Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Aktivisto Maco, rakouský ústavní soud to vidí jinak. Mohu poprosit o tvou analýzu? A kdy se vyjádříš k Brexitu?

1 0
možnosti
JB

Už jsem vám jednou oponovala, byla jsem docela zděšena, že považujete diplom z jakékoiv školy za jistotu, že je ten člověk - podle vás - rozumný.

Proto mi třeba nejde do hlavy, jak vy, zřejmě člověk vzdělaný, napíšete takovouto větu:

A na úplný závěr jen poděkování především rakouským ženám a vzdělaným lidem, že nezvítězil lidový dělnický kandidát, protože tací zpravidla nepřináší nic dobrého. Zdá se, že podle vašich spekulací pokládáte pana Hofera za dělnického kandidáta, a odůvodňujete to tím, že podle jakýchsi propočtů ho volili převážně lidé s nižším vzděláním, dle vás asi dělníci. Pominu li to, že se vyjadřujete o těchto lidech docela s despektem, i když je docela možné, že všechny ty " elity" by bez jejich práce do několika týdnů, či měsíců zašly hladem, tak co si vzpomínám, nebyla celou dobu před volbami označován pan Hofer za " pravicového " populistu? Tak nechápu, jak může být pravicový kandidát jmenován dělnickým prezidentem 8-o. Není na této vaší konstrukci něco špatně? Najednou, když je někdo pravičák, tak je to málem dehonestující, zato "elity" - třeba z Kliniky, extrémní levičáci, nalézají zastání u jednoho Zeleného, člena stejné strany jako pan Bellen, a to u Matěje Stropnického?

Být levičákem, teď, čtvrt století po sametové revoluci, kdy se zdálo, že všichni takto zaměření skonší v propadlišti dějin, je kvitováno, dostává se jim prostoru, jsou vynášení do nebe, a dáváni za vzor?

Děkuji, nechci.

Nakonec jen podotknu, že jako vzdělaný člověk, ano, tak se vidím, snad mám na to právo, sečtělý, scestovalý, kulturně žijící, a ochraňující přírodu, budu raději nadále pravičák a konzervativec.

9 2
možnosti
TH

T76e28r59e16z42a 27H17o86l47á

27. 5. 2016 10:49

nezlobte se, ale z té Vaší "analýzy" zase tak vzdělaně nevycházíte :) máte zjevně problém pochopit koncept pravice a levice :) a BTW, i já jsem pravičák a konzervativec.

1 3
možnosti
MK

RvRvRv Znám chytré dělníky a ujeté, od reality odtržené, intelektuály. Vzdělání ještě není zárukou reálného pohledu na svět, i když by větší míra informovanosti měla být předpokladem. Realita je však jiná.

Váš opovržlivý pohled na lidi s nižším vzděláním je až příliš zjevný.

A k těm tabulkám... jeden chytrý muž vyslovil trefnou myšlenku: Věřím jen těm statistikám, které jsem si sám zfalšoval.

5 1
možnosti
ZH

Pane Kulhavý, statistika není o dělnících a intelektuálech, které Vy, nebo někdo jiný zná. Je to o celkovém výsledku, v tomto případě o výsledku voleb.

TO JE REALITA.

P. S. Vy si opravdu myslíte, že Goebbels byl chytrý muž?:-)

1 2
možnosti
RP

V Rakousku především zvítězili ti, kterým vyhovuje současný "zasmrádlý" stav, populismus, dotování všeho možného, zadlužování, korupce vyvolaná dlouhodobou vládou socialistů a lidovců, a k tomu expanze zelené ideologie.

10 1
možnosti
OB

"Ke skončeným prezidentským volbám v Rakousku: 1.) Země a občané zůstávají názorově hluboce rozděleni. 2.) Dělící čáry se dají vést různě: velká města kontra venkov, vysokoškolsky vzdělaní, bohatší a mladší lidé versus lidé s nižším vzděláním, chudší a starší, jedno dělítko (které ovšem nikde v analýzách nezazní), je ovšem nejdůležitější: státní a municipální úředníci, členové organizací napojených na veřejné prostředky, přerozdělovači a pobírači dotací všeho druhu a lidé v „kecacích“ oborech, živící se prezentací a nikoliv výkonem kontra lidé, vytvářející rukama a hlavami skutečné hodnoty. Bohužel ta první sorta zatím ve většině Evropy (včetně Česka) převládá.... 3.) Tak jako jinde, objeví-li se někdo, kdo by mohl ohrozit někoho ze „starých struktur“, spustí se neuvěřitelná až podlá kampaň, která má vyvolat strach z jakékoliv změny. Všeho do času, ovšem. Jen to bude v budoucnu o to větší a drsnější změna" M. Macek

3 1
možnosti
JR

Viz kampaň proti zemanovi, červené karty, nenávistné články v novinách hledající sebemenší záminku k útoku na Zemana, vulgární řev a házení vajec na prezidenty při pietním aktu se Zemanem, atd, atd

2 1
možnosti
VP

Myslím, že kdyby se udělal podobný průzkum u nás po prezidentských volbách před třemi roky, dopadl by dost podobně, jen u té nejstarší populace by to bylo obráceně, u nás důchodci volili, až na malé výjimky Zemana, ale mladá generace do třiceti let jasně volila Zemanova protikandidáta.

Oproti Rakousku jsme na to rozdílně v tom, že naše generace, hlavně ta střední a starší byla ovlivněna totalitním režimem. Šest let tím nacistickým a čtyřicet let tím komunistickým a to dostat z hlav alespoň jednu generaci potrvá.

Rakousko bylo nacistické sedm let a až do roku 1955 patřilo do sfér vlivu SSSR a i tam řádil a zatýkal Smerž, NKVD a GRU, tak jako u nás. Poté se Rakušanům, vyhlášením neutrality, podařilo ukončit okupaci ruskou armádou a mohlo začít budování demokracie, takže Rakousko má, oproti nám, určitý náskok v tom demokratickém myšlení, i když současná volba prezidenta to demokratické přemýšlení zas tak moc nedokazuje. Zkrátka emigranti dělají divy v celé Evropě.

1 0
možnosti
KL

Hezky jste to shrnul a zavery jsou primo excelentni. Vyplyva z nich, ze nastesti ma Rakousko dostatek vzdelanych a chytrych lidi, kteri prehlasovali tupe a primitivni delnicke/a vesnicke/ hlavy a zachranili tak mezinarodni reputaci Rakouska. A bohuzel Cesko takove stesti nemelo.

Ja to vidim tak, ze delnici a lide s nizsim vzdelanim nejsou tak nachylni k ovlivnovani libivymi recickami a pouzivaji radeji svuj vlastni selsky rozum. :-)A samozrejme se najde dost vzdelanejsich lidi s nadhledem, stejne jako zen, ktere mivaji citlivejsi socialni vnimani.

2 2
možnosti
ZH

Teda to plus jsem dal za první odstavec. :-)

Já se teda snažím taky používat svůj selský rozum, a ten mi říká, že od populistů nikdy, nikde nic dobrého nevzešlo. Ovšem lidé na to letí, jako vosa na bonbón. Což je ovšem chybou těch vzdělanějších, kterí mají moc a špatně jí používají. :-)

0 0
možnosti
JS

J71a22n 65S54o38u38č43e64k

25. 5. 2016 8:56

Čekal jsem, kdy někdo přijde s erudovaným rozborem, jak Hofera volili ti primitivnější, venkovští burani a Van der Bellena ta vzdělaná městská elita. Popravdě, netuším, jak tyto rozbory onu vzdělanost voličů sledují. Psali snad Rakušané ke svému kandidátovi jejich dosažené vzdělání. Tyto průzkumy jsou hloupé a nicneříkající. Ale zcela jste se shodil na závěr Vašeho příspěvku, kdy jste Hofera přirovnal k našemu tzv. dělnickému prezidentovi 50. let minulého století. To je skutečně mimo mísu.

1 1
možnosti
JR

Pokud vím, zak průzkumy v česku, kdy prý pravici volí vzdělanější, atd. vám nevadí...;-D...my jsme asi ejdiná země na světě, kde to tak je....;-D

0 0
možnosti
PK

Interpretovat ty výsledky lze různě.

Podpora Hofera roste směrem k východu a jihu. Vyjímkou je Vídeň a okolí.

Voralberg, Tyrolsko a Horní Rakousy jsou Van der Bellen.

Salcbursko je Hofer, ale je těsně.

Těsné vítězství Hofera v Dolních Rakousích je způsobeno okolím Vídně.

Těsné vítězství Van der Bellena v Horních Rakousích je ovlivňuje Linec.

Van der Bellena volí obecně bohatší oblasti.

Každopádně nejvtipnější na celých volbách je fakt, že kandidát zelených je k našim jaderným elektrárnám mnohem smířlivější než svobodní. ;-D

Zároveň se však těším na dobu, kdy se sejdou v Bruselu Hoferovci, Zemanovci, Le Penovci a AfD a budou se tam jako představitelé EU hubičkovat s Erdoganem, Putinem a čínským prezidentem, jakožto našimi novými vzory.

1 1
možnosti
RM

Ano, regionalni geograficka distribuce podpory reflektuje demograficke slozeni...

A ta bruselska schuzka, co jste nastinil... ta predstava mi krapet zkazila ranni kafe :-)

1 1
možnosti
LG

Jsem žena s vš vzděláním žijící ve městě a váš text se mi jeví jako snůška dezinterpretací, stereotypizací a zbožných přání (zvláště ta část "Hoferův populismus" je ukázková).

3 1
možnosti
RM

Diky za prispevek... velmi by me zajimal Vas pohled... zkuste prosim rozebrat konkretni pasaze clanku, ktere se Vam jevi jako dezinterpretace atd.

1 1
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik