Roman Máca

Věří konspiračním teoriím, fandí Zemanovi, odešel bojovat za proruské separatisty

11. 05. 2017 13:10:46
O identitě Čechů účastnících se aktivně bojů ve válce na východní Ukrajině veřejnost mnohé neví. Různé zdroje uvádějí, že se jich na místě vystřídalo již několik desítek. Pojďme se seznámit s jedním z nich. A to s Alojzem Polákem.

Nejprve ale o motivaci, proč čeští občané vstupují do řad proruských separatistů. Slovenský novinář Tomáš Forró během své návštěvy oblasti konfliktu strávil dva týdny mezi separatisty. Forró tak tyto osoby rozděluje do třech typů jako idealisty, žoldáky a zločince, kteří utíkají před zákonem. Forró rovněž uvádí, že na Donbase jsou Češi a Slováci, kteří se do ČR popř. SR vrátit nechtějí a dále jsou i tací, kteří bojují inkognito s tím, že se běžně vrací domů a na Ukrajinu si zajedou zastřílet.

Rozhovor s Tomášem Forró zde. Doporučuji ke zhlédnutí.

Významnou složkou pro rekrutování jsou rovněž prorusky ladění příslušníci tzv. domobran. Tyto "domobrany" jsou zejména atraktivní pro bývalé vojáky Československé lidové armády (ČSLA) a další příslušníky bezpečnostních složek komunistického režimu. Popularitu mají i mezi některými bývalými vojáky z řad Armády ČR, kteří se účastnili zahraničních misí (např. Marek Obrtel, Martin Zapletal atd.). U těch je možné, že získali určité trauma. Tyto složky doplňují různí extremisté a jednoduše ti, pro které je válčení životním stylem.

Společným jmenovatelem těchto jedinců je, že žijí v jakési alternativní realitě, ve které jsou plně pod vlivem ruské propagandy. Současně věří na konspirační teorie a rovněž důvěřují i sebevíce bizarním internetovým hoaxům.

Více v článku Ovlivňování a radikalizace paramilitární ruské páté kolony uvnitř ČR.

Nutné je vzít v potaz, že tyto osoby se připravují na válku. A pokud ta válka do ČR nepřichází, je potřeba si ji najít. A Ukrajina je ideálním místem pro naplnění jejich touhy.

Tyto "domobrany" rovněž tvrdí, že jejich posláním je ochrana ČR před muslimskými migranty. Ale pokud se podíváme na konkrétní činy, která znamenají více než slova, můžeme vidět, že představitelé těchto "domobran" pravidelně cestují ne kamsi na Balkán či do Itálie, kde se tito migranti vyskytují, ale cestují právě na separatisty kontrolovaný východ Ukrajiny. Popř. v Ostravě otevírají "doněcký konzulát", což naši zemi jistě před muslimskými migranty zachrání.

Podívejme se tak na jednoho z členů tzv. Československých vojáků v záloze za mír, který nyní působí v "Republikánské gardě" samozvané Doněcké lidové republiky.

Dotyčný na Facebooku vystupuje jako Georgii Donbas Novorusia, skutečným jménem Alojz Polák. Samotné jméno Alojz působí dosti neobvykle a vyvolá pochybnosti o jeho pravosti. Následně si jej ověříme. V URL výše rovněž nalezneme jméno Alojz Polák.

Dohledat můžeme i druhý profil. Nyní již se jménem Alojz Polák.

U tohoto profilu se v seznamu přátel objevují známé osobnosti české proruské a dezinformační scény (Ladislav Kašuka, Petr Michalů, Petr Mančík, Andrea Krulišová).

V profilu nalezneme v popisku datum narození 30. prosince 1971.

Datum narození je tak v souladu s obchodním rejstříkem a jménem Alojz Polák, resp. v souladu s výpisem týkajícím se konkrétní firmy zde. Vidět rovněž můžeme, že dotyčný působil v řadě firem, kdy se jeho poslední uvedená adresa nachází v Brně zde.

Na druhém facebookovém profilu jsou rovněž věrohodné sociální vazby, které potvrzují autenticitu jména.

Alojz Polák se rovněž prezentuje na ruské sociální sítí vk.com, kde má následující profil. Na něm uvádí jako bydliště Brno a informaci, že studoval na JAMU.

Na profil "Georgii" 3. prosince 2016 vkládá informaci, že pracuje ve společnosti "Doněck".

Svou přítomnost na místě dokládá i společnou fotografií se Slovákem Štefanem Potockým. Ten se účastnil mise KFOR v bývalé Jugoslávii a dle jeho slov následně působil v cizinecké legii.

Polák se rovněž v Doněcku nedávno účastnil přehlídky k oslavám konce druhé světové války, kdy pravděpodobně sebe označuje červenou šipkou.

Na následujících fotkách ho můžeme vidět s jeho spolubojovníky.

Na sociální síti vk.com se Polák rovněž prezentuje fotkami, ze kterých lze určit, že se rovněž účastní bojových akcí. Níže je zachycen s odstřelovačskou puškou SVD.

Jeho bojové nasazení si lze odvodit i z následujícího statusu. Ten komentuje "velitel" tzv. Československých vojáků v záloze a bývalý důstojník ČSLA Ivan Kratochvíl.

Z dalšího příspěvku s popiskem "Kosovo 2000" lze předpokládat, že Polák byl vojákem Armády ČR a účastnil se mise v Kosovu.

Myšlenkové pochody

Nyní se věnujme dotyčnému z hlediska jeho prezentace na sociálních sítích. To poskytuje obrázek o jeho myšlení a názorech, které následně stimulují konkrétní chování a kroky.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, podobní jedinci jsou plně pod vlivem ruské a proruské propagandy a věří rovněž řadě konspiračních teorií.

Níže Polák vysvětluje svou motivaci. Uvádí, že ruský a celý slovanský svět musí držet spolu. Polemizovat bychom mohli nad tím, že Ukrajinci jsou rovněž Slované a zda je jejich střílení na místě, když slovanský svět má držet spolu. Polák dále tvrdí, že odjel hájit české lidi tím, že "drží prapor odporu proti eurofašismu a USA terorismu".

Polák rovněž zmiňuje, že u nás a v Rumunsku jsou již jaderné rakety dovezené z Turecka, které míří na Moskvu. Poté uvádí, že "dnes na všech serverech zpráva o cvičení mobilizace obivatelstva". Ironicky dodává, že válka nehrozí.

Podívejme se tedy blíže, které servery Polák sleduje. Ty jsou tak zdrojem informací pro jeho pohled na svět a pro jeho chování. Vzpomeňme pořekadlo: "Pověz mi, co čteš a já ti povím, kdo jsi."

Jedná se např. o proruský dezinformační web Davida Pelána s názvem ceskoaktualne.cz. Web jsem již zmiňoval v článku Okamurovci chyceni do dezinformační pasti.

Dalším příkladem je proruský dezinformační web Ondřeje Geršla (ten na Facebooku vystupuje jako atraktivní brunetka Adriana Lia, která spamuje odkazy napříč Facebookem).

Odkaz na článek Polák doplní popiskem, že USA budou chtít začít válku ještě před volbami. Dodává, že Rusko má na jakýkoliv násilný akt odpovědět s co největší razancí.

Pro podobné jedince je rovněž charakteristická nenávist k muslimům. Nutno podotknout, že Rusko je největší evropskou zemí, co se týče počtu muslimů, kdy tolik zbožňovaný Putin má největší "papírovou" podporu právě v muslimském Čečensku. A rovněž není tajemstvím, že na straně separatistů bojují čečenští ozbrojenci, kteří jsou muslimy.

Otázkou je, s jakým ohlasem by se Polák setkal, pokud by následující teze viz příspěvek níže pronesl před svými čečenskými spolubojovníky "kadyrovci". Konkrétně, že muslim patří na kůl a jejich hlavy do septiku.

Sdílen je protentokrát článek z dalšího proruského dezinformačního webu svobodnenoviny.eu.

