Jak jsem prováděl na okamurovcích a zemanovcích sociální experiment

31. 03. 2017 10:40:03
Aneb jak snadné je manipulovat určitou skupinu osob. Stačí, když jim dáte to, co chtějí a co podtrhuje jejich vidění světa. Nač se zaobírat fakty, která mohou být diametrálně jiná? Lepší je skandovat s davem a ujišťovat sám sebe.

Výše uvedené faktory ve spojitosti s elementární lidskou hloupostí tak dávají ránu demokratické společnosti. Jelikož úspěšné směřování takové společnosti je závislé od racionality a jisté znalostní úrovně jejích členů. Osobně se domnívám, že demokratickou společnost, ve které je většinový názor utvářen za pomoci dezinformací, manipulací, hoaxů a "šokujících odhalení" z proruských webů, nečeká v budoucnu nic dobrého.

Vydal jsem se tak do bludných vod sociální sítě Facebook, abych si osobně vyzkoušel důvtip, resp. jak snadné je manipulovat některé naše spoluobčany pomocí byť sebehloupější dezinformace.

K provedení experimentu mě inspiroval jistý uživatel Facebooku se jménem Jaromír Broulík. Ten 21. února 2017 na svém profilu publikuje po internetu již několik let kolující obrázek tzv. chebského vláčku obsypaného prý migranty vyhoštěnými k nám z Německa.

Broulík dodává, že to je Cheb tento týden, tedy v únoru (všimnout si můžeme např. zelených listnatých stromů, které jistě v zimě v Chebu mají), a nechybí samozřejmě "vlastenecký" popisek, že ČT a další TV o této "pravdě" mlčí.

Podle Broulíka ale samozřejmě ve zprávách melou nesmysly, kterým snad věří jen pan premiér. U správného internetového "vlastence" rovněž nesmí chybět výzva "Posiléj dál !!!!!!!!". Výsledek: 2180 sdílení, protože ČT o takové převratné informaci samozřejmě mlčí a skutečná "pravda" tak musí vyjít najevo až na Facebooku.

Kromě zelených stromů pro objasnění hoaxu, že jde o fotomontáž, se můžeme podívat i na následující obrázek.

Proč zrovna okamurovci a zemanovci?

Kdo téma tvorby, konzumace a šíření hoaxů a dezinformací sleduje, lehce zjistí, že právě příznivci těchto dvou politiků jsou v dané oblasti doslova mistry. Ve skupině Fanklub Tomia Okamury si např. "vlastenci" sdílí odkaz na zaručeně "pravdivý" článek z proruského dezinformačního webu Aeronet a "vlastenecká" diskuse tak na sebe nenechá dlouho čekat viz náhled níže.

Hoaxy a dezinformace cílí především na osoby, které se rády nechají emočně vtáhnout do děje a které již fakta tolik nezajímají. Důležitá je kontroverze a faktor "být šokován". To vše doprovází nižší úroveň všeobecného přehledu a znalosti souvislostí, což dezinformačním kampaním napomáhá.

Jedna z mých internetových "fanynek", jak jinak než s "vlasteneckým" odznáčkem agent Kremlu na profilové fotografii, např. věřila hoaxu, že Evropská unie chce zrušit písmeno Ř. Agentka Kremlu Miliánová např. dále tvrdí, že za komunistů bylo lépe, protože např. zdravotnictví bylo zdarma. S tezí bychom tak mohli souhlasit tehdy, pokud by všechen zdravotnický personál pracoval bez nároku na mzdu a veškeré vybavení (nemocnice, léky, sanitky atd.) by se zdarma sneslo z nebe.

Elementární hloupost a nedovzdělanost určité skupiny osob je tak doslova živnou půdou pro různé dezinformace a hoaxy, kdy obojího samozřejmě využívají jisté politické subjekty ve svých kampaních viz např. Okamurovci chyceni do dezinformační pasti.

V kauze "Ř" nezůstal pozadu ani známý podporovatel Miloše Zemana senátor Doubrava, který ale není pouhým internetovým diskutérem, ale osobou ovlivňující legislativu této země.

Pokud se ale vrátíme k šiřiteli vlakového hoaxu Jaromíru Broulíkovi, na jeho profilu můžeme vidět sdílené různé projevy Tomia Okamury.

