem ČR navazovat „meziparlamentní družbu“ v tzv. Doněcké lidové republice. Tipuji to tak na únor-březen 2018. Např. do Sněmovny zvolený fanoušek Putina Lubomír Volný se „kamarádí“ s Alexandrem Usovským, který z peněz Kremlu blízkého oligarchy Malofeeva "na tajňačku" platil akce extremistů napříč Evropou.

Radim Fiala si svou misi v Moskvě již odbyl a Jaroslav Holík pro změnu na Krymu oslavoval výročí anexe.

Na závěr je nutné nezapomenout na jednu důležitou věc. Pokud na takovou bratrskou misi, vážená SPD, pošlete poslance Mílu Roznera, připravte mu papír. To aby věděl, co má říct. Bez papíru totiž nedá ani ránu.

Pozn. Mé zhodnocení voleb naleznete zde.

Autor: Roman Máca | pondělí 23.10.2017 12:30 | karma článku: 45.03 | přečteno: 32424x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 856 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...