Roman Máca

Proruská propaganda aneb pokles až na morální dno?

13. 08. 2015 10:28:07
V textu se věnuji polemice článku s názvem Ruská federace je silnou demokratickou hrází proti ukrajinskému a evropskému fašismu. Článek se tedy pokusím oponovat na základě vlastní zkušenosti z Donbasu.

Článek vyšel zde na blogu. Plné znění můžete nalézt zde. Autor současně přispívá na zpravodajský portál Aeronet a článek je rovněž umístěn na tomto místě zde. Nutno podotknout, že podobných článků/autorů je plný internet.

Obsahem se text věnuje „likvidaci ruského národa na východě Ukrajiny“. Konkrétně se jedná o likvidaci obyvatel města Sloviansk a přilehlých oblastí ze strany „kyjevských vládních vojsk“. Autor se mimo jiné zmiňuje o filtrování lidí pro zařazení do koncentračních táborů, týmech ukrajinských lékařů, kteří od zabitých civilistů a separatistů odebírali orgány za účelem jejich prodeje. Autor se také zmiňuje o plánu kyjevské vlády, který označuje jako „konečné řešení“ atd. Nutno podotknout, že pro doložení tvrzení autora, není v článku použit ani jeden informační zdroj, ze kterého autor čerpal.

Pro konfrontaci věrohodnosti se soustředím pouze na jednu větu z textu autora:

„Ony zmiňované čistky zažili například obyvatelé Slavjansku, který byl skoro vymazán z mapy...“

Tuto tezi jsem si vybral, protože do města Sloviansk (Slavjansk) jsem zhruba před měsícem dvakrát zavítal. Mám tedy vlastní zkušenost, jak město vypadá a také jsem mluvil s místními lidmi. Mou reportáž o návštěvě Sloviansku můžete nalézt zde. Rád bych tedy s vámi sdílel fotografie pro získání vlastní představy a pro posouzení věrohodnosti konfrontovaného článku. Přikládám rovněž takové obrázky, pro doložení faktu, že jsem Sloviansk opravdu navštívil.

Zmíněnou budovu tak můžeme vidět výše a např. zde na 3. a 4. fotce. Budova v době snímku byla opatřena ruskou vlajkou. Budova byla štábem ruského vůdce separatistů Strelkova.Nebo ji můžete vidět např. na 3. fotce zde.

A jak tedy město vypadá?

Ve Sloviansku můžeme stopy války samozřejmě vidět. Občasné díry po kulkách ve zdech, stopy na asfaltu po výbuchu granátu. Ve Sloviansku je také na domech více "nových oken" než v dalších městech. Ale do "skoro vymazáno z mapy" to má opravdu daleko. Stejně daleko jako k nějakým pogromům, které autor zmiňuje.

Na vyvracení dalších v článku použitých tezí opravdu žaludek nemám. Podivuhodný a nepochopitelný je pro mě fakt, jaká motivace může být pro šíření těchto „informací“. Ve jménu čeho? Koho? Je sebereflexe vlastnost, kterou autor vlastní? Odpověď nechávám na vás.

Předpokládám, že motivací autora pro tvorbu a publikaci jeho článků, které se mi jeví, že by ihned mohly být použity Dušanem Jasánkem do závodního časopisu Rudá vatra, bude ochrana míru a pravdy, potlačení zla a podpora obětem války. Proto by myslím bylo na místě, aby se k situaci autor postavil čelem, do Sloviansku odcestoval a svůj článek na náměstí v ruštině přečetl místním občanům. Autorovi tak nabízím pomoc s překladem článku do ruštiny a také mohu v zájmu ochrany míru a pravdy spolufinancovat jeho výlohy s cestou spojené. Je nákup pouze jednosměrné jízdenky dostačující? Co myslíte? Můj názor je takový, že autorovi by se nic nestalo a odezva by byla pouze taková, že místní posluchači by si zaťukali na čelo a odešli.

Ve Sloviansku a v dalších městech, která jsem na východní Ukrajině navštívil, jsem poznal řadu lidí, kteří strávili spoustu dní ve sklepeních, kteří jsou nyní uprchlíky, kteří přišli o členy rodiny a přátele. Proto obecně parazitování na neštěstí druhých ve jménu propagace autoritářských a totalitních režimů hodnotím jako pokles na absolutní morální dno.

Na závěr mě nenapadá pronést jiné hodnocení než: velebnosti, jdu ...

A na úplný závěr podotýkám, že hodnotím obsah diskutovaného článku a ne autora jako osobu.

Pokud vás článek oslovil, budu rád za jeho sdílení.

Rozšiřující informace o vybraných metodách a nástrojích proruské propagandy naleznete v mém článku zde.

Zdroj úvodního obrázku článku: http://punditfromanotherplanet.com/2014/04/17/the-rise-of-the-soviet-empire-putins-zombie-propaganda-reanimates-russian-nationalism/

Autor: Roman Máca | karma: 37.92 | přečteno: 4411 ×
Poslední články autora