Chybět u Broulíka nesmí ani "vlastenecké" tzv. Parlamentní listy (nejsou parlamentní ani listy) a další tzv. alternativní média.

A kde je Okamura a tzv. Parlamentní listy, nesmí chybět ani Miloš Zeman prezentovaný jako spasitel národa pomocí bizarních koláží.

A kde je Okamura, tzv. Parlamentní listy, Zeman, tam se to neobejde ani bez ruského prezidenta Vladimira Putina.

Preference Jaromíra Broulíka tak ukazují, že právě okamurovci a zemanovci mohou být vhodným materiálem ke studiu.

Zajímavý byl rovněž případ, kdy zemanovci bránili falešný profil Miloše Zemana v domnění, že se jedná o profil pravý viz Pravý zemanovec hájí prezidenta za každých okolností.

Pokud se někdo cítí dotčen, že si selektivně vybírám a neprovádím experiment plošně, samozřejmě ho může provést i v různých skupinách "pražské kavárny" atp. Výsledky si rád přečtu.

Sociální experiment

Experiment spočívá v testování informační gramotnosti zapojených osob z fanouškovských Okamuru či Zemana podporujících skupin na Facebooku. Do nich byly umístěny méně či více rozpoznatelné dezinformace a následně studovány reakce. Jelikož jsem osoba pro některé "vlastence" již známá a těžko bych do tohoto experimentu mohl vstupovat se svým skutečným profilem, byl vytvořen po vzoru různých tzv. alternativních webů viz Skrytá mainstreamem cenzurovaná "pravda" jedině od proruských webů a od falešných profilů profil falešný.

Pro navození jeho důvěryhodnosti tak byly využity obrázky "milovaných vůdců", vzdělání z "Vysoké školy života" a několik uploadovaných projevů zmíněných "vůdců" a odkazů na proruské weby, které mají okamurovci i zemanovci v oblibě.

Již během výběru různých prookamurovských či prozemanovských skupin bylo zajímavé sledovat, kým jsou tyto skupiny spravovány. Mezi administrátory skupin tak můžeme vidět roztodivné figury.

Např. u skupiny Podporujeme svého prezidenta Miloše Zemana můžeme mezi správci nalézt bizarního komunistu a antisemitu Tomáše Ploce, proruského aktivistu Pavla Matějku (dříve jedna ruka s Jelenou Vičanovou), který kandidoval do Senátu za obvod Mělník, kde za sládkovce obsadil sympatické poslední místo, Jana Boučka jak jinak než s "Vysokou školou života"...

... či Věru Řezníčkovou, která se proslavila "nájezdem" na Pražský hrad a je rovněž autorkou adoračního dopisu prezidentu Putinovi, ve kterém nesmí chybět ani Ilumináti a jejich útoky vůči ruskému prezidentovi a Rusku.

Tímto bych chtěl poděkovat zakladatelům a administrátorům sledovaných skupin za jejich práci, jelikož bez ní bych nemohl svůj experiment realizovat. A také chci poděkovat všem, kteří se ho byť v nevědomí zúčastnili.

Experiment Kalouskova vila

Jelikož nejsem internetový "vlastenec" typu Jaromíra Broulíka a nejsem ani proruský web či politik stavící svoji kampaň na vykonstruovaném zastrašování a vyvolávání nenávisti, volil jsem pro experiment takový obsah, který neohrožuje bezpečnost občanů.

Samozřejmě bych mohl v grafickém editoru na panorama Labe v Děčíně přimalovat lodičku s Afričany s vysvětlením, že nám Němci posílají migranty po Labi z Drážďan. K tomu by stačilo dodat "posílej dál" a že ČT o tom mlčí a jistě bych dosáhl podobných ne-li vyšších hodnot sdílení jako Broulík s chebským vláčkem. Či bych mohl stáhnout a nahrát fotku amerických vojáků s vysvětlením, že fotografie pochází ze Švédska, kde se americká armáda chystá u švédsko-ruské hranice na válku s Ruskem. Řadu "vlastenců" by tak jistě nezajímalo, že Švédsko a Rusko společnou hranici nemá. Ale jak jsem napsal výše, nechci nikoho strašit byť je jakékoliv inteligence.

Miroslav Kalousek je pro takové studium ideálním "terčem", jelikož je vykreslován jako osoba, která může za veškeré problémy v životě obyčejného českého člověka. Dokonce do té míry, že ho na předvolebních plakátech museli "zastavit" zemanovci tak, že ve volbách v roce 2013 získali 1,51 % zatímco Kalousek 11,99 %.

A Miroslav Kalousek mi jistě odpustí, že jsem si ho vzal na paškál, jelikož

  1. věřím, že by se propůjčil k studiím věnujícím se informační gramotnosti obyvatelstva,
  2. mezi nekritickými obdivovateli Tomia Okamury a Miloše Zemana své podporovatele opravdu nenajde
  3. a navíc je již zvyklý, že za všechna příkoří v životě českého člověka může jen on sám a nikoliv onen dotyčný či dotyčná.

Kalouskova vila nebo vila Tugendhat?

Podporovatelé Tomia Okamury a Miloše Zemana se často označují za vlastence. Dle mého názoru, pokud se někdo označuje za vlastence, nemělo by mu dělat problém rozpoznat české památky figurující na seznamu UNESCO.

Do prookamurovských a prozemanovských skupin jsem tak vložil fotografii vily Tugendhat s popiskem, že se jedná o vilu Kalouska v Bechyni a doplnil ji pro "vlastence" tak atraktivní rétorikou, že ČT o tom mlčí a chybět nesmí ani tolik populární víčka.

Na obrázku výše tak můžeme vidět, že u Okamurovců si všimli poměrně brzy, že se nejedná o Kalouskovu vilu, ale o vilu Tugendhat. Nicméně ani tyto rozkrývající komentáře v úvodu nebrání dalším "vlastencům" spílat Kalouskovi s tím, že dům pobere dost migrantů a že Kalouskovi není hanba.

Uživatel Dagmar Domcekova uvádí, že tohle zrovna není jeho vila, ale že ta skutečná na netu kolovala a že to bylo něco. Měla prý hodnotu přes 60 000 000.

Ano, na netu skutečně kolovala taková vila. Konkrétněji teda kolovala na proruských webech a jednalo se o prezentaci, do které byly vloženy fotky domu na prodej pořízené realitní kanceláří kdesi v Beverly Hills. Prezentace byla označena, že jde o dům Kalouska. Ale pro paní Dagmar to samozřejmě je dostačující skutečnost. Ostatně jak můžeme vidět výše a následně i níže, stačí pouze stáhnout fotku z internetu, k tomu přidat popisek, který u někoho potvrzuje již předem daný konkrétní názor a následně je vše vyhodnoceno jako pravdivé.

U zemanovců je situace podobná. První příspěvek s tím, že se nejedná o vilu Kalouska se objevuje později, ale i tak nebrání v tom, že řada dalších osob na Kalouska nadává hledíce na vilu Tugendhat.

Na obou obrázcích si můžeme všimnout i nejčastějších emotikonů, kdy nejvíce používaným byl emotikon rozhořčení resp. naštvání.

Příspěvek s vilou Tugendhat jsem vložil do více skupin a v jedné prozemanovské skupině došlo vyloženě k festivalu lidové tvořivosti. Co čert nechtěl, musel jsem na nějakou dobu odejít od počítače a příspěvek byl mezitím smazán. Zůstala tak jakási rezidua pomocí notifikací v emailu viz níže.

Objevují se tak vyloženě "vlastenecké" reakce a nejvíce pozoruhodné byly příspěvky, kdy fotku vily Tugendhat s tím, že je Kalouskova, zemanovci komentují, že se konečně na Facebooku ukázala pravda, jak Kalousek lže. Věčná škoda, že byl příspěvek smazán, jelikož komentáře lze hodnotit jako galakoncert zemanovců a národní bohatství.

"Vlastenci" rovněž rádi sdílí a tak se můj příspěvek objevil jako hotová věc i na konspirační stránce Záhady, mystéria a tajemno vedle dalšího zaručeně "pravdivého" příspěvku: "Zde máte černé na bílém důkaz o cílené islamizaci Evropy a plány EU ve spolupráci s USA..."

Pro okamurovce i zemanovce jsem připravil i další cvičení. A pokud budeme pomocí mnou získaných výsledků hodnotit tyto dvě skupiny, okamurovci jsou na tom v informační gramotnosti a všeobecném přehledu o něco lépe. Okamurovce reprezentují i mladší ročníky, zatímco v prozemanovských skupinách k mým příspěvkům přispívali zejména osoby starší, jejichž práce s informacemi bývá zpravidla problematičtější.

Kalouskova vila nebo Mynářova vila?

Svůj experiment jsem posunul ještě dále. Vila Tugendhat je poměrně známá. Ale co teprve taková vila oblíbence Miloše Zemana Vratislava Mynáře? Další příspěvek tedy vyobrazoval pražskou vilu bezprověrkového prezidentova kancléře a byl nahrán do skupin k zemanovcům s tím, že jde opět o vilu Kalouska.

Zemanovci tak hledí na dům kancléře a oblíbence Miloše Zemana a spílají Kalouskovi. Že nejde o vilu Kalouska, ale o vilu Mynáře, si všímá Daniel Geisler a rovněž dohledává i zdroj obrázku, což je otázka několika vteřin. Ale proč by si zarytí zemanovci cosi ověřovali, když si mohou zanadávat, že?

Zaměřil jsem se tedy na Daniela Geislera vzhledem k tomu, že jeho profil je dá se říci neobvyklým pro klasického fanouška Miloše Zemana. Chybí odkazy na proruské weby, "Vysoká škola života" atp. Zeptal jsem se ho, co tedy v takové skupině dělá.

Dotyčný tak uvádí, že jeho motivací je vyvracení blbostí, co tam zemanovci sdílí.

Ale otázkou je, zda zemanovci mají zájem o to, aby jim někdo pomáhal a uváděl informace na pravou míru. Nebo zda jen chtějí to, co zapadá do jejich světanázoru a mohou tak opěvovat svého guru a zanadávat si na vše ostatní. Na to Daniel Geisler reaguje, že ho většinou z takových skupin vyrazí.

U dalších zemanovců již tento "Geisler faktor" chybí. Podívat se tak můžeme na rozhořčené zemanovce, kteří při pohledu na vilu Vráti nadávají Kalouskovi. A také můžeme vidět marné snahy těch, co se snaží ostatním vysvětlit, že příspěvek není věrohodný.

Kalouskova vila nebo Zemanova tvrz?

Abych tento výzkum, jenž ukazuje o českých VOLIčích mnohé, dohnal ad absurdum, vzal jsem fotografii tvrze Miloše Zemana v Novém veselí na Vysočině a prezentoval ji, že jde o zámeček Kalouska. Zde bychom se tak mohli domnívat, že většina zemanovců by aspoň mohla znát, kde Miloš Zeman přebývá. Nicméně jak to dopadlo a jak byla komentována Zemanova tvrz? Vychutnejte si tak toto vlákno resp. galakoncert zemanovců níže.

A pokračování, jelikož CMS při takto velkém obrázku deformuje rozlišení.

Závěrem

Manipulovat a ovlivňovat mínění nemalé skupiny osob je neskutečně snadné. Stačí si vymyslet nějaký příběh, se kterým dotyční vnitřně souhlasí, který potvrzuje jejich předsudky a následně jim ho servírovat. Vezmou ho jako autentický a o nějaká "zbytečná" a jejich přesvědčení odporující fakta nemají zájem.

A to samozřejmě dobře vědí naši "vlastenečtí" politici a další tvůrci dezinformačních kampaní u nás i ze zahraničí a byli by hloupí, pokud by nevyužili hlouposti hlupáků. Jejich volební hlas má přece stejnou váhu jako hlas vysokoškolského profesora.

Pokud se někdo z "vlastenců" cítí dotčen, uražen, naštván, že se nachytal a že si z někoho střílím tím, že jsem jen stáhl fotografii z internetu a opentlil ji vymyšleným příběhem, prvně se podívejte na následující fotografii z "vlastenci" tolik milovaných tzv. Parlamentních listů.

Ta byla na Facebooku tzv. Parlamentních listů publikována v roce 2017 s jednoduchým popiskem "Francie".

Jenže co čert nechtěl, tato fotografie nemá nic společného s Francií a ani s rokem 2017.

Pochází totiž z Indie a je z roku 2010. Tedy tzv. Parlamentní listy dělají v podstatě pouze to, co jsem udělal já s vilou Kalouska.

Ale samozřejmě platí...

Pozn. Nahrané příspěvky pro provedení experimentu byly mnou následně smazány a nejsou tak dostupné.

Autor: Roman Máca | pátek 31.3.2017 10:40 | karma článku: 47.40 | přečteno: 57587x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...