Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinova mládež a její "vlastenecká" výchova

Podpora aktivní participace mládeže je jednou z neodmyslitelných politik v mnoha zemích světa. Nicméně v zemích s autoritářským režimem bývá tato politika často zneužívána k mocenským účelům. Jinak tomu není ani v současném Rusku.

V historii tak můžeme sledovat různá svérázná pojetí politiky mládeže. Např. německý Hitlerjugend či sovětský Komsomol (komunistický svaz mládeže). Za těmito dvěma přístupy nezůstává pozadu ani současné Rusko. Hlavním mottem však v tomto případě není loajalita k vůdci či k ideologii, ale k vlastenectví. Nicméně otázka vlastenectví je v této zemi specifická. Ukázalo to např. jednohlasné volání poslanců ruské Dumy "Rusko je Putin a Putin je Rusko," či názory v ruské společnosti, že existují pouze dva pohledy - ten pravdivý, kremelský a ten nepravdivý, vlastizrádný, škodlivý a nežádoucí.

Rusko v příštích pěti letech uvolní téměř 1,7 miliardy rublů, v přepočtu 580 milionů korun, na vlasteneckou výchovu občanů, zejména příslušníků dorůstající generace. Cílem nového programu je vytvořit výchovný systém odpovídající „soudobým výzvám a úkolům rozvoje země," uvádí v článku Rusko si chce vychovat vlastence, bude učit mládež vstřícnosti k armádě iDNES.cz

Díky svým pracovním cestám jsem se mohl setkat s řadou funkcionářů reprezentujících ruským státem zřízené či podporované organizace mládeže. Diskuse s nimi byla často zajímavá. Byl jsem např. obeznámen se svérázným výkladem historie, kdy Československo v roce 1968 bylo osvobozeno od uchvácení imperialisty, "majdanem" a následnou občanskou válkou, či s tezemi, že Rusko brání své zájmy, a tak může dělat v podstatě vše, co se mu zlíbí. Samozřejmé je, že dané osoby byly loajální vůči Kremlu. Jinak by jen těžko mohly reprezentovat Rusko na mezinárodním poli.

Zajímavé rovněž bylo pozorovat kontrast mezi Rusy a Bělorusy, jelikož se jedná o země s podobným autoritářským režimem. Na politická témata Bělorusové často reagují pouze pokrčením rameny. Jako by říkali: "My víme, ale komentovat to nebudeme, nechceme mít doma problémy." Zatímco u Rusů je to věc jiná. Často reagují emotivně až fanaticky, kdy jde veškerá věcná argumentace stranou.

Pro napsání tohoto textu mě inspiroval výše uvedený článek na iDNES.cz. Nicméně v oblasti ruské státní politiky pro oblast mládeže nejsem kovaným expertem, a tak jsem zvolil cestu zeptání se osoby povolanější. A to mé známé Natálie, která žije v Rusku a pracuje v oblasti mládeže. Z rozhovoru jistě pochopíte, proč neuvádím její celé jméno, konkrétní pozici a proč retušuji screenshot z diskuse. Jak jsem uvedl výše, v Rusku existují pouze dva názory, kremelský a nekremelský, který je nežádoucí a jeho nositel se může dostat lehce do problémů.

Pozn. Pro milovníky ruštiny a nevěřící Tomáše rovněž přikládám screenshot výňatku z naší diskuse, že jsem si rozhovor nevymyslel a že tento článek tak není psán na objednávku americké ambasády, CIA, Iluminátů a jiných nekalých živlů. Celkový rozhovor samozřejmě mám, ale vkládat sem celý screenshot by zabralo mnoho místa.

Natálie, jak funguje ruská politika mládeže?

Já s Rosmolodeží nespolupracuji. Nemám je ráda.

U nás je vůbec nebezpečné pracovat v oblasti mládeže, jestli to neděláš jako všichni a neříkáš, jak je u nás dobře a jak je Putin skvělý. U nás je mnoho takových "vlastenců", kteří sami neví co mluví a sami svým slovům nevěří. Proto my nepracujeme s našimi fondy. Nechci, aby mi říkali, co mám dělat a co mám říkat.

Pozn. Rosmolodež je zkratka pro Federální agenturu pro záležitosti mládeže spadající pod Ministerstvo vzdělávání a vědy.

V čem je to konkrétně nebezpečné? Co se může stát?

Mohou organizaci zavřít, ale to je to nejmenší. Mohou tě obvinit jako zahraničního agenta. Slyšel jsi o novém zákoně o nežádoucích nevládkách?

Ano, slyšel jsem o tom. A z jakého důvodu mohou organizaci zavřít nebo obvinit za zahraničního agenta?

Propaganda protiruských hodnot například. No a pod to se dá napsat mnoho různých věcí.

Zmínilas, že nechceš, aby ti říkali, co máš dělat a co říkat. Co to konkrétně znamená?

Říkat to, jak je u nás v Rusku vše dobré a jak naše vláda dělá vše správně.

V čem si myslíš, že je současná politika mládeže pro Rusko prospěšná a v čem ne? Jsou nějaká rizika?

Víš, v něčem je užitečná. Dělají se různé dobročinné akce, sociální projekty a toho všeho je stále více. Ale to neznamená, že vše je podporované vládou.

Jaké projekty se vládě nejvíce líbí?

Líbí se jim to, do čeho nemusí dávat peníze a v čem je vláda ukázána v dobrém světle.

A do čeho tedy dávají peníze? Co finančně podporují?

Ty projekty, na kterých mohou sami vydělat! Např. vytvořit fond a polovinu peněz si z něj vzít.

Takže se toho hodně rozkrade.

Bohužel ano. Prostředků je dost, ale u těch, kdo to řídí. K obyčejným lidem se toho mnoho nedostane.

Co si myslíš o organizacích jako např. "Naši"? Jsou pro Rusko přínosem nebo naopak jde o nebezpečnou věc?

To nelze jednoznačně říct. Jsou plusy i minusy. Je dobře, že mládež něco dělá. Špatně je to, že je silně "zombírují" pseudovlastenectvím.

Pozn. Zombírování - v Rusku používaný termín pro vymývání mozků ideologií "putinismu". Např. ruskému Prvnímu kanálu se díky specifickému pojetí programu a výkladu zpráv přezdívá zombie-vize.

Takže je dobře, že nepijí alkohol, neberou drogy a něco dělají, ale špatně je to, že je zombírují.

Ano.

A jestli udělat nějaký závěr. Jak se díváš na současnou ruskou státní politiku mládeže?

Zatím je těžké dělat závěry. Mládež je teď mnohem aktivnější v sociální oblasti než tomu bylo 10 - 15 let zpět. V tu dobu se o něco takového nikdo nezajímal. V dobách SSSR byli pionýři a komsomolci. Mládež byla aktivní a dělala mnoho pro lidi i zemi. Když se SSSR rozpadl, zanikly i všechny tyto organizace. Mládež tak neměla žádné aktivity a mnozí pili a brali drogy. Nyní se hnutí mládeže znovu rodí a mají se tak čím zabývat a to je dobře.

A ono zombírování? Jak se projevuje a jaký je jeho výsledek?

To je ten minus. Jsou lidé, kteří jsou velmi proruští a myslí způsobem, že Putin má ve všem pravdu a jiné možnosti v politice nejsou. Nebaví se s lidmi z jiných zemí a ani mnoho neznají. Ale to vše závisí od konkrétního člověka. Ale obecně je nyní mládež více aktivní ve společenském dění. Mnozí mají otevřené názory, ale někteří jsou zombírovaní a hyper-vlastenečtí a nic jiného slyšet ani vidět nechtějí. Domnívají se, že existuje pouze jedno správné směřování politiky Ruska.

 

Polibek od Putina

Dokument zachycující příběh Mášy Drokové, která se jako obdivovatelka Vladimira Putina stala jedním z představitelů Demokratického antifašistického hnutí mládeže ve zkratce Naši. Hnutí bylo založeno lidmi z okruhu prezidenta Putina a za jeho přímé podpory. I přes v názvu slovo antifašistický bývá hnutí označováno jako "putinjugend" (např. The Weekly Standard). Film tak zachycuje fungování tohoto hnutí včetně organizace demonstrací za Putina, kdy vše probíhá pomocí navezených demonstrantů, jak známe bohužel i u nás (více o zákulisí událostí 17. listopadu zde), útoků na opozici, novináře apod. Díky stále agresivnějšímu pojetí tak dochází u Máši k vystřízlivění a odchází z hnutí. V současné době Naši již nejsou aktivní a v roce 2013 se rozpustili do různých frakcí.

 

Projekt síť

Projekt síť je aktivním mládežnickým projektem, který působí v oblasti vzdělávání a organizuje různé aktivity po celém území Ruska. Pokud se podíváme blíže na jejich webovou stránku, můžeme nalézt např. manifest či různé principy organizace. A jaký je např. politický princip? Jak web uvádí: "Jednoduchý. Jsme za Putina."

Při brouzdání na webu projektu mě zaujal jeden z hlavních článků s názvem Slova měnící svět.

Text článku:

Vedení Kremlu darovalo politikům a úředníkům knihu Slova měnící svět, která obsahuje klíčová vystoupení Vladimira Putina. Vjačeslav Volodin, který předával kolegům knihu, pronesl, že tato kniha musí být na stole každého politika.

Okolo tisíce úředníků a politiků dostali knihu jako dárek od prezidentské kanceláře.

V knize je obsaženo 19 vystoupení a projevů prezidenta v chronologickém řazení od roku 2003 do roku 2014. Knihu doprovází komentáře autora, které otevírají každou z devatenácti kapitol. Klíčové citáty jsou uvedeny jiným fontem. "To jsou zejména ta slova, která předpověděla a upozornila na globální změny v světové politice," jak je uvedeno v předmluvě.

"Začali jsme si všímat toho, že vše, co hovoří Putin, tak se na té nebo jiné úrovni stane. V této knize jsme tak sledovali jeho slova a potvrdili jeho myšlenky. Slova Putina je možné nazývat slovy proroka," uvádí Anton Volodin, autor myšlenky knihy.

Na leden je naplánována dodávka knih do obchodů. Její cena bude okolo 800 rublů.

Co si o tomto článku na webu pro mládež myslet? To nechám na zhodnocení každého z vás.

Problematice ruské mládeže včetně Projektu síť se rovněž věnuje reportáž kanálu VICE news s názvem The Pro-Kremlin Youth Group - Putin's Propaganda Machine.

 

Závěrem

Ruská mládež se stává stále více aktivnější ve společenském dění. Je pozitivní, že zahálku, alkohol a drogy nahrazují jiné aktivity. Smutné však je, že tradiční fet je nahrazován fetem novým, kremelským, který je vůči mozku rovněž těžce škodlivým.

Autor: Roman Máca | středa 6.1.2016 19:47 | karma článku: 30,71 | přečteno: 2193x
  • Další články autora

Roman Máca

Otevřený dopis České televizi

Situace na naší mediální scéně mě nenechává klidným, a proto jsem se rozhodl napsat otevřený dopis České televizi.

4.2.2019 v 12:35 | Karma: 41,57 | Přečteno: 15475x | Diskuse| Média

Roman Máca

Tak trochu jiná reportáž z Prague Pride 2018

V sobotu jsem se zúčastnil Prague Pride, resp. jedné „doprovodné akce“. Tou „doprovodnou akcí“ byla protidemonstrace, kterou svolali neonacisté z tzv. Národní obrody a bylo to vskutku výživné.

