Rusko Vladimira Putina: Impérium levného másla pro všechny

10. 10. 2017 9:21:36
"Mám tě ráda jako máslo," řekla by dnes Maruška svému tatínkovi v pohádce Byl jednou jeden král. A máslo, které je dnes již investiční komoditou, hýbe předvolební diskusí podobně jako před lety zásadní poplatek 30 korun u lékaře.

A nezůstává jen u diskuse. Situace je zřejmě natolik kritická, že kostku másla je potřeba v supermarketu vybojovat pěstmi.

Nyní ale opusťme naši zemi a uskupení nejvyspělejších států světa, tj. Evropskou unii, která nám jen diktuje a která spolu s NATO, USA, migranty, islámem, ilumináty, chemtrails atp. může za veškerá životní trápení "obyčejného českého člověka", a vydejme se do země zaslíbené, do matičky Rusi. V této díky přírodním zdrojům nejbohatší zemi světa vládne car, kterého můžeme Rusům jen závidět.

Udělejme si tak malé srovnání ceny másla u nás v protektorátu EU nad propastí a ve svobodném vzkvétajícím Rusku doplněné o zjištění, kolik tohoto nedostupného produktu lze za průměrnou mzdu koupit u nás a kolik v matičce Rusi.

Začněme v ČR. Pokud se podíváme na ceny online nabídky společnosti Tesco, zjistíme, že 250 gramů másla stojí nejčastěji 60 korun.

Pokud se podíváme do nabídky v Rusku, např. online hypermarket "Utkonos", zjistíme, že ceny srovnatelného másla (82 % tuku) se pohybují nejčastěji okolo 160 rublů za balení 180 gramů.

Současný kurz české koruny vůči ruskému rublu je k 9.10.2017 dle ČNB se zaokrouhlením 37,8 korun za 100 rublů.

V přepočtu nám tedy vychází, že v Rusku máslo stojí 60,5 korun, což by se mohlo zdát srovnatelné s cenou v ČR.

Jenže... Zatímco u nás jde o cenu za 250 gramů, v Rusku se máslo prodává zpravidla v balení po 180 gramech.

Pokud převedeme na stejnou gramáž:

V České republice při nákupu v online Tescu stojí 250 gramů másla 60 Kč.

V Rusku v online hypermarketu Utkonos stojí 250 gramů másla (dle přepočtu váhy) 84 Kč.

Kupní síla

Srovnejme si nyní obě země dle průměrné čisté mzdy.

V ČR se jedná o 22 277 korun (přepočteno z aktuální, publikováno 5.9.2017, hrubé mzdy dle ČSÚ).

V Rusku jde o rovných 12 700 korun (přepočteno dle posledního zveřejněného údaje, červenec 2017, dle ruské Federální služby státní statistiky; na Kč přepočteno dle kurzu ČNB viz výše).

Kolik kg másla si lze koupit za průměrnou měsíční mzdu v ČR a kolik v Rusku?

Za výše uvedené ceny si průměrně vydělávající v ČR může koupit 92,8 kg másla dle ceny v Tescu. Za průměrnou mzdu v Rusku lze pořídit 37,8 kg másla dle ceny v Utkonos.

Na grafu data vypadají následovně:

Suma sumárum... Průměrně vydělávající Čech si může pořídit 2,46 krát více másla než jeho ruský protějšek. A to Čech ani nežije v díky přírodním zdrojům nejbohatší zemi světa. Žije samozřejmě v bruselském protektorátu, ve kterém bylo rozkradeno vše, co tu soudruzi tak usilovně 40 let budovali.

Giniho koeficient

"No jo, jenže průměrný plat je na nic. Když má někdo na oběd celou husu a druhý nic, oba mají v průměru půl husy." Může se zamyslet čtenář a jeho myšlenka je jistě na místě.

Uvedený "husí" faktor pomáhá vysvětlit Giniho koeficient, který je číselnou charakteristikou diverzifikace a poměřuje se jím rozložení příjmů v jednotlivých územních celcích. Jinými slovy ukazuje propast mezi chudými a bohatými, kterou nezohledňuje např. výpočet průměrné mzdy.

Pozn. Index 0 = absolutní rovnost, index 100 = "jeden má husu a druhý nic".

Dle The World Factbook je hodnota Giniho koeficientu za rok 2015 pro ČR 25 a pro Rusko 41,2.

V Rusku je tak znatelně vyšší propast mezi chudými a bohatými než u nás. Tzn. na tamní průměrnou mzdu dosáhne nižší počet lidí než v ČR.

A co důchodci?

Jelikož právě naši důchodci jsou často v máslových bitvách velmi aktivní, podívejme se na situaci průměrného českého a průměrného ruského důchodce.

K 30.6.2017 je v ČR průměrný důchod 11 807 korun (zdroj).

V Rusku je průměrný důchod za rok 2016 (novější data nejsou oficiální statistikou dosud publikovány) po přepočtu 4 684 korun.

Průměrný český důchodce si tak může měsíčně koupit 49,2 kg másla a jeho ruský protějšek 13,9 kg při místních cenách.

Sankce?

Někdo by také mohl namítat, že za vysokou cenu másla v Rusku mohou sankce. Ale cožpak se od proruských internetových "osvětářů" stále nedozvídáme, že Rusko sankce naopak posilují? A na každý pád ono potravinové embargo na Rusy nezavedl onen zlý a prohnilý západ, ale sám moudrý car Putin.

Provokativní nepřátelské západní potraviny tak byly za aplausu davů převálcovány buldozerem.

Závěrem

Nicméně ani tvrdá statistická data nepomohou v tom, aby "obyčejný slušný český člověk" spílal Vládě, Bruselu a dalším a současně vzýval ruské dubisko. Tam přece vládne car, který se tak moudře stará o vlastní lid, že i přes obrovské přírodní bohatství je v Rusku životní úroveň mnohem nižší než u nás.

Vzpomeňme slova premiéra Medveděva. Ten rozhořčeným důchodcům na Krymu řekl: "Peníze nejsou, držte se. Přeji dobrou náladu."

A že ruským elitám ti jejich obyčejní lidé opravdu nejsou lhostejní a pro svůj lid by se rozkrájeli, dokazují i hodinky Putinova mluvčího Peskova v ceně 14 000 000 korun. Eleganci luxusních hodinek jistě důchodci z Krymu ocení.

Ale "obyčejný český člověk", co čte "alternativní weby", sleduje "vlastenecké" kampaně na Facebooku a naslouchá Tomiovi a soudruhům z KSČM má jasno. V EU nám je hrozně - Putinovo Rusko náš vzor.

Utvrdí ho v tom i podvodník Petr Michalů, co pláchnul do Ruska, aby z něj chtěl na ČR poslat ruské tanky a současně Čechy, které nazývá otroky, prosil o peníze.

"Všechno velice, velice levné, ve srovnání se zlodějskými cenami v ČR!! Velice levné!! Naprosto všechno!"

Autor: Roman Máca | úterý 10.10.2017 9:21 | karma článku: 42.86 | přečteno: 10461x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...