Kromě muslimů je pro podobné jedince charakteristická nenávist k USA. Často mluví o plánované válce proti Rusku, kdy Rusko se jen brání. Níže tak můžeme vidět Polákovu představu pojetí obrany vůči USA. Tj. ruský prapor nad zničeným Kapitolem ve Washingotnu. Obrázek je popsán slovy "můj americký sen" a "my jsme Rusové - s námi je bůh".

Chybět nesmí ani oblíbené konspirační teorie. Protentokrát ze zaručeně kvalitního webu necenzurovane.net. Polák se tak vyjadřuje o strůjcích tzv. nového světového řádu a nechybí ani úvahy o eugenice a o "satanovo psech".

A správný jedinec, co prohlédl, se neobejde ani bez tolik populárních chemtrails.

Neztratí se ani vymyšlená citace ruského prezidenta. Ta se objevuje na satirickém profilu Jiřího Ovčáčka.

Podpora politiků

Není žádnou novinkou, že značné podpoře ze strany proruských polovojenských a extremistických entit se těší prezident Miloš Zeman. Svou podporu mu rovněž vyjadřuje i Polák.

Vzpomenout tak můžeme např. 17. listopad 2015, kdy český prezident vystoupil na Albertově s proruskou a protiislámskou suitou (zaměřme se opět na to, že v Rusku žije nejvyšší počet muslimů v Evropě) před příznivci Bloku proti islámu, navezenými turisty z Osvětiman a právě před tzv. Československými vojáky v záloze. Více zde.

Nicméně jako budoucího prezidenta si Polák dokáže představit i Nelu Liskovou. Ta je jedním z vedoucích elementů tzv. Národní domobrany a rovněž užívá titul "honorární konzulka Doněcké lidové republiky v ČR".

Pokud sejdeme z Pražského hradu do podhradí, resp. k tématu Vlády a Parlamentu, od Poláka se dozvíme následující. Např. Vládu a Sobotku tento "fanoušek" chemtrails označí za "blbé a hloupé".

Ke spílání české Vládě nesmí chybět provolávání slávy Rusku a jeho spojenců.

Když je tedy Vláda tak špatná, Polák, který prohlédl, nabízí alternativu. Zde rovněž není překvapením, že Polák volí SPD Tomia Okamury.

Svůj příspěvek podtrhne tím, že si dal rok a půl práce se "šířením pravdy a otevíráním očí slepých".

Závěrem

Osobně nemám problém s někým, kdo věří na chemtrails, ilumináty, reptiliány a vůbec na cokoliv. Ale domnívám se, že Alojz Polák a jemu podobné osoby jsou značným bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Jedná se o ozbrojence připravené k akci, kteří jsou 1) myšlenkově absolutně mimo realitu, 2) plně pod vlivem propagandy cizí moci nepřátelské vůči ČR, 3) mají vojenský výcvik a přístup ke zbraním.

Na každý pád se Polák nachází v Doněcku a doufejme, že jeho kroky zpět do ČR nepovedou. Nicméně ne všichni odešli na Ukrajinu a podobná individua se vyskytují v ČR, kde se ozbrojují a cvičí. Vzpomeňme opět na již zmíněného Ivana Kratochvíla, který uvádí, že zde pořádek "udělají".

K již známým českým "separatistům" jakou jsou Robin Urvany alias Begemot a Pavel Botka alias Kavkaz lze tak přidat i další jméno, a to Alojz Polák.

A možná bychom se dozvěděli jmen i více, pokud by poslanec za KSČM, člen sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS a rovněž šiřitel ruských "pravd" Zdeněk Ondráček promluvil o těch dalších "raději nejmenovaných lidech", kterých si váží a kteří pravděpodobně představují bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

Pozn. Veškerá v článku použitá data pochází z veřejných zdrojů. Jedná se tak o veřejně prezentovaný obsah dotčených osob, který je přejímán v souladu s § 34 Autorský zákon 121/2000 Sb.

Autor: Roman Máca | karma: 46.64 | přečteno: 13536 ×
Poslední články autora