13.8.2018 v 10:08 | Karma: 44,85 | Přečteno: 65604x | Diskuse| Společnost

Roman Máca

Ovčáčkův svět: Prokazatelné ruské lži o Zemanovi nevadí, z ČT a Respektu se může pominout

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vytáhl do další bitvy s Českou televizí a s týdeníkem Respekt. A ani na mě tentokrát nezapomněl. Prý jsem autorem dezinformace, kterou média nekriticky převzala.

24.5.2018 v 11:07 | Karma: 45,12 | Přečteno: 10872x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Podivuhodné vztahy u sponzorů Miloše Zemana: miliardář a právníci u ruského konzulátu...

Spolek Přátelé Miloše Zemana z velké části financuje (ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana. Figurují v něm jména jako Mynář, Nejedlý, Srp, Veleba, Galuška. Parta je to skutečně zajímavá a podivuhodní jsou i její sponzoři.

26.1.2018 v 7:42 | Karma: 48,50 | Přečteno: 68942x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Bláznivý předvolební příběh: Zeman je hrdina Churchill, Drahoš zrádce Chamberlain

Po prvním kole prezidentských voleb se již naplno rozbíhá dezinformační kampaň proti Jiřímu Drahošovi. Její součástí jsou i skutečně zvláštní přirovnání jednotlivých kandidátů k historickým osobnostem.

17.1.2018 v 14:11 | Karma: 41,39 | Přečteno: 7426x | Diskuse| Politika

Roman Máca

(Ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana... Financování, dezinformační mašinerie, ruský vliv

Kdo platí (ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana? Jak vypadá jeho (dez)informační podpora? Jakou roli hrají Rusové? Shrňme si jednotlivé poznatky.

10.1.2018 v 12:08 | Karma: 45,89 | Přečteno: 25878x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Reakce na rozhovory s nominantem do čela bezpečnostního výboru Radkem Kotenem (SPD)

Pan poslanec Radek Koten (SPD) je podle mého názoru vysoce nekompetentní nedůvěryhodná nepravdy hovořící osoba a současně je i bezpečnostním rizikem. V článku předkládám argumenty vedoucí k tomuto závěru.

24.11.2017 v 13:55 | Karma: 38,82 | Přečteno: 6836x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Prokremelský konspirátor v čele bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny?

Konspirační odysea poslance Radka Kotena (SPD) navrhovaného do čela bezpečnostního výboru: Mikrovlnky jsou vraždící stroje, 11. září byl podvod, Policie ČR jako prvek NWO a nakonec budeme hledat spásu v Rusku.

21.11.2017 v 10:07 | Karma: 43,90 | Přečteno: 21353x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Otevřený dopis panu poslanci Miloslavu Roznerovi

Jsem občan s trvalým bydlištěm v Jihočeském kraji. Současné dění mě nenechává chladným, a proto jsem se rozhodl napsat svému poslanci, panu Miloslavovi Roznerovi (SPD).

13.11.2017 v 9:47 | Karma: 48,49 | Přečteno: 77091x | Diskuse| Politika

Roman Máca

České volby v zajetí dezinformací. Nyní je potřeba zamést stopy?

Víkendové sněmovní volby, resp. předvolební kampaň byla doprovázena značnou mírou šířených dezinformací. S jejich pomocí bylo propagováno zejména SPD Tomia Okamury a naopak poškozovány konkurenční subjekty.

23.10.2017 v 12:30 | Karma: 45,04 | Přečteno: 32425x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Fakturant Tomio Okamura a jeho bizarní parta

Lži, dezinformace, manipulace, mazání nepohodlných názorů a blokování jejich pisatelů, boj proti islámu a chození do mešity, ruská propaganda, obklopení se bizarní partou konspirátorů a pak už jen faktury, faktury, faktury...

18.10.2017 v 9:31 | Karma: 44,58 | Přečteno: 22342x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Rusko Vladimira Putina: Impérium levného másla pro všechny

"Mám tě ráda jako máslo," řekla by dnes Maruška svému tatínkovi v pohádce Byl jednou jeden král. A máslo, které je dnes již investiční komoditou, hýbe předvolební diskusí podobně jako před lety zásadní poplatek 30 korun u lékaře.

10.10.2017 v 9:21 | Karma: 42,87 | Přečteno: 10463x | Diskuse| Občanské aktivity

Roman Máca

Na Česko chce poslat ruské tanky, současně od Čechů prosí peníze

Petr Michalů je skutečně zvláštní postavou internetového dění. Před více než rokem odcestoval do Ruska, aby tam požádal o politický azyl. Prý ho z ČR vyhnali. Odtud nazývá Čechy otroky, ale zároveň je prosí o peníze.

18.9.2017 v 14:45 | Karma: 43,70 | Přečteno: 14674x | Diskuse| Občanské aktivity

Roman Máca

Volby jsou na nic, chce to násilný převrat, volají proruští "domobranci"

Není tajemstvím, že se v České republice vyskytují ozbrojená polovojenská uskupení, jejichž vášně umocňuje ruská a proruská propaganda. Věří na chemtrails, že EU chce zrušit písmeno Ř a současně řinčí zbraněmi.

29.8.2017 v 14:36 | Karma: 38,76 | Přečteno: 6888x | Diskuse| Společnost

Roman Máca

Myslitelé z diskusí na novinky.cz obhajující okupaci vlastní země

Diskuse na webu novinky.cz jsou místem známým vysokou mírou výskytu rudohnědé demence a primitivismu. Nabízí se tak pohled, co "novinkáři" vyplodili pod článkem věnovaným výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

22.8.2017 v 9:25 | Karma: 43,56 | Přečteno: 9572x | Diskuse| Společnost

Roman Máca

Liglass Trading jako bílý kůň pro rusko-hradní "kšeftíky" v Kyrgyzstánu?

"Zeman má kolem sebe *****, Nejedlého a Mynáře, kteří dělají byznys na jeho hlavu, Kellner, Čína a tohle," prozradil podle hlidacipes.org Andrej Babiš na setkání se studenty v Olomouci na jaře 2017.

18.7.2017 v 9:19 | Karma: 46,51 | Přečteno: 19030x | Diskuse| Politika

Roman Máca

"Máca proč držíš v rukou tu černou opici?" Ptá se mě český "vlastenec"

Milan Kubinec z Prahy je jen dalším z řady "vlastenecky" smýšlejících obyčejných slušných českých lidí se selským rozumem. Jen je trochu víc primitivní rasista vyjadřující odhodlání zabíjet české učitele.

8.6.2017 v 11:33 | Karma: 47,42 | Přečteno: 35108x | Diskuse| Občanské aktivity

Roman Máca

Ruská pátá kolona v pořadu Máte slovo

Neodolal jsem a po dlouhé době jsem se podíval na tuto unikátní show, resp. na Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Nezklamalo!

2.6.2017 v 7:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 15354x | Diskuse| Média

Roman Máca

Pohled do statistiky: O kolik let každému z nás komunisté zkrátili život

Komunismus není pouze o prvomájových průvodech, údernících, budování světlých zítřků a o líbajících se soudruzích. Jeho dopady jsou i lágry, politické procesy, "znárodňování" atd. Je ostudou, že komunisté sedí v českém parlamentu.

31.5.2017 v 8:10 | Karma: 40,62 | Přečteno: 6083x | Diskuse| Politika

Roman Máca

V Rusku vyslyšeli volání Miloše Zemana. Novinář byl pěti střelami úspěšně zlikvidován

Zlí jazykové tvrdí, že Miloš Zeman je ruskou loutkou. Ve skutečnosti tomu tak není a jde o rovnocenný vztah. Podívejme se, jak i v největší zemi světa berou Zemanova doporučení vážně a uvádějí je do praxe.

26.5.2017 v 8:18 | Karma: 41,21 | Přečteno: 6975x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik