Vraťte Rusku všechny ty miliardy, co jste z nás vytahali, vy chudáci!

Tato slova publikuje známá postava české proruské scény a vášnivá fanynka Miloše Zemana Jelena Vičanová na facebookové stránce ruské ambasády. Děje se tak během názorové přestřelky s ukrajinským přispěvatelem.

Jelena Vičanová se do povědomí veřejnosti zapsala nejen protestními či podpůrnými akcemi (viz video níže), svérázným vystoupením v pořadu Máte slovo, ale proslavila se také jako pořadatelka akce na podporu prezidenta republiky 17. listopadu 2015 v Praze na Albertově, které se Miloš Zeman účastnil. Prezidenta jsme tak mohli vidět po boku Martina Konvičky, kterého tedy dříve neznal. Pokud se vrátíme k oné akci, Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že toto setkání je organizováno občanskou aktivistkou Jelenou Vičanovou. Otázkou však zůstává, z jakých prostředků dotyčná akci realizovala. Může si občanský aktivista dovolit pronájem pódia a drahé techniky, kdy ceny za tyto služby v takovém rozsahu se pohybují ve značné výši? Či má potřebné vybavení doma v garáži? Toť otázka. Dle ceníku jedné společnosti zabývající se pronájmem vybavení na podobné akce odhaduji cenu na 80 000 Kč. Více v článku Ohlédnutí za 17. listopadem 2015: vztahy, intriky a spory mezi jednotlivými aktéry.

Uvedené demonstraci ve spojením s osobou Jeleny Vičanové jsem věnoval jeden z předchozích článků Tentokrát prezident Zeman neponechal nic náhodě a vystoupil mezi svými, kde jsou mimo jiné publikované její názory, které zveřejňuje na ruské sociální síti vk.com.

Nyní se tedy podívejme, jaké příspěvky, názory a jaký slovník používá tato aktivistka, která je zvána na Hrad (zdroj) a jejíž akci podporuje prezident republiky. Současně budeme věřit, že prezident by podpořil ve státní svátek i akce dalších aktivistů, nejen těch proruských, co jsou jeho zarytými fanoušky. Příspěvky Jeleny Vičanové na facebookovém profilu ruské ambasády nalezneme v části hodnocení zde.

Níže tak můžeme vidět, že se v diskusi Vičanová stylizuje do pozice Rusky a používá obraty "nakonec nás podrazí" a "vraťte Rusku všechny ty miliardy, co jste z nás vytahali". Otázkou je, jak by následné vyúčtování s Ukrajinou vypadalo v podobě případné faktury za Krym či ruskou "pomocí" zvelebený východ země. Za povšimnutí stojí i slovník této české/proruské/ruské aktivistky, kdy osobu s tímto výrazivem podporuje prezident republiky.

Vičanová poprvé

V dalším příspěvku Jelena Vičanová uvádí, že Česká republika byla, je a bude její. Nicméně o půl hodiny dříve se cítí býti Ruskou. Toto dilema by snad vyřešilo připojení ČR k Rusku.

Vičanová podruhé

Později Vičanová přirovná USA k "hnUsa", označí názorové odpůrce za naivní děcka, na kterých nikomu nezáleží a provolá slávu ruskému občanovi jménem Igor Girkin taktéž přezdívanému jako Strelkov, agent ruské tajné služby FSB a jeden z prvních velitelů "domobrany". Následně Vičanová provolá slávu "domobraně" Novoruska. Ve výčtu opěvovaných samozřejmě nesmí chybět Vladimir Putin a oslava velkého neporazitelného Ruska.

Vičanová potřetí

Je tedy opravdu sympatické, jaké aktivisty pan prezident podporuje svou přítomností nehledě na to, že zákulisí resp. financování zmíněné akce vyvolává řadu otázek. Nutno podotknout, že ani Ukrajinec, se kterým Vičanová vášnivě diskutuje, se k ní nechová zrovna "v rukavičkách". Nicméně zde chybí onen řekněme prezidentský faktor, a proto jeho příspěvky nezmiňuji.

Ale abychom zůstali u facebookové stránky samotné ruské ambasády. Ta je rovněž zajímavá. Kromě sdílení řady příspěvků z oficiálních ruských médií, což je pochopitelné a nelze proti tomu nic namítat, sdílí např. články z českých konspiračních a dezinformačních webů viz níže. Ve sdílení podobných webů se tak připojuje např. ke Kanceláři prezidenta republiky, která rovněž pro takový příspěvek se svérázným zdrojem nejde daleko.

Sdílení ruské ambasády

Nicméně i ona ruská oficiální média plodí pravidelně různé skvosty, kdy se můžeme z dokumentárního filmu dozvědět o bratrské pomoci Československu v roce 1968, o masových protestech proti americkému konvoji, či si můžeme přečíst články v Rusku prezentovaného známého českého novináře, který je ale v ČR pracovníkem ochranky v hypermarketu viz Dvojí život: V ČR dispečer ostrahy, v Rusku známý český novinář.

Ostatně nedávno mě pobavila reakce francouzské televize, která se zaměřila na zmanipulovanou a lživou reportáž ruského státního kanálu Rossija 24, ve které francouzští protestující proti změnám v oblasti pracovního práva byli prezentováni jako euroskeptici, vše bylo zasazeno do apokalyptických rozměrů západu nad propastí, byl využit lživý dabing, kdy se podařilo francouzské televizi nalézt řečníky, kteří potvrdili, že ruská televize jejich výroky lživě "přeložila" a na závěr samozřejmě, jak jinak, bylo Rusko prezentováno jako záchranná archa, co spasí prohnilý západ.

Ale lže samozřejmě Česká televize a proruské weby (o tom, jak "informují" více zde) a ruská média jsou tou pravdou a nic než pravdou, ať se to komukoliv líbí nebo ne, jak nám níže ukazuje majitel cestovní kanceláře na Donbas Petr Králíček.

Pomoc ruským vlastencům se zbraní v ruce

A co říci na závěr tohoto pall mallu? Snad jen to, že pan poradce Nejedlý z Lukoilu nezapomněl zasloužilou proruskou a prozemanovskou aktivistku Jelenu Vičanovou pozvat do Belvederu na oslavu svých kulatin viz Turistům vstup zakázán. Zemanův muž si pronajal část Hradu na oslavu svých padesátin a že bujaré veselí se obejde bez epidemie virózy mezi hosty.

Autor: Roman Máca | neděle 19.6.2016 9:44 | karma článku: 41,20 | přečteno: 16426x
  • Další články autora

Roman Máca

Otevřený dopis České televizi

4.2.2019 v 12:35 | Karma: 41,57
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik