Podivuhodné vztahy u sponzorů Miloše Zemana: miliardář a právníci u ruského konzulátu...

26. 01. 2018 7:42:02
Spolek Přátelé Miloše Zemana z velké části financuje (ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana. Figurují v něm jména jako Mynář, Nejedlý, Srp, Veleba, Galuška. Parta je to skutečně zajímavá a podivuhodní jsou i její sponzoři.

Není tajemstvím, že spolek dlouho důkladně tajil zdroje svého financování. Viděli jsme Velebův odchod ze studia DVTV a lidovky.cz zjistily, že toto "bratrstvo" má i fiktivní sídlo.

Bylo by to úsměvné a dost možná i téma pro hospodářskou kriminálku. Ale pachuť tomu dodává, že tito pánové se zvolením Miloše Zemana mají zálusk na veřejné funkce placené z daní občanů a také chtějí dělat své kšefty na vrub obyvatel České republiky. Resp. zneužívat svého postavení pro vlastní prospěch.

Po dlouhém přetahování, na stránce (ne)kampaně Miloše Zemana byla zveřejněna tabulka jeho sponzorů. Samozřejmě v poslední možný den. Dozvěděli jsme se, že Zemanovu (ne)kampaň platí pofidérní subjekty mající zájmy v Rusku a v Číně, Strana práv občanů jenž má pochybné financování a onen záhadný spolek Zemanových přátel.

Ten ale zdroje svých příjmů tajil a od svého založení nezveřejnil ani jednu výroční zprávu. Až při včerejší debatě (v předvečer voleb) Miloš Zeman vytáhl papír s údajnými sponzory spolku.

Podívejme se na něj blíže.

Na prvním místě můžeme vidět společnost Ray Service, a.s. Ta do (ne)kampaně vložila 500 000 Kč. Ray Service má dceřinou společnost EWAS, s.r.o. EWAS již Zemanovi přispěla částkou 2 026 037 Kč. Oblastí podnikání je zahraniční obchod s vojenským materiálem.

Je tak jasné, že více než dva miliony za tisk a rozesílání letáků na podporu Zemana dala společnost EWAS. Jde o dceřinou firmu Ray Service. Do její rodinné fabriky Zeman už v roce 2014 přijel na návštěvu. „Především se ptal, jak nám může pomoci při svých zahraničních cestách,“ glosoval to později šéf Ray Service Petr Gabriel.

Následně Zeman vzal Ray Service do Číny na jednu ze svých návštěv. „Určitě to nijak nesouvisí. Prostě jsme cítili potřebu Miloše Zemana podpořit. V Číně aktuálně žádný byznys nemáme,“ řekl MF DNES místopředseda představenstva Ray Service Jakub Gabriel. Píše idnes.cz.

Takto tedy funguje ekonomická diplomacie Miloše Zemana. Aneb nasypeš peníze na Zemanovu (ne)kampaň, do Strany práv občanů, popř. někde bokem (Martin Nejedlý dlouhodobě tají zdroje svých příjmů, přestože jedná jménem České republiky a má diplomatický pas) a Miloš Zeman a jeho okolí tě z pozice veřejné funkce zvýhodňuje.

Pokud mluvíme o obracení na východ, podobné soukromé kšeftíky politiků jsou jeho typickým symbolem. Vzpomeňme např. na slavný Liglass, kdy šlo o identický model.

Na seznamu dále následuje výpis jmen konkrétních osob. Zamyslet se tak můžeme nad tím, že když potřebujete "vyprat" nějaké špinavé peníze, rozstrkáte je mezi bílé koně, kteří je pak po částkách dodají na požadované místo.

Zamyslet se rovněž můžeme nad tím, že pánové Mynář a Nejedlý jsou líní, arogantní, hloupí, či kdo ví jací, že jednotlivá jména více na seznamu nerozloží, aby jejich vzájemné vazby bylo obtížněji dohledatelné.

Můžeme tak identifikovat první shluk osob, a to Jaroslav Menčík, Martin Chládek, Tomáš Haratek, René Gucký.

Ti celkově měli spolku zaslat 1 100 000 Kč.

Začněme odzadu od pánů Guckého a Haratka. Oba figurují ve firmě VEMODIA a.s. Firma sídlí na adrese Frýdecká 849 v Třinci. Předsedou dozorčí rady je jeden z nejbohatších Čechů miliardář Tomáš Chrenek. Gucký se rovněž "blýskl" jako předseda Asociace majitelů a provozovatelů ubytoven.

Dalšími členy dozorčí rady jsou Jan Mrózek a Zdeněk Raška.

Vidíme tak spojení Haratka a Guckého v jedné firmě.

Nyní se podívejme na Martina Chládka. Toho mimo jiné nalezneme jako předsedu dozorčí rady GREEN FLUID a.s. A kde sídlí GREEN FLUID a.s.? Tušíte správně. Na adrese Frýdecká 849 v Třinci.

Předsedou správní rady GREEN FLUID a.s. je nám již známý Zdeněk Raška z VEMODIA a.s.

Nyní z prvního shluku zbývá Jaroslav Menčík. Ten je jednatelem společnosti NATURE-WAY s.r.o. Jeho společníkem je Halina, pozor nyní přijde překvapení, Rašková. Společnost sídlí na adrese Klimentská 2066/19 v Praze.

Samozřejmě, může jít o shodu příjmení. Podívejme se tak na firmu LICIA a.s. V ní Haratek figuroval jako člen představenstva. A kde sídlí LICIA a.s.? Kupodivu Klimentská 2066/19 v Praze. A koho nalezneme mezi členy dozorčí rady? Jistou Moniku Menčíkovou.

Tedy zcela neuvěřitelná kombinace náhod.

Tímto jsme identifikovali první shluk peněz pravděpodobně rozdrobených mezi tzv. bílé koně.

Druhý shluk můžeme identifikovat pracovním názvem Mělník. Jedná se o jména Jan Kůna, Petr Tauchman, Petr Sádlo, Luboš Kozák, Jana Verneková. Celkově měli přispět částkou 1 020 000 Kč.

Pokud se podíváme na jejich adresy, vidíme třikrát Mělník a jednou Lužec nad Vltavou, který nám shluk Mělník kazí. Ale při bližším pohledu na mapu...

... vidíme, že vzdálenost mezi oběma obcemi je zhruba 5 kilometrů vzdušnou čarou. Na mapě Lužec můžeme zahlédnout, podobně jako Peroutkův článek, vlevo dole.

A jelikož jsou všichni místními podnikateli, bylo by opravdu zvláštní, kdyby se neznali v tak malém regionu jako je Mělník. Doslova unikátní, že mezi sponzory Přátel Miloše Zemana jsou na tak krátkém seznamu rovnou čtyři podnikatelé z Mělnicka.

Ve shluku je zmíněn i Luboš Kozák, který uvádí adresu nikoli na Mělnicku, ale v Praze. Pokud se na podnikání Kozáka podíváme blíže, zjistíme, že působí ve firmě CITY TOUR a.s. Ta se nyní nachází v likvidaci. A spolu s Kozákem je členem představenstva Eva, nám již známého příjmení, Tauchmanová.

Zde nelze vyloučit, že jde o shodu náhod jmen, ale vidíme, že jednotlivé shluky osob jsou na seznamu dárců dobře patrné.

Aktualizace: Vysvětlení "mělnické" skupiny viz Stopy několika sponzorů Zemanovy kampaně vedou k lobbistovi Romanu Janouškovi.

"Letci"

Dalším dárcem je Jiří Berger z Prahy s částkou 1 000 000 Kč. Berger se nachází v řadě firem pohybujících se v oblasti turismu a letecké dopravy. Jednou z firem je EHQ s.r.o. a Berger v ní působí jako jednatel a společník.

Jednateli jsou rovněž Marek Loštický, jehož jméno lze nalézt u kauzy prodeje parních čističů důchodcům. Loštický rovněž předsedal dozorčí radě leteckého dopravce Travel Service. Jiným jednatelem EHQ s.r.o. je Roman Vik, který je ve vedení dopravce Travel Service. Podíl ve společnosti vlastní čínská CEFC.

A nyní chvilka napětí...

Roman Vik letěl v květnu 2017 se Zemanem do Číny.

Dalším sponzorem je J.K.L. PARTNERS s.r.o. s částkou 150 000 Kč. Jednatelem společnosti je Jaroslav Landa, který je současně členem dozorčí rady fotbalového klubu Bohemians Praha.

Částkou 885 000 Kč měla přispět společnost CONTRADICTION s.r.o. Její jednatelkou je Michaela Syřínková. A jak zjistil portál hlidacipes.org a Týdeník Respekt, společnost vykázala ztrátu 142 milionů korun (v roce 2016). Tedy opravdu zvláštní, že se ztrátou 142 milionů paní Syřínková nalezne 885 000 Kč na (ne)kampaň Miloše Zemana.

Podobně na tom byl další sponzor Car Service Group, od nějž měl Zeman dostat 950 tisíc korun. Z účetní uzávěrky za tentýž rok se dočteme, že firma měla čistý roční obrat 4 miliony a 30 tisíc a výsledek hospodaření -197 tisíc. Píše respekt.cz.

Zemanovu (ne)kampaň sponzoroval i Jiří Rozsypálek s částkou 1 000 000 Kč. Rozsypálek resp. jeho firma MATCHBALL s.r.o. se již blýskla financováním Zemanovy kampaně v roce 2013 a rovněž i Strany práv občanů. Sídlo firmy se nachází na Zlínsku, které je "domácím" regionem Mynáře i Nejedlého.

Firmy Filafil a.s. a KOMERC SERVIS CZ, s.r.o. měly věnovat 600 000 Kč. V obou firmách figuruje jméno Petra Sedláčka. Firmy sídlí i na stejné adrese v Brně, což není ze seznamu patrné. Sedláček se mimo jiné živí jako insolvenční správce. Dříve se rovněž stal sponzorem Strany práv občanů.

Mynářovi právníci

Jiří Jestřáb a Richard Tománek věnovali na (ne)kampaň 1 700 000 Kč. Oba již dříve finančně podpořili jak Stranu práv občanů tak i Zemanovu Kampaň v roce 2013. Rovněž Mynářovi zařizovali koupi vily, která mu byla prodána značně pod cenou. Pomyslnou třešničkou na dortu je, že právníci Jestřáb a Tománek sídlí v domě sousedícím s ruským konzulátem v Brně.

Hospodský

A třeba dalších 300 tisíc pak Zemanovi dle poskytnutých informací poslal Miloslav Havlíček. Ten jako živnostník provozuje obecní hospodu a smíšené zboží u fotbalového hřiště v obci Kouty, která nemá ani čtyři stovky obyvatel. Píše v analýze idnes.cz

Závěrem

Kdo jsou tedy sponzoři Zemanovy (ne)kampaně? Kromě podnikatelů se zájmy v Rusku a v Číně jde o rozdrobené peníze motající se okolo Tomáše Chrenka, podnikatele "čirou náhodou" z Mělníku, "letce" létající se Zemanem do Číny, firmy ve ztrátě, které najednou naleznou nemalé peníze pro podporu Miloše Zemana, vytrvalé podporovatele a právníky se sídlem vedle ruského konzulátu.

No není to skvělé?

Osobně se domnívám, že toto spíš spadá do oblasti zájmu BIS a hospodářské kriminálky. To, co ve věci financování (ne)kampaně předvedl Miloš Zeman a jeho parta, pasuje opravdu spíše někam do toho Kyrgyzstánu a ne do vyspělé evropské demokracie.

Tyto volby nejsou jen Zeman vs. antiZeman, ale i o tom, jestli si zvolíme na dalších pět let Mynáře, Nejedlého, Ovčáčka a jejich další pochybné kámoše. Já volím změnu. Nechci žít ve státě, kde v kanceláři prezidenta republiky přebývá něco, co se blíží organizovanému zločinu.

Autor: Roman Máca | pátek 26.1.2018 7:42 | karma článku: 48.50 | přečteno: 68942x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 7.64 | Přečteno: 97 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.99 | Přečteno: 125 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 14.93 | Přečteno: 214 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.22 | Přečteno: 332 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 464 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...