Roman Máca

Ohlédnutí za 17. listopadem 2015: vztahy, intriky a spory mezi jednotlivými aktéry

6. 12. 2015 14:04:34
Zeman, Konvička a spol., Vičanová, Veleba, Doubrava, Okamura, Hašková, Černohorský, Bartoš, Sládek, Matějka... Jedná se o jednotnou "koalici", která má spasit český národ? Na to jsem se v článku pokusil podívat.

Dle mého názoru jsme letos zažili nejbizarnější 17. listopad od doby sametové revoluce. Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva započal výletem turistů z Osvětiman do Prahy, kdy při exkurzi hradu k absolutní dokonalosti chyběla pouze prodejní akce kuchyňského vybavení s vyobrazením Miloše Zemana, biolamp s podobiznou hradního kancléře a předání účastníkům zájezdu dárkového balíčku od společnosti LUKOIL. Závěrečným zlatým hřebem a ukončením "oslav" 17. listopadu byl útok "jednotek SA" na budovu české vlády.

Na tento článek jsem si nechal jistý časový odstup. Právě v průběhu času vyplývají na povrch jisté okolnosti a jim se chci v článku věnovat. 17. listopad tak kromě akcí tzv. "sluníčkářů" a oponentů prezidenta Zemana, probíhal v Praze v režii proruských aktivistů, odpůrců islámu (Úsvit a SPD), radikálních uskupení jako Bartošova Národní demokracie, či Vandasova DSSS, a v režii řady dalších zainteresovaných osob a hnutí, z nichž je řada pod drobnohledem bezpečnostních složek (např. tzv. "záložáci").

První akce, na kterou se zaměřím, nese název Shromáždění na podporu prezidenta republiky, demokracie a svobody, jehož svolavatelem byla proruská aktivistka a dle Echo24 "Zemanova nejvášnivější fanynka" Jelena Vičanová. O dané osobě, včetně jejích názorů, naleznete více v článku Tentokrát prezident Zeman neponechal nic náhodě a vystoupil mezi svými.

Na Albertově se tedy konala akce na podporu prezidenta, svobody a demokracie, při které byla paradoxně porušena svoboda, a to svoboda shromažďování, kterou zaručuje Listina základních práv a svobod. Studenti nebyli vpuštěni k pamětní desce, která je umístěna na budově přírodovědecké fakulty v univerzitním kampusu na Albertově. Tedy na místě, které lze označit jako studentské. Paradoxní vyznívá také název akce, resp. podpora svobody a demokracie, kdy je shromáždění organizováno podporovatelkou ruského režimu, který opravdu nelze označit za svobodný a demokratický.

Dalším rozporem je fakt, že prostor Albertova byl podle výše uvedeného dokumentu z pražského magistrátu zabrán bez jedné minuty na celých 24 hodin. Studenti si tak podle dokumentu mohli položit onu kytičku k pamětní desce v čase 00:00 - 00:01. Pravděpodobně každý pochopí, že s přítomností hlavy státu souvisí různá bezpečnostní opatření. Je však nutné vzít v potaz, že prezident se na místě vyskytl maximálně na hodinu. Vzpomenout opět můžeme onu selekci při vstupu, kdy studenti nebyli vpuštěni v 10:45, zatímco vystoupení prezidenta bylo avizováno na 14 hodin.

Ale co je zásadní otázkou, o které se nemluví, a na kterou se mi nepodařilo nalézt odpověď? Otázka zní: Kdo to platil? Svolavatelkou akce byla fyzická osoba Jelena Vičanová. Má tedy prostý občan doma ve sklepě složené pódium dost značných rozměrů a vlastní značně drahou audio techniku? Dorazila na místo Jelena Vičanová v ranních hodinách s rozloženým pódiem, které následně kompletovala? Má přátele, co jí zdarma nebo za symbolickou částku pomohli a rozměrné pódium včetně další techniky ve sklepě opravdu mají? Za povšimnutí stojí i propagační materiály včetně na pódiu umístěného rozměrného banneru s potiskem "Ať žije Zeman". Na něm bylo uvedeno např. datum a název akce. Je tedy jasné, že nešlo o jakousi recyklaci již vyrobeného předmětu, ale banner byl vyroben speciálně pro tuto příležitost.

Vzniká tak domněnka, kdo za tyto výdaje platil. Pokud se budeme bavit o službách spojených s pronájmem pódia, jeho složením, pronájmem techniky a přípravou propagačních materiálů, dostáváme se do ceny v řádech desetitisíců. Pokusil jsem se podívat na ceny pronájmů pódií, techniky u firmy, která se tímto zabývá zde a na ceny výroby propagačních předmětů. Můj hrubý odhad se zastavuje na částce přibližně 80 000 korun za toto shromáždění. Může si toto občanský aktivista, za kterým nestojí žádná organizace, jednoduše dovolit? Domnívám se, že nemůže. V případě, že by tyto služby finančně či organizačně a materiálně kryl některý ze zapojených subjektů, Kancelář prezidenta republiky, SPO či Blok proti islámu, můžeme sledovat jistý střet zájmů. V tomto případě pak nelze říci, že akce je dílem aktivního občana, na což je opakovaně z okruhu prezidenta upozorňováno. Není tak paní Vičanová pouze jakýmsi "bílým koněm", aby se zamaskovala participace zmíněných politických subjektů, jenž by mohly být nařčeny z toho, že si ve státní svátek dělají akci sami pro sebe za účasti hlavy státu?

V diskusi jsme mohli sledovat teze, že prezident jede na Albertov k pamětní desce a "náhodou" tam budou nějací lidé, a tak k nim promluví. Dále jsme z okruhu prezidenta zaznamenali ujištění, že akci nepořádá Blok proti islámu, ale aktivistka Jelena Vičanová. Kde tedy sehnala finanční prostředky a podporu při zajištění této akce? Lze věřit, že vše šlo z vlastní kapsy, či se našel nějaký mecenáš, který není napojen na žádnou z politických zájmových skupin? Nejspíše ne. Toto pro mě zůstává dále záhadou a budu rád, pokud se někdy dozvím odpověď.

Na pódiu se tak kromě Vičanové, prezidenta Zemana, jeho hradní suity zahrnující tiskového mluvčího, kancléře bez prověrky a poradce z LUKOILU Nejedlého, objevují také senátoři Doubrava, Veleba (předseda SPO) a zástupci Úsvitu Černoch, Lidinský a Konvička.

Právě vhodnost účasti posledního zmíněného Martina Konvičky na pódiu s prezidentem je posléze široce diskutována. Olej do ohně přilévá i obvinění z podněcování k nenávisti a prezident tak hází nebohého Konvičku přes plot s rétorikou, že v podstatě dotyčného nezná, nevěděl, že se jmenuje Martin a současně netušil, že na Albertově na pódiu někdo takový bude.

Tomu lze věřit snad jen v případě, že Miloš Zeman nesleduje českou vnitropolitickou scénu a aktuální dění, jelikož se plně věnuje pouze scéně ruské, pro kterou plní funkci faktického mluvčího Kremlu, jak ho označuje Washington Post (zdroj). Více o způsobu prezentace Miloše Zemana v Rusku v článku Mediální obraz Miloše Zemana v ruských médiích.

Proti přítomnosti Bloku proti islámu se na Facebooku vyjadřuje i prezidentův "věrný Džulbars", předseda "zemanovců" Jan Veleba. Jeho nelibost ve vztahu k BPI lze pochopit, protože projekt SPO zrovna úspěšný není. Podpora SPO nevykazuje významných hodnot jak v předchozích volbách, tak v současných preferencích. Může tak přijít obava, že Miloš Zeman bude Velebovi "přebrán" perspektivnějším subjektem, jímž je složenina Úsvit + BPI. Můžeme tak sledovat pomyslnou konstrukci, že prezident se postaví vedle Martina Konvičky, což je gestem podpory (ostatně jako návštěvy oslav v Číně a v Rusku jsou podobným gestem). Toto gesto vůči BPI samozřejmě vyvolá obavy u předsedy SPO, že přijde o své místo na slunci. Následně se vše v dobré obrátí a Zeman Konvičku zavrhuje. K odsudku se přidá i Jan Veleba, který si tak upevňuje svou pozici v okolí prezidenta. Neopomine ani pomyslný políček, o podlém získávání politického kapitálu a zneužití svého guru. Nutno podotknout, pane Velebo, pokud by na místo nedorazili právě stoupenci BPI, skandování "Ať žije Zeman", by bylo o poznání slabší, a o to více by se museli v prvních řadách snažit turisté z Osvětiman. Zajímavé také je, že když Vám přítomnost BPI vadila, že jste sám na pódiu zůstal a neodešel.

Další zajímavou osobností na pódiu byl senátor Doubrava (nyní Severočeši.cz, dříve KSČM). Senátor se na něm objevil víceméně náhodou, jak uvedl v pořadu Máte slovo. V pořadu rovněž pronesl tezi o tom, že loňské červené karty organizovala americká ambasáda. Tvrzení vzbudilo u publika ve studiu výbuch smíchu (o vyvrácení onoho kartového hoaxu více zde). Tuto "zaručenou" informaci získal senátor zřejmě z portálu Aeronet, který onu "pravdu" rozkryl. Tedy z portálu, který publikuje pouze v češtině, přesto se adresa redakce nachází v Nizozemsku, kde ale o ní na místě nikdo neslyšel. Z portálu, kde redaktoři jsou anonymní, a který je současně rodištěm různých hoaxů a konspirací. O Aeronetu více v článku Jak "informují" tzv. proruské weby? Zvláštní situace, kdy český zákonodárce pokládá za věrohodné "informace" z podobných zdrojů. Ale to jistě není u osoby s tak významným příklonem k východu žádné překvapení. Ostatně o tom, že Jaroslav Doubrava tento portál opravdu sleduje, se můžeme přesvědčit níže. Obrázek se paradoxně vztahuje k dalšímu hoaxu o lodi plné zbraní pro uprchlíky (zdroj vyvrácení hoaxu).

Co se týče publika na Albertově, první řady zaujímali již zmínění turisté z Osvětiman. Dále byli na místě stoupenci Bloku proti islámu a stoupenci dalších hnutí často označovaných za radikální z Anglie a z Německa. Kolorit dokreslovali i tzv. záložáci, polovojenské jednotky, z nichž jeden člen pronesl myšlenku o vystřílení Strakovy akademie, a které jsou pod drobnohledem bezpečnostních složek. Záložáci vyjadřovali prezidentovi svou podporu zelenými kartami se znakem Československé lidové armády. Jednotlivci současně rekognoskovali terén a pacifikovali možné prezidentovi odpůrce trháním červených karet. Toto se paradoxně odehrávalo v době, kdy Miloš Zeman mluvil o potřebě respektovat názory druhých. Celou scenérii doplňovali příznivci a odpůrci prezidenta a lidé, kteří se jednoduše přišli podívat.

Ale to nebylo vše. Aby akce získala opravdu obskurní charakter, v závěru došlo na pokus o zpěv hymny, tedy verze, ve které "bory čumí po skalinách".

Zajímavý komentář Karla Hvížďaly pro Český rozhlas k Albertovu naleznete zde.

Další akcí byla demonstrace s názvem Za naši kulturu a bezpečnou zem, jejíž organizátorkou byla občanská aktivistka Lucie Hašková a její přátelé. Demonstrace se konala před budovou Národního muzea na Václavském náměstí. Celkový záznam můžete shlédnout níže. Video rovněž obsahuje záznam z Náměstí republiky a z Klárova, tedy z následujících akcí.

video //www.youtube.com/embed/ZTRVF_4LJyk

Mezi řečníky zaujímali dominantní postavení zástupci strany Svoboda a přímá demokracie SPD, kterou vede Tomio Okamura. Ten také vystoupil jako první. Dále se objevili např. Ivan Vyskočil, Aleš Brichta, který i zazpíval. Rovněž se zde objevují různí "rychloodborníci" na islám a migraci a také řekněme lidoví vypravěči (rovněž znalci islámu). Z nich mi v paměti utkvěl nejvíce Jiří Černohorský. Ten přednesl fanaticko-hysterický projev, který plně zapadá kamsi do oblasti norimberských sjezdů NSDAP. Jeho projev naleznete v čase 1:32:05 a opravdu stojí za shlédnutí. Např. premiéra Sobotku označil za vlastizrádce a nařkl ho z toho, že má krev francouzských občanů na svých rukách. Další zajímavou řečí byl projev Zdeňka Chytry, který začíná v čase 1:23:03. Ani pan Chytra by se jako řečník v předválečném Německu neztratil.

Jiřího Černohorského občas sleduji. Ve svých projevech volá po svobodě a demokracii. Níže se můžeme přesvědčit, jak je ochoten akceptovat demokracii. Tedy respekt k jinému názoru, který není v souladu s jeho pohledem na svět. Opětovně můžeme připomenout, že respektování jiného názoru akcentoval na Albertově prezident Zeman, kterého Černohorský bezmezně podporuje. Také se můžeme přesvědčit, jak je dotyčný ochoten respektovat demokraticky zvolené instituce.

Za poukázání stojí vzhledem k jeho fanatickému a hysterickému projevu další příspěvek. Ten reflektuje jakousi nótu pro turecké velvyslanectví. Pan Černohorský dodává, že by k této nótě cosi přibalil. Máme zde tedy aktivistu volajícího po svobodě a demokracii, který ale demokracii nerespektuje. Současně bojuje proti islámskému radikalismu a terorismu, ale také chce "něco" přibalit pro tureckou ambasádu. Hádám, že dárkový koš se srdečným pozdravením by to vzhledem k označení za "svině hnusný" nebyl. Není to tedy podobná dikce jako v případě islámských radikálů?

Pokud si celkově srovnáme projevy řečníků, na Albertově šlo o celkově kultivovanější projev bez hysterického jekotu. Přece jen v přítomnosti prezidenta je třeba volit jiný tón, ať už je prezident jakýkoliv. U Muzea se setkání neslo ve více "lidovějším" duchu. Evergreen v podobě víček samozřejmě nesměl zůstat stranou. Zaznívaly různé teze podobné typu: "Chcete, aby vám vláda nastěhovala skupinu teroristů k vám domů?" Na to se ozývá: "Néééé, fůůůj, demisi, demisi..." Fakt, že vláda k nikomu žádné teroristy stěhovat nechce, tak zůstává stranou. Úderná prohlášení a rozpoutání emotivních reakcí jsou hlavní náplní. Zda jsou vyřčené teze opravdu fakty, zůstává stranou. Není to důležité. Důležitá je tzv. davová psychóza a skandování "Čechy, Čechům" apod.

Zajímavá je rovněž oddělenost akcí Úsvitu + BPI a SPD, jenž je předpověditelná vzhledem k vnitřnímu rozkolu mezi jednotlivými členy. Původně jedna strana se rozštěpila na dvě frakce a z jedné se objevila strana nová SPD. Existují tedy dvě strany s identickou rétorikou, které i ve volebních průzkumech vykazují podobné hodnoty. Rozdílnost preferencí obou stran nalezneme např. u komunity volně řečeno rusofilů, resp. čtenářů portálu Sputnik, kterému jsem se rovněž věnoval v článku Jak "informují" tzv. proruské weby? Na tomto portálu čtenáři hlasovali o tom, jaké straně by dali svůj hlas. Tuto volbu opanovali komunisté s 37 %, což je u ruského portálu předpověditelné. Na druhém místě ankety se umisťuje právě SPD s 22 % a Úsvit získává 5 %. Více o názorech čtenářů Sputniku v článku Názory českých čtenářů ruského portálu Sputnik. Dochází tedy ke znatelnému rozdílu oproti jiným volebním průzkumům. Nicméně věřím, že tuto disbalanci může Úsvit několika jednoduchými a údernými pochvalnými prohlášeními na adresu prezidenta Putina a jeho politiky lehce napravit. Samozřejmě za současného plivnutí do tváře nepřátel Ruska.

V závěru videa, v čase 1:39:50 si můžete povšimnout jakéhosi dle mého názoru odměřeného pohledu Lucie Haškové ve směru Tomia Okamury, když samozvaně předstoupí, aby byl vytleskán a získal ten potřebný politický kapitál a slova díků patřila především jemu. Tomio Okamura je politik, který chce být zvolen. Jako podnikatel rovněž očekává maximální výnos oproti minimální investici. Z tohoto pohledu tak pro něho může být vysoce výhodné, aby si svým způsobem přisvojil práci a úsilí aktivistů, že je jednoduše on tím, kdo si zaslouží tu podporu a kdo vynakládá nejvyšší úsilí. Aktivisté jsou jen jakýmsi nástrojem, který to v zájmu dobré myšlenky odpracuje. Toto může fungovat po omezenou dobu, kdy se Tomio aktivistům hodí, aby je vytáhl na oči veřejnosti. Vše následně může hrát proti Tomiovi, protože aktivisté mohou vycítit, že mu případně jde jen o vlastní prospěch, a tak se od něj mohou odvrátit a jít svou vlastní cestou. O tom se ještě přesvědčíme níže.

Na Václavském náměstí, konkrétně na Můstku, se konala demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti v jejímž čele stojí Tomáš Vandas. Této akci se v článku věnovat nebudu, jelikož jde o notoricky známou jak stranu tak i postavu.

Dá se říci, že jednotlivé akce na sebe navazovaly a po ukončení jedné demonstrace se účastníci přesouvali na nové místo, kde je čekal další bohatý program. Následujícím styčným bodem byla akce Národní demokracie Adama Bartoše nazývaná již tradičně Tábor lidu, která se konala na Náměstí republiky. Kromě již zmiňovaného Bartoše vystupují i další řečníci, z nichž mě nejvíce zaujal Pavel Matějný, který chce ocelovou pěstí jednou provždy rozdrtit sluníčkáře, multikulturalisty, levičáky, falešné humanisty a intelektuály, kteří stojí v cestě českého národa. Z jeho úst rovněž zaznělo: "vlastizrádci budou viset". Jeho projev začíná v čase 1:50.

video //www.youtube.com/embed/jU8IAsH-VgU

Pokud se ale na "vlastence" Pavla Matějného podíváme blíže, můžeme např. naleznout, že dotyčný již podle tohoto zdroje dostal za výtržnictví roční podmínku a podle tohoto zdroje s odkazem na insolvenční rejstřík dluží/dlužil úctyhodných 4 964 797 korun a jsou proti němu vedeny exekuce.

Ale jistě to s českým národem myslí dobře a celé je to komplot proti nevinnému vlastenci, který je organizovaný nejspíše americkou ambasádou.

Po ukončení táboru lidu se demonstranti přes Vltavu přesunují na Klárov, kde je připravena další akce, tentokrát svolaná aktivistou Pavlem Matějkou. Pavel Matějka je pro mě jakousi legendou mezi demonstranty. Je dá se říci u všeho, co se týče podpory Ruska, Zemana, je pro obnovení Československa a také podával trestní oznámení s odvoláním na nezákonnost rozdělení společného státu. Je aktivní rovněž proti EU, NATO, USA, běžencům, islámu, vládě, České televizi apod. Tedy takový klasický set. Zajímavé jsou také jeho spory s policií. Více naleznete v článku Pohled do FB skupiny Jiřího Vyvadila Přátelé Ruska v ČR a její rozbor. Pan Matějka je rovněž "přítel Ruska". Pro představu jeho vyjádření skupině vnitřní kontroly policie můžeme vidět níže.

Aktivit Pavla Matějky jsem si poprvé všiml, když provozoval na Staroměstském náměstí petiční stánek a podílel se společně s Jelenou Vičanovou na aktivitě Antimajdan. Níže můžete vidět momentku ze Staroměstského náměstí, kde není Matějka konkrétně s Vičanovou, ale s jinou tentokrát ruskou aktivistkou. Přidanou hodnotu obrázku dává jistý záhadný pán po Matějkovo pravé ruce, kterého si tímto dovoluji pozdravit (zasvěcení pochopí).

Na tomto již legendárním videu níže můžeme vidět Matějku s Vičanovou ještě jako harmonickou dvojici.

video //www.youtube.com/embed/Lgc3nNGTM_s

Ale co čas přinesl, to také odnesl. Z následujícího obrázku lze předpokládat, že vztahy mezi Matějkou a Vičanovou již tak harmonické nejsou a jsou spíše nepřátelské.

K projevům na Klárově. Na pódiu vystupují Pavel Matějka, znovu Jiří Černohorský a po letech opět vzkříšený Miroslav Sládek. Celkové projevy naleznete v závěrečné části souhrného videa výše. Nicméně si dovolím vložit, alespoň část z dalšího, projevu Jirky Černohorského vyzývajícího ke "zteči" na vládu. Součástí projevu je rovněž částečná "stripshow" řečníka. Jak jinak než s vlasteneckým podtextem.

video //www.youtube.com/embed/ySy1jMmSFEY

Jak již bylo zmíněno, kromě Černohorského se na Klárově objevuje i Miroslav Sládek. Aktivisté a politici často deklarují jednotu a potřebu mít společný cíl a spolupracovat. Ale jak se na Sládka dívá např. Lucie Hašková, která je dá se říci s Černohorským jedna ruka?

Po ukončení projevů následoval již onen pochod na vládu, který byl následně rozehnán policií. Jiří Černohorský nakonec končí na policejní služebně na Letné. Odtud ho odchází vysvobodit právě Robin Hood Matějka.

video //www.youtube.com/embed/gcWdTWmbPdk

Onen atak Strakovy akademie neujde pozornosti ani Martina Konvičky, který ho následně prohlášením na videu odsuzuje s tím, že Blok proti islámu s tím nemá nic společného a Černohorského označí za partyzána a že dělá špatné jméno všem odpůrcům islámu v této republice. Ano, Martine. Je přece potřeba demonstrovat a proklamovat své názory slušně. Být slušným odpůrcem islámu. Třeba stavba koncentračních táborů a namletí muslimů na masokostní moučku je opravdu kultivovanou formou protestu.

video //www.youtube.com/embed/VkKBucC8jEk

Za toto prohlášení dostává Konvička protiúder: "Martine, tímto s tebou končím," prohlašuje na videu níže Hašková. Dále se např. vyjadřuje o štvavé kampani BPI vůči její osobě. Černohorský se snaží vyvrátit své "partyzánství".

video //www.youtube.com/embed/luTGm40zgNA

Odsouzení Martina Konvičky vyvolá reakci i u svolavatele akce Pavla Matějky, který dává Konvičkovi knockout tím, že ho označí za prospěcháře a populistu a v žádném případě ne za vlastence.

Závěrem

Během letošního 17. listopadu jsme mohli sledovat opravdu zvláštní grotesku, která by mohla posloužit jako scénář pro bizarní telenovelu. Mohli jsme vidět turisty z Osvětiman, polovojenské útvary, prohlášení ať už obživnutých politických mrtvol či populistických politických rychlokvašek, zasloužilé soudruhy, různé radikály požadující věšení vlastizrádců, proruské aktivisty, proruské politiky a poradce, "rychloodborníky" na islám a migraci a lidové vypravěče. Třešničkou na dortu byl útok na Úřad vlády. Samozřejmě ve jménu svobody a demokracie. A nad tím vším z moci svého majestátu třímal prezident Miloš Zeman.

A proč je to taková groteska?

Řada zapojených se nikdy neocitla na vlně jisté popularity. Těmto osobám narůstají křídla a cítí pozornost, kterou dříve neměli a s čímž neumí pracovat. Jedni se cítí pomyslnými mesiáši a druzí, populisté, se již cítí u moci a u koryt. Provádějí mezi sebou bojůvky, které s odstupem vypadají jako když se děti hádají o bábovičky na pískovišti. Ale jsou to samozřejmě oni, kdo náš národ spasí. Celé by to bylo směšné, kdyby to nebylo tak nebezpečné.

Co je ale jisté? Tyto osoby a hnutí by měly běžencům, islámu a jeho radikálním projevům poděkovat. Bez toho by byly nikým a nikoho by nezajímaly.

Co ale bude dál?

Miloš Zeman dále povede války s novináři, kavárnou, akademickou obcí a vlastně se všemi, kdo s ním nesouhlasí. Současně půjde na ruku Rusku a bude pokračovat ve vyhlášeních "nikdo vás sem nezval". Do první linie bitvy bude vysílat svého věrného zbrojnoše tiskového mluvčího a proti zákeřné kavárně budou prezidenta na sociálních sítích a v diskusích bránit jeho věrní "vlastency", kteří jsou vyzbrojeni znalostmi získanými studiem na vysoké škole života.

Senátor Veleba se otřepe z šoku, že mu Blok proti islámu málem přebral jeho guru. Dále bude prezidentovým věrným zastáncem a podporovatelem s nadějí, že bude jeho věrnost v budoucnu řádně odměněna.

Jelena Vičanová se na chvíli ztratí, aby se následně objevila na nějaké prozemanovské či proruské akci. A kdo ví. Možná jí ve stejném módu uvidíme na Albertově i příští rok, kdy sama svolá další demonstraci a z pomyslného sklepa tak opět vytáhne pódium a reproduktory, aby pro ně nalezla využití.

Úsvit + BPI vzhledem k obvinění Martina Konvičky mírně zvolní a projev bude více teoretický a odborný. Toto zvolnění a odbornost hnutí ale sebere část podporovatelů, kteří požadují řešení v podobě koncentráků a masokostní moučky. Ruku v ruce s faktem, že ti tzv. obyčejní lidé, odborné terminologii nerozumí, a proto "konvičkovci" přestanou být pro ně zajímavými.

Tomio Okamura a SPD bude dále pokračovat ve svém politickém businessu, jak z minima vytěžit maximum a získat tak co největší podporu oproti minimálním nákladům. Díky tomu se od něj část aktivistů odvrátí. Pocítí, že jsou jen využíváni. A snad také Tomio v budoucnu znovu vyvenčí psa v teplickém parku. Protože jen to náš národ zachrání a přivede ke spáse.

Adam Bartoš a Národní demokracie, podle mě nejnebezpečnější uskupení, na všem vydělá zřejmě nejvíce. Získají podporovatele Úsvitu, kteří vyžadují radikální řešení a také za nimi půjdou různí aktivisté, kteří již nebudou chtít být "užitečnými idioty" pro něčí politické lobby.

Pavel Matějka, lifestylový demonstrant bude dále pokračovat ve svých protestech, bude vysedávat u petičních stánků, motat se kolem demonstrací, zakládat skupiny na Facebooku, tvořit Facebookové události např. bojkot České televize od-do. Vše bude s entusiasmem šířit a oslovovat zaslepenou veřejnost, aby ji obrátil na to, čemu věří on sám. Své aktivity rovněž bude sdílet na satirický falešný profil Jiřího Ovčáčka, o kterém se ale podle všeho domnívá, že je pravý.

A na úplný závěr mohu říct jen to, ze srdce děkuji organizátorům a všem co přišli, za skutečné uctění památky 17. listopadu, které se konalo 22. na Albertově.

Jak jsem uctil památku 17. listopadu 22. aneb pár postřehů z akce

Autor: Roman Máca | karma: 33.03 | přečteno: 4331 ×
Poslední články autora