Pohled do FB skupiny Jiřího Vyvadila Přátelé Ruska v ČR a její rozbor

10. 09. 2015 13:07:04
V těchto dnech naší zemí projíždí američtí vojáci. Při jarní jízdě se velmi diskutovalo o protestech vůči onomu konvoji. Jednou z hlavních postav byl právě J. Vyvadil, který tuto skupinu provozuje a já se do ní zkusil podívat.

Zmíněná skupina má v současné době zhruba 7 500 členů. Počet aktivních českých účtů na Facebooku je okolo 4 a půl milionu. Při pohledu na členy skupiny můžeme rovněž nalézt řadu zvláštních účtů s neobvyklým jménem, zvláštním obrázkem v profilu a s takřka nulovou historií. Ale toto stejné můžeme samozřejmě sledovat i v dalších skupinách, napříč Facebookem a dalšími sociálními sítěmi.

Pozn. V článku používám jednotlivé výřezy ze screenshotů. Výřezy z důvodu, jelikož celkový screenshot by zabíral mnoho místa v článku. Z výřezu tak někdy není patrné spojení se zmíněnou skupinou apod. Celkové screenshoty, kde je toto spojení viditelné, samozřejmě mám a mohu případně sdílet. V článku využívám screenshotů z Facebooku. Tento obsah náleží Facebooku, s čímž jeho šiřitelé souhlasili v podmínkách užívání Facebooku. Zdrojem obsahu je tedy Facebook, popř. jiný zdroj v článku uvedený.

V rámci textového a audiovizuálního obsahu článku jsou dohledatelné informace o osobách v článku uvedených včetně kontaktních (např. profil na FB). Tyto osoby zveřejňují obsah, který je veřejný a jdou řekněme „se svou kůží na trh“. Ostatně jako já tímto článkem. Odpovídají tedy za vlastní prezentaci a vstupují do veřejného prostoru. Nicméně si dovoluji vyzvat čtenáře, aby v případě nesouhlasného názoru uvedené osoby nijak nenapadali. Tento fakt zmiňuji, jelikož sám jsem označován za agenta CIA, lháře, ukrajinského fašistu apod. a také dostávám řadu výhružek na email. Proto bych nerad, aby toto stejné podstupovali i osoby v článku uvedené. Článek nepíši, abych na někoho útočil či někoho zesměšnil, ale cílem je, aby čtenář získal pohled do uvedené problematiky na základě konkrétních příkladů.

Členové skupiny

Ve skupině také můžeme nalézt řadu profilů, které patří nejspíše Rusům žijícím v ČR. Jsou opravdu všichni stoupenci J. Vyvadila a linie, kterou skupina drží? Osobně se domnívám, že ne. Vycházím z teze, že pokud bych např. žil v Japonsku a Japonci by založili skupinu Přátelé ČR v Japonsku, také bych se přidal. A to z důvodu názvu skupiny a již bych se tolik nepídil za jejím obsahem a pouze oceňoval to, že Japonci jsou přáteli ČR. Tento fakt potvrzuje, že řada uživatelů „lajkuje“ stránky a vstupuje do skupin dle jejich názvu, i když obsah názvu neodpovídá. Jsou to např. různé spamovací stránky s názvy „mazlení“, soutěžní stránky „každý den slosování o auto“, kam se uživatelé přidávají, protože se všichni rádi mazlí a každý chce vyhrát auto. Ale obsah skupiny je od názvu diametrálně jiný a často se jedná o reklamu.

Ve skupině samozřejmě své příspěvky zveřejňuje i její zakladatel J. Vyvadil, který často využívá práva připnout své příspěvky navrch, aby byly více viditelné.

Mezi dalšími osobami jsou i tací, kteří velmi aktivně podporují Rusko a jeho politiku a také velmi aktivně publikují a účastní se různých akcí, ať už na podporu Ruska a jeho politiky, či protestních akcí proti „ukrajinskému fašismu“, proti EU, USA, NATO apod. Ostatně již byly zmíněny akce proti průjezdu amerického konvoje.

Uděláme si takovou malou případovou studii a podíváme se na konkrétní osoby. Mezi členy můžeme např. nalézt osobu, která se představila jako politolog v diskusním pořadu M. Jílkové na téma Ukrajina. Tato osoba se nacházela v publiku oblečená v triku s vyobrazením V. Putina. Profil mě zaujal z důvodu seznamu přátel. Pokud budeme chtít vytvořit přehled osob zapojených do proruských a "protizápadních" aktivit, tato osoba to již svým seznamem přátel víceméně udělala za nás. Politolog rovněž bloguje na blog.idnes.cz. Můžeme tak vidět např. jeho článek s názvem Rusko nakonec zvítězí. V závěru článku je uvedené tvrzení: „Rusko války nezačíná, Rusko je končí." Bylo by zajímavé, jak by se s tímto výrokem ztotožnili např. v pobaltských zemích, ve Finsku, v Polsku a jistě i v dalších zemích.

Pokud se ale na osobu podíváme více skrze Google vyhledávání, moc informací nenalezneme. Osoba uvedla, že je politologem. Na několika prvních stránkách v Google, ale nalezneme odkazy pouze na jeho diplomovou práci, zmíněný blog, na článek na portálu Sputnik s názvem Politolog o vztazích Ruska s ČLR: souhlasím s Lavrovem, a také je zmíněn v článku na Parlamentních listech věnující se debatě o Ukrajině, ve kterém je uveden text:

Proruský politolog Jan Miklas, který seděl v publiku, vystoupil s tím, že Ukrajina jako taková je naprosto umělý stát a nějaká univerzální ukrajinská kultura vlastně není, a pokud ano, je to záležitost posledních několika desetiletí. To se nelíbilo jednomu staršímu muži, který Miklasův výklad přerušil: „Jako Hitler! Totéž říkal Adolf Hitler o Česku, že je to umělý stát!“

Další výsledky nám Google na několika prvních stranách nedává. Daná osoba je rovněž často viditelná na různých protestních akcích a dokonce ji mohlo spatřit několik desítek milionů diváků ruského Prvního kanálu, kde s ní byl proveden rozhovor během protestní akce „na podporu Ruska a proti dezinformacím týkajících se událostí na Ukrajině“ (tvrzení moderátorky). "Lidé na akci taktéž řekli ne fašismu a válce dle standardů západu a také byli proti EU", doplňuje moderátorka.

Jan Miklas v rozhovoru uvádí: „U nás dochází ke strašné dezinformaci proti Rusku. Nanášet špínu na Rusko je velká hloupost. Národ je naopak jiného názoru. Jestli např. mluvím s normálními a rozumně uvažujícími Čechy, tak oni jsou za Rusko, oni podporují Rusko. Ale to neznamená, že by byli proti Ukrajině. Oni na Rusy a Ukrajince nahlíží jako na jednu rodinu.“

Tuto informaci tak mohlo vyslechnout několik desítek milionů ruských diváků a mohlo ji přijmout za objektivní názor, který dle tvrzení dotazovaného vyznává většina české společnosti. Otázkou je také klíč, podle jakého redaktor vybíral dotazované k rozhovoru.

Dotyčného rovněž můžeme vidět nejen na Václavském náměstí, ale i v reportáži stanice Ruptly/Russia Today věnované americkému konvoji v ČR, kde se objevuje v akci s megafonem v čase 0:05. Lze tedy tvrdit, že mezi dotyčným a i dalšími osobami sdruženými do přátel Ruska a mezi ruskými médii existuje jakási přitažlivost.

Pokud na chvíli zůstaneme u ruských médií, můžeme např. nalézt reportáž jedné z nejvlivnějších ruských televizních stanic TV Centr. Reportáž naleznete zde a je opět věnována jarnímu průjezdu amerického konvoje skrz Českou republiku a souvisejícím protestům. V reportáži je jako v předchozím případě uskutečněn rozhovor s Čechem, nyní s Lukášem Přikrylem. Rozhovor nalezneme v čase 6:15. Dotazovaný komentuje události dle překladu takto: „Jsem v principu proti americké agresivní politice. Jsem proti příjezdu cizích vojsk do ČR. Nemají tu co dělat. Už nám to stačilo v časech Hitlera. Opakovat to není potřeba.“

V rozhovoru si můžeme všimnout, že dotazovaný drží v ruce cosi červeného. Pokud se ale ve videu vrátíme do času 6:00, zjistíme, že drží rudou vlajkou se srpem a kladivem.

Dotazovaný tedy odpovídá, že je proti příjezdu cizích vojsk do ČR a že nám to stačilo v časech Hitlera. I přes tyto teze drží vlajku SSSR. Dokáže tohle myšlení někdo pochopit? Poté, co naše země zažila srpen 68 a dvacet let okupace? Já se přiznám, že osobně toto jednání pochopit nemohu. A čtenářům doporučuji, nesnažte se to pochopit také. Nesnažte se v tomto nalézt nějakou logiku či racionalitu. Nalézt totiž můžete jen to, co existuje.

Jelikož je článek věnován zmíněné FB skupině, podíváme se, zda do ní dotazovaný patří. Ve skupině tedy můžeme nalézt uživatele se jménem Lukáš Přikryl. Nicméně na profilové fotce nenalezneme jeho fotku, ale obrázek Che Guevary.

Abychom se tedy ujistili, že jde opravdu o totožnou osobu, po načtení jeho profilu můžeme vidět řadu veřejných fotek, které nám tak potvrzují, že jde o shodnou osobu. Zde jedna z nich.

Více o tom, jak informovala ruská média o jarní jízdě dragounů, můžeme nalézt v reportáži České televize zde. Podobný přístup ruských médií tak lze očekávat i při současném průjezdu.

Osobně se snažím ruská média sledovat a vyhledávám informace, jak zejména informují o ČR, jelikož zde si nejlépe mohu ověřit, co je realita a co je řekněme fikce. Sledování není jen o nechápavém kroucení hlavou, ale často to chce i velké sebezapření, aby to člověk opravdu dokoukal. A mohu říci, že ten tolikrát diskutovaný ruský dokument o srpnu 68, je ještě slabým odvarem. Celkově se prostřednictvím ruských médií dostáváme do úplně jiné reality, která je ale každodenně prezentována ruským divákům, kteří tyto informace přijímají jako objektivní.

Již jsem zmínil ukázku protestní akce. V přátelích Ruska tak nalezneme řadu osob, které se na jejich organizaci podílejí či na ně pravidelně dochází. Jedním takovým přítelem Ruska je osoba spoluorganizující demonstraci resp. petiční stánek na pražském Staroměstském náměstí. Nutno uvést, že ve stejných termínech a na stejném místě působí i stánek iniciativy Pražský majdan. Jelikož se jedná o dvě protistrany, dochází tak k určitým střetům, ke kterým je rovněž přivolávána policie.

Příklad takových střetů můžete nalézt v zápisu z jednání na policii, který osoba na své FB stránce zveřejnila. A opravdu stojí za přečtení.

V zápisu je tedy uvedeno vyjádření dané osoby. Abych získal i názor z druhé strany, kontaktoval jsem Pražský majdan s prosbou o vysvětlení. Dostal jsem odpověď, že tito aktivisté volají policii skoro pokaždé a s policisty mluví tak, jako by se jim omlouvali, že je musí volat a podlézají jim. A následně pak na policii na internetu nadávají. Policisté je tak nemají moc v lásce, protože je stále otravují s nesmysly.

Další zajímavostí je, že osoba uvádí, že když byl na policii řešit tento incident, že ještě ve stejný den podal trestní oznámení na Ústavní soud s tím, že rozdělení ČSFR bylo nezákonné. Text byl rovněž stejnou osobou zveřejněn na FB.

Při dalším ohledání členů této skupiny mě velmi zaujaly dva profily, které podle všeho patří zástupcům tzv. sexuálních menšin. Konkrétně se jedná o transvestity či transsexuály. Osobně proti těmto konkrétním a dalším podobným osobám nemám absolutně vůbec nic, ba naopak budu rád, pokud nebudou čelit projevům nenávisti. Razím heslo, že má svoboda sahá tam, kde nezačne omezovat svobodu druhého člověka. Ale příslušnost k této skupině přátel země, jejíž kurz nezastírá nepřátelství vůči sexuálním menšinám, je pozoruhodný. Příslušnost do této skupiny a ke směru myšlení podpory Ruska a opovrhování západním světem, který jim ale současně nabízí nesrovnatelně větší svobodu. Situace je to zvláště paradoxní, jelikož při nedávné Prague pride se řada proruských autorů/blogerů/diskutérů vyjadřovala na adresu Prague pride ve stylu přehlídky úchylů apod.

Pro větší názornost můžeme níže vidět výřezy z FB profilů obou osob.

Tento obdiv Ruska je opravdu paradoxní, pokud se např. podíváme na video sociálního experimentu (video je k dispozici s anglickými titulky), kde jsou skrytou kamerou zachyceni reakce veřejnosti na procházku dvou mladých mužů, kteří se držící se za ruku projdou po Moskvě. Oba muži jsou na videu slovně i fyzicky napadáni.

Samozřejmě si uvědomuji, že homosexualita je něco jiného než „převlékání se za ženu“ či cítit se ženou. Ale z postojů moskevské veřejnosti k oněm dvěma mužům na videu se dá předpokládat, že pokud by jiný muž vyrazil do ulic převlečen za ženu a bylo by to patrné, reakce veřejnosti by byla podobná ne-li horší. Doplním, že jedna ze zmíněných osob má na profilu i veřejné fotky, kde se vyskytuje v dámských večerních šatech na ulicích Prahy.

Ostatně věřím tomu, že různých paradoxů ve skupině nalezneme více. Paradoxů, že Rusko obdivují i lidé s vlastnostmi, za které by byli v Rusku persekuováni.

Skupina rovněž sdružuje i další osoby, které se podílejí na proruské propagandě v ČR. Zajímavé jsou ty osoby, které toto podnikají systematicky pomocí jimi vytvořených organizací, webových stránek apod. Paradoxem je, že některé osoby i získaly pro svou činnost granty z veřejných prostředků. Tedy peníze ČR a EU, které financují činnost, která je řekněme namířena proti ČR a EU.

Rovněž mě zaujala nedávno publikovaná výroční zpráva BIS, ve které se mimo jiné uvádí:

Spektrum nástrojů ruské propagandy v Česku začíná u ideologicky manipulovaných občanů, kteří nevědomě podporují ruské propagandistické úsilí a končí u profesionálů, kteří s Rusy spolupracují vědomě.

Ve skupině tak můžeme vidět zástupce obou těchto větví.

Zpráva je zajímavá a věřím, že stojí za přečtení. Dále mě v ní např. zaujalo následující:

Aktivity ruských zpravodajských důstojníků a jejich spolupracovníků v ČR jsou v přímém rozporu s „kvalifikovanými a zasvěcenými komentáři“ o tom, že v Česku není nic, o co by mohla ruská špionáž stát. Cílem ruského zájmu se stává česká účast v mezinárodních vědecko-technických projektech a na tyto projekty navázané možnosti přístupu k finančním prostředkům z českých i evropských grantů cestou českých prostředníků spolupracujících s ruskou stranou. Ruská strana tak usiluje nejen o získání konkurenční výhody na úkor ČR a EU, ale také o to, aby ČR a EU ruské aktivity financovaly.

Sdílený obsah v rámci skupiny

Ve skupině nalezneme řadu obsahu na různá témata. Samozřejmě se zde objevují i příspěvky týkající se nejen Ruska, Ukrajiny, západního světa, USA, NATO apod. ale významný prostor je věnován také otázkám uprchlické krize.

Ve skupině tak prostřednictvím sdíleného obsahu a jeho komentářů můžeme vidět široké spektrum témat a názorů. Ať už jsou to různé obrázky, které členové sdílejí. Např. můžeme vidět vyobrazení dvou státníků. Jeden je označen za prezidenta RF a všech Slovanů a druhý jako prezident ČSSR. Mezi nimi se nachází dvě holubice držící srdíčko. Jedná se tedy o zdařilou koláž.

Či obsah sdílený různými občanskými aktivisty či uskupeními. Můžeme vidět např. příspěvek od Hnutí za reálnou demokracii. Z obrázku a jeho textu si tak každý můžeme představit, jak by ta reálná demokracie vypadala, pokud by ji ovlivňovalo toto hnutí. Pokud by takové uskupení bylo u moci, domnívám se, že s tou demokracií by to nejspíše moc růžové nebylo.

Pod jednotlivými příspěvky probíhá rovněž diskuse. Zde k článku Boj Ruska o Arktidu z portálu Konzervativný výber, který se podle anotace vztahuje k ledoborcům, se můžeme z diskuse dozvědět názor, že Aljaška se chce odtrhnout od USA a chce se připojit k Rusku. Můžeme tedy očekávat, že obyvatelé Aljašky si rovněž založí domobranu a stanou se opolčenci požadujícími připojení Aljašky k Rusku podobným stylem jako na Krymu. Pokud tito lidé opravdu takto přemýšlí, ztratili již absolutně smysl pro realitu?

V komentářích můžeme také nalézt řadu vulgárních příspěvků a také příspěvků, které někomu přejí smrt. Zde ukázka, kde byly sdíleny fotografie podle všeho Slováků, kteří se na Ukrajině připojili k batalionu Azov. Můžete si tak prohlédnout reakce diskutérů.

Jelikož internet nemá hranice, jsou zde sdíleny příspěvky i ze zahraničí. Byl zde sdílen např. příspěvek Natalii G., ke kterému je doplněno, že M. Zeman hovořil s V. Putinem bez překladatele.

Jak již bylo zmíněno, obrázek byl uploadován uživatelem ze zahraničí. K jeho původnímu umístění tak vstupují diskutéři z Čech a podílí se na komentářích původního zdroje, který sleduje především okruh osob z okolí uživatele, který obrázek nahrál. V tomto případě Rusové. Těmto osobám je tak předložen podobný názor jako jsme mohli sledovat ve zmíněném rozhovoru s Janem Miklasem. Konkrétně profil Roman Frejlach uvádí: "Obyčejné lidi v Česku rok 68 nezajímá. Oni v současnosti již rozumí, kdo je nepřítel a kdo přítel. Pro obyčejné Čechy a Slováky je Rusko přítel a velmi si váží V. Putina. A Miloš Zeman je člověk rozumný a odvážný. Celou dobu bojuje proti pro/americké vládě ČR. Všem pozdravy z ČR."

Skupina rovněž funguje jako repozitář mnoha zdrojů. Jsou zde sdíleny články z velkých portálů jako např. iDnes či Novinky či zahraniční zdroje. Významný prostor je ale věnován proruským zpravodajským portálům, jejichž databázi zpracovává iniciativa Sabiny Slonkové neovlivni.cz. Databázi i s komentáři k jednotlivým portálům naleznete zde. Prostor ve skupině samozřejmě mají rovněž ruská média.

Proruským médiím z ČR a ruským médiím se na základě případových studií budu věnovat v příštím článku, jelikož se jedná opravdu o obsáhlou kapitolu.

Shrnutí

V článku jsme si vytvořili okénko do zmíněné skupiny. Jak tedy mnou zjištěné shrnout? Sdílený obsah je samozřejmě tematicky relevantní k této skupině. Pokud se budeme snažit dění ve skupině zobecnit, můžeme nalézt dva protipóly. Jeden pól reprezentuje Rusko, Putin, Zeman, proruští separatisté, Čína a podobná témata. Druhý USA, Obama, NATO, EU, Ukrajina, uprchlíci apod. Reakce na první pól můžeme označit za oslavující, děkovné a vzývající. Co se týče druhého pólů, reakce jsou vulgární, výhružné, zesměšňující a také smrt přející. Toto zjištění je samozřejmě již dopředu předpověditelné vzhledem k tématu skupiny.

Jak již bylo zmíněno, řada sdílených informací pochází z proruských či ruských informačních zdrojů, které neshledávám jako příliš věrohodné. Ostatně jedno takové mé vyvracení můžete vidět zde. Manipulované informace zapojeným osobám, jak se zdá, nevadí, ba naopak. Vidí svět tak, jak ho vidět chtějí a tyto informace jim tak potvrzují jejich pravdu. Jiný názor odmítají. Společným jmenovatelem je ztráta smyslu pro realitu. Tito lidé jsou často živeni nenávistí k USA, oblibou konspiračních teorií a obdivem k sladkému pachu totalitních ideologií a jejich vůdcům.

Tento směr je rovněž nebezpečný, jelikož sjednocuje dříve protichůdné vlivy. V současné ruské ideologii si každý nalezne to své, ať jsou to komunisté, nacionalisté, silní konzervativci, homofobové, ortodoxně nábožensky smýšlející apod.

Přesvědčili jsme se také, že osoby z daného okruhu mají i mezinárodní přesah a pozornost jim věnují např. ruská média. Svými tvrzeními se tak podílí na formulaci názorů ruského publika a zastupují před nimi obecný názor Čechů.

Nutno ale brát v potaz fakt, že pokud bychom žili celý život např. ve vesnici na Sibiři, v dětství nám ve škole vštěpovali sovětskou propagandu a v dospělosti tu současnou, možná bychom mohli mít podobné názory jako např. Andrej Děrgačev, který onen tolik diskutovaný ruský dokument o srpnu 68, ve kterém jsme byli osvobozováni před československým majdanem, fašisty, vpádem vojsk NATO a občanskou válkou, komentoval slovy: "V 68. bylo třeba tanky pozabíjet české ubljudky (nepřeložitelný vulgarismus)."

Co by na tento komentář asi řekl ten dotyčný přítel Ruska, co je proti cizím vojskům a drží sovětskou vlajku? To můžeme jen hádat.

Ve skupině a v okruhu podobně smýšlejících lidí tak můžeme nalézt řadu paradoxů, ať už jsou to ony zmíněné „transky“ vyznávající homofobní Rusko, či ona sovětská vlajka proti cizím vojskům. Nesnažme se toto jednání pochopit a hledat v něm logiku a racionalitu. Nalézt totiž nelze něco, co neexistuje.

Doplňkové zdroje

Článek Vybrané metody proruské propagandy v ČR věnovaný především blogům a diskusím na portálu iDnes.

Článek Proruská propaganda aneb pokles až na morální dno? věnovaný vyvrácení tvrzení obsažených v tematicky zabarveném článku.

Autor: Roman Máca | čtvrtek 10.9.2015 13:07 | karma článku: 39.89 | přečteno: 8316x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 342 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 570 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 930 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...