Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovčáčkův svět: Prokazatelné ruské lži o Zemanovi nevadí, z ČT a Respektu se může pominout

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vytáhl do další bitvy s Českou televizí a s týdeníkem Respekt. A ani na mě tentokrát nezapomněl. Prý jsem autorem dezinformace, kterou média nekriticky převzala.

"ŠOK! Bakalův Respekt a ČT šíří dezinformace!" Píše Ovčáček na svůj "politicky nekorektní občasník" s názvem Svobodný názor. Titulek se dozajista povedl a srdíčko fanouška tzv. Parlamentních listů a webů odhalujících chemtrails a ilumináty nad ním zaplesá.

V textu si Ovčáček bere na paškál zejména Českou televizi a týdeník Respekt. Podle něj šíří "brutální dezinformace". Jejich cílem je prý poškodit prezidenta republiky. Tématem jsou Zemanova tvrzení ohledně novičoku ve spojitosti s Českou republikou, které využila ruská "média" a tamní politici ve svém lítém boji.

A tentokrát hradní mluvčí nezapomněl ani na mě. A jelikož nejsem obhájcem České televize a Respektu, zaměřím se na "svou" část Ovčáčkova výtvoru.

Podle něj jsem autorem dezinformace, kterou mainstreamová média nekriticky převzala.

Ovčáčkův text

Již delší dobu mě fascinuje, s jakou rychlostí jsou tvrzení Miloše Zemana pronesená během např. návštěv krajů, v řeznictví či na návsi doslova katapultována do ruského mediálního prostoru. Jinak tomu nebylo ani v případě Zemanova prohlášení o novičoku, které učinil na TV Barrandov.

Zajímalo mě, s jakou rychlostí to bude tentokrát a jak celá věc ze strany ruské propagandy a ruských představitelů bude komunikována. Vznikl tak následující tweet resp. příspěvek na facebooku, který onen časový sled ukazuje. Věc jsem následně komentoval pro média. Ale z Ovčáčkova pohledu jde prý o dezinformaci.

Post

Podívejme se tedy na zmíněnou, podle Ovčáčka, dezinformaci hezky postupně. Video se záznamem Zemanova tvrzení najdeme např. zde. To, že se pořad skutečně vysílal mezi 20:15 - 21:15 nalezneme např. v archivu televizního programu zde.

TASS

Dále v mém příspěvku můžeme vidět údaj, že v 21:16 o věci referuje ruská státní agentura TASS.

Níže náhled článku TASSu Zeman: v Česku se vyráběl a skladoval nervově-paralytický plyn "Novičok".

Zeman: v Česku se vyráběl a skladoval nervově-paralytický plyn "Novičok"

Článek byl publikován 3. května ve 21:16 středoevropského času. Tedy Ovčáčkova verze selhává.

TASS ve svém textu navíc uvádí údajnou citaci Miloše zemana: "Byl u nás vyráběn a skladován Novičok, byť šlo o nevelké množství."

Úryvek článku

A pokud se vrátíme k záznamu pořadu, dozvíme se z něj, že o skladování Miloš Zeman nemluvil. Zde si tak věc Rusové vyložili po svém a ze slova "testovat" udělali "skladovat". Smyšlený ruský výklad o skladování se tak z TASSu dostává do takřka celého ruského a proruského mediálního prostoru a je využíván proti spojencům České republiky.

Rusové si tak evidentnně vymysleli něco, co Miloš Zeman nikdy neřekl. A Zemanova popř. Ovčáčkova reakce na smyšlenou informaci o skladování? Ta jaksi chybí.

Toť Ovčáčkova "trojjediná úloha", kdy prý tlumočí stanoviska pana prezidenta, hájí jeho stanoviska a hájí pana prezidenta. Na Rusy se "trojjediná úloha" nicméně nevztahuje. Ale to opravdu asi nikoho nepřekvapí.

Kdyby si Zemanovu falešnou citaci vymyslela např. Česká televize, lze si představit ten tanec. Když to udělají Rusové a navíc v takto citlivé věci, Pražský hrad mlčí.

RIA Novosti

Ve svém příspěvku jsem dále uváděl, že se Zemanovo tvrzení objevuje na ruské státní agentuře RIA Novosti ve 21:55. Přesvědčit se tedy můžeme níže s tím, že rozdíl času v danou dobu Moskva - Praha je jedna hodina. Zeman potvrdil výrobu v Česku plynu z rodiny "Novičok"

Zeman potvrdil výrobu

Ovčáčkova verze tedy opět padá.

Puškov

Dále uvádím, že ve 21:55 se k věci vyjadřuje ruský senátor a předseda komise pro informační politiku Federálního shromáždění Ruské federace Alexej Puškov.

Puškov

Zde sebekriticky musím uznat, že došlo k překlepu z mé strany. Tvrdil jsem, že Puškov věc komentuje ve 21:55. Sutečnost je taková, že to bylo ještě o 4 minuty dříve, a to ve 21:51 viz výše.

Puškov píše, že se Novičok vyráběl a skladoval v Česku v zanedbatelném množství. Dále uvádí, že "tento fakt je mocným úderem po verzi Londýna".

Ohradil se Pražský hrad proti tomu, že Puškov disponuje nepřesnými informacemi? Myslím, že odpověď zná každý.

Zacharovová

Na závěr jsem zmínil, že v 0:33 se přidává mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová. Čas tak můžeme vidět níže.

zacharova

Zacharovová píše o podvodech a lžích britské premiérky a odvolává se na Zemana, který podle Zacharovové potvrdil výrobu novičoku v Česku.

Osobně by mě tedy zajímalo, kde Ovčáček vidí onu dezinformaci, které mám být autorem.

Ale co naplat... Jasně dohledatelná a ověřitelná fakta Ovčáček označuje za dezinformaci. Evidentní ruské lži přechází mlčením. Žádné překvapení se tedy nekoná.

O tom, jak Zemanovo tvrzení využívá ruská propaganda, konkrétně anglickojazyčná RT (dříve Russia Today), více zde.

Ovčáček jasnovidec

Ovčáček ve svém článku uvádí: "Bez zajímavosti není autor dezinformace, jehož tvrzení zmíněná mainstreamová média nekriticky převzala."

Tedy skutečně borec ten Ovčáček, co vše dokáže. Zřejmě má nějaké nadpřirozené schopnosti, jelikož zná mou komunikaci s novináři, když ví, že vše bylo nekriticky převzato. A skutečně... Bylo to tak nekriticky převzato, jelikož po mně bylo požadováno, abych své zdroje doložil.

Níže přikládám ukázku z chatu s redaktorem pořadu 168 hodin, na který Ovčáček útočí.

Ukázka z chatu

Ale Ovčáček má jasno. Mé informace byly ze strany médií "nekriticky převzaty", a proto média po mně požadovala doložení zdrojů, aby je "nekriticky převzala" a nic si neověřovala. Logika nepustí.

Závěrem... Aneb nic nového

A jaké ponaučení plyne z vyjádření Miloše Zemana ohledně novičoku?

Miloš Zeman vše vyložil s kreativitou sobě vlastní tak, aby nahrál Rusům. Nic nového.

Rusové k Zemanově kreativitě přidali ještě kreativitu vlastní a Zemanovi vytvořili falešnou citaci. Nic nového.

Miloš Zeman tak nadále funguje jako opora pro hybridní válku vedenou Rusy proti zemím západu včetně České republiky. Nic nového. (O Zemanově mediálním obrazu v Rusku více zde)

Ovčáček napadá Českou televizi a Respekt. Nic nového.

Ovčáček lehce ověřitelná fakta označuje za dezinformaci, zatímco evidentní ruské lži o jeho nadřízeném mu nevadí. Nic nového.

Na každý pád tento případ ukázal další věc. Bývalý redaktor Haló novin Ovčáček by se svým titulkem "ŠOK! Bakalův Respekt a ČT šíří dezinformace!" jistě uchytil i jako titulkář na tzv. Parlamentních listech.

Jen to ještě chce více caps locku a vykřičníků. Protože čím víc caps locku a vykřičníků, tím víc je to pravda a autor je větší "vlastenec".

Ostatně Ovčáčkův článek zaujal i Sputnik, který ho podpořil a kreativitě mluvčího dodává ještě kreativitu řízenou z Kremlu, tu ruskou pravdu.

Ale není se co divit. Na Sputniku je Ovčáčkovi dobře. A také je skvělé, že pro Sputnik mluvčí uvádí, že ve svobodné společnosti by měly být tlaky na média nepřípustné. Tak hlavně že hradní parta na Českou televizi a další média žádné tlaky nedělá. A vůbec... Novinářů je moc a měli by se likvidovat.

Všem tedy hezký den a veselou mysl. A nezapomeňte číst Sputnik. Ten totiž píše o tom, o čem mainstream mlčí. Např. „Přijede car a Amerika se zhroutí“: konec světa a osud Ruska v „proroctví“; Ufolog: Naši planetární sousedé se připravují na apokalypsu pomocí zařízení na Sibiři atd.

Autor: Roman Máca | čtvrtek 24.5.2018 11:07 | karma článku: 45,12 | přečteno: 10872x
  • Další články autora

Roman Máca

Otevřený dopis České televizi

Situace na naší mediální scéně mě nenechává klidným, a proto jsem se rozhodl napsat otevřený dopis České televizi.

4.2.2019 v 12:35 | Karma: 41,57 | Přečteno: 15475x | Diskuse| Média

Roman Máca

Tak trochu jiná reportáž z Prague Pride 2018

V sobotu jsem se zúčastnil Prague Pride, resp. jedné „doprovodné akce“. Tou „doprovodnou akcí“ byla protidemonstrace, kterou svolali neonacisté z tzv. Národní obrody a bylo to vskutku výživné.

13.8.2018 v 10:08 | Karma: 44,85 | Přečteno: 65604x | Diskuse| Společnost

Roman Máca

Podivuhodné vztahy u sponzorů Miloše Zemana: miliardář a právníci u ruského konzulátu...

Spolek Přátelé Miloše Zemana z velké části financuje (ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana. Figurují v něm jména jako Mynář, Nejedlý, Srp, Veleba, Galuška. Parta je to skutečně zajímavá a podivuhodní jsou i její sponzoři.

26.1.2018 v 7:42 | Karma: 48,50 | Přečteno: 68943x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Bláznivý předvolební příběh: Zeman je hrdina Churchill, Drahoš zrádce Chamberlain

Po prvním kole prezidentských voleb se již naplno rozbíhá dezinformační kampaň proti Jiřímu Drahošovi. Její součástí jsou i skutečně zvláštní přirovnání jednotlivých kandidátů k historickým osobnostem.

17.1.2018 v 14:11 | Karma: 41,39 | Přečteno: 7426x | Diskuse| Politika

Roman Máca

(Ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana... Financování, dezinformační mašinerie, ruský vliv

Kdo platí (ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana? Jak vypadá jeho (dez)informační podpora? Jakou roli hrají Rusové? Shrňme si jednotlivé poznatky.

10.1.2018 v 12:08 | Karma: 45,89 | Přečteno: 25878x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:49

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik