Okamurovci chyceni do dezinformační pasti

13. 08. 2016 9:36:15
Popsané příklady nepravd, hoaxů, dezinformací a manipulací ze strany SPD Tomia Okamury a jejích členů.

Politika je neúprosný boj o hlasy voličů. S naším hlasem vkládáme konkrétnímu politikovi či straně do rukou i naši budoucnost. Každý tak máme zodpovědnost sami za sebe a také za společnost jako celek. Nicméně, jak již bylo zmíněno, politika je boj neúprosný a také často bez pravidel, kdy je vše dovoleno. Využívány jsou tak různé nepravdy, dezinformace, manipulace apod. Podíváme se tedy, jak si v tomto směru stojí ambiciózní strana SPD Tomia Okamury.

A začněme samotným předsedou. Ten se v politice netají ambicemi nejvyššími. Ale jak moc mu můžeme věřit, že bychom jeho úsilí ve volbách podpořili? Mluví pravdu? Pokud se podíváme na analýzu portálu demagog.cz, který se zabývá ověřováním pravdivosti výroků politiků, zjistíme, že na tom Okamura není zrovna nejlépe. Na jeden jeho výrok pravdivý, připadá v podstatě jeden výrok nepravdivý nebo zavádějící.

Okamura rovněž bojuje proti Bohuslavu Sobotkovi, kterého nazývá "nafoukaným frackem" (zdroj). Jde tedy o přirovnání za použití lidového jazyka, které jistě u okamurových stoupenců sklidí ovace. Ale jelikož dávám přednost jiným metodám pro posuzování politiků, podívám se, jak si s pravdomluvností stojí onen "nafoukaný fracek" Sobotka. Můžeme tak vidět diametrální rozdíl oproti Okamurovi.

Či jak je na tom s pravdomluvností současnými samozvanými vlastenci tolik proklínaný ministr Dienstbier.

Můžeme nahlédnout, že Okamura si ve srovnání s těmito dvěma politiky nevede zrovna nejlépe. Ale pro řadu voličů nicméně není rozhodující, zda konkrétní politik mluví pravdu nebo nepravdu. Důležité je, zda jeho názor konvenuje s jejich vlastním názorem. A zda je to pravda nebo lež, to již není podstatné.

Okamura rovněž šíří "informace" z dezinformačních portálů a s chutí také nasdílel onen zfalšovaný citát Jana Wericha o muslimech. K němu doplnil slova, že se jedná o "ABSOLUTNÍ PRAVDU".

O sdílení dezinformačních webů Okamurou více v článku Hurá! Pan předseda Okamura mi odpověděl a byla to mela. Článek vycházel z Okamurovy reakce na můj Otevřený dopis panu předsedovi T. Okamurovi.

Okamura rovněž sdílí nespočetněkrát vyvrácený hoax o "uprchlické lodi". Na skutečnost, že se nejedná o zachycení k současné době poplatných událostí a že fotku nelze zařadit do aktuálního kontextu (byla pořízena v roce 1991), upozorňuje u Okamurova příspěvku Kamila Plachetková.

Příspěvek výše byl publikován v červnu 2015. Nicméně Okamura si loď oblibuje a využívá ji i nadále. Níže příspěvek z července 2016.

Ve výsledku tak můžeme vidět, že podle demagog.cz na jeden pravdivý výrok tohoto politika připadá v podstatě jeden výrok nepravdivý nebo zavádějící. Okamura je rovněž šiřitelem obsahu dezinformačních webů a hoaxů. Tím nechci navádět k tomu, aby někdo volil ČSSD, když jsem zmiňoval jako oponenty politiky této strany. Ale předkládám je jen pro srovnání, jak jsou na tom s pravdomluvností osoby, které Okamura napadá.

Ale jak si v oblasti dezinformací, hoaxů apod. stojí další představitelé SPD a regionální odnože této strany?

Ve svém minulém článku Vlastenec, co vyhrožoval Matějovi Stropnickému, zavítal do kostela na mši s muslimy jsem se zaměřil na osobu, která je takovým lidovým "islamobijcem" a narušuje mši v kostele. Ze svého jednání pořizuje videozáznam. U tohoto videa umístěném na Facebooku se mezi dalšími "komentátory" objevuje i postava Radky Hladíkové. Ta funguje v rámci středočeské SPD (zdroj) a rovněž se účastní různých setkání a demonstrací i v zahraničí.

Její příspěvek můžeme vidět jako poslední. Radka Hladíková na svém facebookovém profilu sdílí např. článek o dopisu Bohuslava Sobotky, který má být adresován všem občanům ČR. A dodává otázku, zda se jedná o vtip.

Polemizovat můžeme nad tím, zda touto tezí myslí, že se jedná o "vtip" premiéra Sobotky a daný dopis opravdu považuje za reálný, nebo článek dává k diskusi, zda je pravý či ne.

Na obrázku výše tak můžete vidět veškeré reakce. Některé tvrdí, že jde o vtip, ale také můžeme vidět reakce, kde dotyční opravdu věří, že se jedná o autentický Sobotkův dopis a častují ho tak nevybíravými výrazy. Diskutérka se jménem Kikina Cipísová uvádí, že to vtip není, že to je samá lež a ani to nebude číst. A že od Sobotky nebude nic číst, protože Sobotka podporuje islamizaci.

Toto je vhodný příklad, jak je konkrétní osoba již přesvědčena na základě jistého dojmu, který je absolutně mimo realitu a dotyčná osoba, která, jak uvádí, "nesnáší lež", si nepotřebuje nic více číst. Stranou ponechme, že naše vláda např. odmítá politiku kvót, ale samozřejmě islamizuje, protože to političtí podnikatelé a různé dezinformační weby prohlašují.

Shrnuto, důležité není, co je pravda a co ne a jaká jsou objektivní fakta. Ale důležitý je pouze názor, který konvenuje s tím mým. A více mě jednoduše nezajímá, i když tvrdím, že "nesnáším lež".

Podívejme se tedy na tento článek o dopisu blíže. Ten vychází na portálu ceskoaktualne.cz. Portál spadá do množiny proruských konspiračních a dezinformačních webů. Jedná se o projekt Davida Pelána. Články nejsou podepsané, na webu nejsou zveřejněná konkrétní jména zodpovědných osob, adresa vydavatele atd. Tedy portál netransparentní a jako věrohodný informační zdroj nepoužitelný.

Na ceskoaktualne.cz se tento konkrétní dopis dostal z webu svetkolemnas.info. Zde se jedná o projekt Ondřeje Geršla, který provozuje i další proruské dezinformační weby např. ac24.cz. Vše je na nich opět netransparentní. Zdroj článku.

Pro ilustraci, na portálu svetkolemnas.info se objevuje řada roztodivného obsahu viz níže.To pro pochopení, že daný web opravdu nelze brát vážně.

A nyní jsme konečně u zdroje, a tím je web eportal, který je sdružen do rodiny konspiračních a dezinformačních webů pod hlavičkou Parlamentních listů. Na eportalu je mezi přispěvateli např. Adam Bartoš a další jistě zajímavé osoby. Zde článek vychází v rubrice s názvem "humor", jak je vidět níže.

Dochází tedy k situaci, že prvotní zdroj označuje Sobotkův dopis, byť nenápadně, jako humor a další dezinformační weby ho přejímají s tím, že jde opravdu o reálný počin Bohuslava Sobotky. Tomu odpovídají i reakce pod články, kde to premiér pořádně schytává. A je úplně jedno, že s tím nic nemá společného.

Osobně nemám nic proti tomu, když budou proruské weby psát skazky o tom skvělém a svobodném Rusku, které pod Vladimirem Putinem jen vzkvétá a je tam vše dokonalé, zatímco západ je nad propastí. Ale vyrukovat se lživým dopisem, signovat ho premiérem a šířit ho jako stanovisko premiéra, mi přijde už opravdu přes čáru. Ale co jiného čekat od proruské dezinformační kampaně. Dovoleno je vše. Hraje se na iracionalitu a myšlenkovou jednoduchost lidí. U těchto lidí tato kampaň slaví úspěchy.

A samozřejmě. Pokud by Sobotka opravdu dopis psal, objeví se to "určitě" jen na proruských webech a již ne v tzv. mainstreamu. Ale racionalitu a schopnost dohledávání a ověřování informací u některých lidí opravdu nehledejme. Je jim dobře na proruských webech. Na nich se mohou vyřádit a odhalí zde i viníka za veškeré své životní tragédie.

Více o těchto webech v článku Jak "informují" tzv. proruské weby?

Ale vraťme se zpět k Sobotkovu dopisu, který Radka Hladíková sdílí s upozorněním, zda jde o vtip. Pokud se podíváme na facebookovou stránku SPD v Karlovarském kraji, ta již stejný článek sdílí s tím, že jde o "hotovou věc". SPD tak sdílí vylhaný hoax proti Sobotkovi a Sobotka to tak od podporovatelů SPD schytává včetně vulgarismů.

Zlínská organizace SPD např. sdílí další proruský konspirační a dezinformační portál, a to svobodnenoviny.eu. Na nich mimo jiné publikuje své články ortodoxní stalinista Ladislav Kašuka, který např. volá po popravách a tvrdí, že za hladomor v SSSR ve třicátých letech nemůže nikdo jiný než západ. Ladislav Kašuka je v ČR dispečerem ostrahy, který prošel tzv. "osobním bankrotem" kvůli zadlužení. Nicméně v Rusku je díky svým "správným" názorům prezentován jako známý český novinář. Více v článku Dvojí život: V ČR dispečer ostrahy, v Rusku známý český novinář.

Ale problematickými zdroji nejsou pouze zmíněné dezinformační weby. Existují i různé dezinformační kampaně na sociálních sítích. Video publikované jednou z nich sdílí pražská organizace SPD.

Jedná se o kampaň s názvem We Are Here At Home .com, kde se průběžně objevuje řada hoaxů a která celou problematiku migrace a islámu zplošťuje pouze do oblasti podněcování nenávisti a vyvolávání strachu. Kampaň je samozřejmě vedena anonymně. Nicméně stojí za ní Petr Mančík, který je "shodou náhod" podnikatelem v oblasti internetového marketingu a PR. Ten tuto "vlasteneckou" kampaň řídí ze Spojených arabských emirátů. Je tak migrantem žijícím mezi muslimy. Ale i přesto proti migraci a islámu kampaň brojí. Současně na svém osobním facebookovém profilu vyzývá k porozumění mezi náboženstvími, ale business je zřejmě business. V kampani samozřejmě nechybí ani politický marketing. Více o této kampani v článku Kampaň proti islámu a migraci vedená migrantem žijícím mezi muslimy.

A abychom se dostali opět na začátek, pražská organizace rovněž sdílí článek z portálu ceskoaktualne.cz. Tentokrát jde o demonstrace v Německu.

Ceskoaktualne.cz, tedy anonymní dezinformační web si v titulku svého článku stěžuje na to, že média (zřejmě mainstreamová) mlčí. U proruských dezinformačních webů je charakteristické, že vypouští různé hoaxy a současně si stěžují a spílají mainstreamu, že o daných "skutečnostech" neinformuje.

V ukázkách různého problematického obsahu sdíleném prostřednictvím SPD bychom mohli pokračovat i nadále, ale věřím, že pro představu je to dostatečné.

Podívejme se ale zpět do ústředí této strany. Poslanec Radim Fiala sdílí např. následující příspěvek.

V něm rozporuje věrohodnost průzkumů volebních preferencí provedených odbornými institucemi a přiklání se k výsledkům, které vychází z internetové ankety na portálu novinky.cz. Nutno podotknout, že na novinky.cz si SPD vede dobře, a proto i Fiala svůj příspěvek zřejmě publikuje.

A je nejspíše jasné a uvědomuje si, že než anketa na novinkách je věrohodnější odborné šetření, kde jsou v potaz vzaty statistické předpoklady jako reprezentativnost vzorku, interval spolehlivosti atd. Ale proč to nezveřejnit, když je na tom zde SPD dobře.

Fiala tak oponuje "klikací" anketou na novinkách odborným šetřením. V první řadě je třeba říci, že čtenáři novinky.cz nejsou pro reprezentativnost vzorku pro sledování volebních preferencí nijak směrodatní. O preferencích čtenářů novinky.cz, resp. o některých, si můžeme udělat představu pouze z diskusí pod články, kam přispívají. Ne náhodou tak vzniká např. stránka s názvem Idioti z novinek, kde jsou publikovány ty největší perly.

V potaz je nutno vzít i na sociálních sítích kolující výzvy typu: "Rychle vlastenci klikejte do ankety, ať se ukáže ta pravda, že oficiální průzkumy jsou zmanipulované."

A zamyslet se je třeba také nad tím, že mladší, vzdělanější lidé s vyššími příjmy apod. věnují svůj čas jiným činnostem, než je klikání do anket a plusování či minusování příspěvků v internetových diskusích.

Ale je hezké, že se pan poslanec Fiala takto projevil. Připojil se tak k paní poslankyni Nytrové, pro kterou jsou rovněž diskutéři z novinek, proruské weby a newslettery od ruských "naštvaných matek" odborným poradním orgánem.

Ale zde samozřejmě hraje roli to, že pan Fiala svůj příspěvek publikuje na základě toho, že vyznívá pro SPD optimisticky. A já souhlasím s tím, že anketa na novinky.cz zmanipulovaná není a vzhledem k specifickému okruhu čtenářů, výzvám ke klikání do anket a existenci stránky Idioti z novinek, plně chápu a je pro mě logické, že na novinkách vítězí právě strana SPD.

Jen pro ilustraci se podívejme, jak dopadla podobná anketa např. na české verzi ruského portálu Sputnik.

Závěrem

Výše jsme se tak mohli přesvědčit, že práce s informacemi ze strany SPD je značně problematická. Ale jak již bylo zmíněno, politika je boj a dovoleno je vše včetně nepravd, dezinformací, manipulací.

SPD resp. Tomio Okamura je politckým podnikatelem a dokáže těchto nástrojů efektivně využívat. Současně postupuje podle cost-benefit principu. Vybírá si tak cílovou skupinu, od které může co nejjednodušeji získat její přízeň. Tomu odpovídá i celkový projev, kdy jsou používány různé expresivní výrazy a lidový jazyk. S oslovením této cílové skupiny také koresponduje zvolené téma, na které lze co nejlépe získat podporu. Téma se dále rozpracovává pomocí různých dezinformací a napadání svých konkurentů. Součástí je i tlak na emoce a na rozhodování na jejich základě. A rozhodnutí na základě emocí, jak je známo, bývají zpravidla špatná.

Předkládá pouze jednoduchá řešení a kampaň je vedena pouze "proti něčemu", ale konkrétní dopady již nejsou prezentovány. Tomio Okamura chce uzavírat hranice, hlásá "stop diktátu EU". Ale již neprezentuje to, co dané kroky budou stát konkrétní občany. Viz např. Na obranu vlasti! Zemanův protimigrační plot.

Ostatně krásný příklad dezinformační předvolební kampaně jsme mohli vidět již dříve. Strana SPOZ, s jejíž nástupkyní SPO se Okamura spojuje, na svých billboardech avizovala "zastavili jsme Kalouska", i když to byla absolutní hloupost.

SPD Tomia Okamury tak postupuje obdobným způsobem jen s použitím tématu daleko závažnějšího než je onen Kalousek, který byl prezentován jako ztělesnění všeho zla.

Ale vše je jen politický business pod maskou výroků o blahu běžného občana. Ale zamysleme se jen nad tímto textem (zdroj):

Z dopisů, faktur a dalších dokumentů vyplývá, že ve vedení Úsvitu byly nedávno velké spory, protože se zjistilo, že ze stranické pokladny odcházelo na účet předsedy Tomia Okamury měsíčně téměř milión korun.

Jako protihodnotu měl Okamura svému hnutí nabízet služby typu marketingového a mediálního poradenství. Tohle zjištění vyvolalo velké pobouření ve špičkách Úsvitu, takže se hledal způsob, jak celou věc legalizovat, protože externí auditor se dlouho odmítal pod tuto část výroční zprávy podepsat.

V každé společnosti byl, je a bude určitý okruh lidí, kteří před odbornou argumentací, fakty a konstruktivními řešeními dají přednost dezinformačnímu bahnu, emocím, lžím, manipulacím, jelikož jsou předobrazem jejich světa. Jde jen o to, abychom vybudovali takovou společnost, kde druhých jmenovaných bude co nejméně.

A jelikož článek bude pan Okamura pravděpodobně číst, rád bych mu předal vzkaz od jeho fanouška. Na ten jsem narazil na facebookové stránce SPD v Karlovarském kraji. A jelikož by se k němu pan Okamura možná nedostal, předávám alespoň takto. A ano, ten pán to podle všeho myslí naprosto vážně a nejedná se o ironii.

PS. Tento článek, stejně tak jako jakýkoliv článek na mém osobním blogu, je pouze mým názorem. Nevychází tak z iniciativy "pornoherce", ČSSD a není placen Ilumináty, CIA, politickými stranami ani "ukrajinskými fašisty". Tedy pokud bude pan Okamura reagovat, prosím, aby zohlednil tuto skutečnost. A ne jako v předchozím případě, kdy můj článek z mé iniciativy označoval ve stylu, že jde o štvavou předvolební antikampaň zřejmě z dílny ČSSD proti tomuto vlastenci. Ale iluze si nedělám. Jak již bylo zmíněno, dovoleno je vše.

Ale pro některé je to samozřejmě házení hrachu na zeď. A dotyční, co prohlédli, samozřejmě ví lépe, za co a odkud jsem placen, než vím já sám.

Autor: Roman Máca | sobota 13.8.2016 9:36 | karma článku: 34.37 | přečteno: 7709x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 304 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 449 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...