Liglass Trading jako bílý kůň pro rusko-hradní "kšeftíky" v Kyrgyzstánu?

18. 07. 2017 9:19:52
"Zeman má kolem sebe *****, Nejedlého a Mynáře, kteří dělají byznys na jeho hlavu, Kellner, Čína a tohle," prozradil podle hlidacipes.org Andrej Babiš na setkání se studenty v Olomouci na jaře 2017.

V České republice a v Kyrgyzstánu v posledních dnech získala značný mediální ohlas kauza společnosti LIGLASS TRADING CZ, s.r.o. Tato firma se specifickým zákulisím obdržela doporučení z Kanceláře prezidenta republiky a následně získala ve středoasijské zemi zakázku ve výši devět až šestnáct miliard korun (dle idnes.cz) na stavbu vodních elektráren.

Zakázka pro Liglass Trading vyvolává značné překvapení: "Společnost tohoto jména neznají ani lidé z oboru vodní energetiky, ani kompetentní úřady. Tedy až na jediný - Kancelář prezidenta republiky, která se podle zjištění Aktuálně.cz za neznámou firmu ve středoasijské zemi opakovaně přimlouvala." Píše aktualne.cz a doplňuje, že uvedenou firmu neznal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček ani představitel regionální pobočky CzechTrade Petr Jurčík.

Téma vstupu Liglass Trading na kyrgyzský trh dle aktualne.cz s odkazem na českého honorárního konzula v Biškeku bylo předmětem jednání českého a kyrgyzského prezidenta během jejich setkání v kazašské Astaně.

O jaké společnosti tedy Miloš Zeman jednal se svým kyrgyzským protějškem?

O LIGLASS TRADING CZ, s.r.o.

Společnost dle obchodního rejstříku (OR) vzniká v dubnu 2003 pod názvem Li - Nuo - Glass - CZ , s.r.o. Na současný název se přejmenovává v srpnu 2005.

V obou názvech tak můžeme vidět slovo "glass" (z angličtiny sklo), což je opravdu název odpovídající firmě, která získává zakázku na stavbu vodních elektráren v řádu miliard.

Společnost má dle OR základní kapitál 200 000 Kč a její obrat byl dle aktualne.cz v řádech stovek tisíc korun, kdy naposledy v roce 2014 vykázala milionovou ztrátu. Aktualne.cz dále uvádí, že společnost má jen do prvních dvou zdrojů investovat zhruba 230 miliónů dolarů.

Věc tak již nyní působí dosti absurdně.

Ale Liglass Trading vše jistě zachrání nejen vstupem finančního partnera (později zamyšlení nad tím, komu na realizaci projektu záleží), ale i svými bohatými zkušenostmi v oboru hydroenergetiky.

A jaké má Liglass Trading v tomto oboru zkušenosti?

V OR můžeme vidět předmět podnikání, kterým se v průběhu času společnost zabývala.

Tedy broušení technického a šperkového kamene, výroba bižuterie a porcelánových a keramických výrobků jsou jistě ty potřebné dovednosti pro firmu, kterou doporučuje Kancelář prezidenta republiky (KPR) pro stavbu vodních elektráren.

Nutno podotknout, že tento předmět podnikání již není aktuální a společnost se nyní zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor a také obecnou výrobou, obchodem a službami.

Pokusíme se tedy najít více na webu společnosti, která dostává doporučení KPR, jejíž vstup na kyrgyzský trh projednává sám Miloš Zeman a která získává mnohamiliardovou zakázku nyní ne v bižuterii, ale v energetice.

A ejhle... Stránka je jistě čirou náhodou ve výstavbě.

Zachraňuje nás tak web.archive.org.

"Podle web.archive.org, kde lze dohledat staré verze webu, se firma chlubila referencemi na elektrárnách vltavské kaskády společnosti ČEZ, spoluprací s Povodím Labe, Povodím Vltavy nebo ČVUT.

Všichni zmiňovaní však společné projekty odmítají. "Pro nás nedělali, myslím si, nikdy. Máme s nimi uzavřenou poradenskou smlouvu, ale na to, že my budeme radit jim," řekl Marián Šebesta, generální ředitel Povodí Labe. "Povodí Vltavy s firmou Liglass Trading nikdy nespolupracovalo a uvedená firma žádnou činnost pro státní podnik Povodí Vltavy neprováděla," potvrdil mluvčí firmy Hugo Roldán. Stejně tak hovoří ČVUT nebo ČEZ. Liglass Trading podle ČEZ nefiguroval v posledních letech mezi jejich dodavateli vodních elektráren." Píší Hospodářské noviny.

Tedy že by krapet lháři ti borci z Liglass Trading?

Nicméně je zajímavé sledovat archiv webu firmy v průběhu času. V roce 2006 jste si skrze tuto společnost mohli najmout odborníky na Čínu.

Na každý pád byl web ještě v prosinci 2016 prázdný resp. "ve výstavbě".

Podívejme se dále na sídlo firmy Liglass Trading. To se nachází v převážně opuštěném a polorozpadlém areálu skláren v Železném Brodě.

Z místa přináší svou fotoreportáž aktualne.cz. Můžeme se tak podívat do sídla této ambiciózní společnosti, kterou doporučuje KPR, diskutuje o ní Miloš Zeman s kyrgyzským protějškem a která je jistě schopna investovat stovky miliónů dolarů.

Jak již bylo zmíněno, sídlo Liglass Trading se nachází v areálu bývalých skláren. Pokud nahlédneme do katastru nemovitostí, zjistíme, že vlastníkem budovy, kde Liglass Trading sídlí, je společnost LIGLASS, a.s. A také se dozvíme, že na nemovitost, v níž sídlí společnost, kterou doporučuje KPR a jedná o ní Miloš Zeman, jsou uvalena 4 omezení vlastnického práva.

A to vzhledem k tomu, že samotná společnost LIGLASS, a.s. se dle OR nachází od září 2015 v insolvenci a v listopadu 2016 bylo soudem rozhodnuto o prohlášení konkursu na majetek dlužníka.

Tedy opravdu důstojné sídlo společnosti zasluhující takovou podporu z oficiálních míst zastupujících Českou republiku.

Nutno podotknout, že jednatelem společnosti LIGLASS TRADING CZ, s.r.o. je Michael Smelík. Ten rovněž dříve působil jako předseda, člen dozorčí rady a předseda dozorčí rady zkrachovalé LIGLASS, a.s. Aktuálně je jediným statutárním orgánem akciové společnosti dle OR jeho bratr René Smelík.

Pokud by se někdo domníval, že zkrachovalá LIGLASS, a.s., kde Michael Smelík dříve působil, se zabývala oblastí hydroenergetiky, domnívá se špatně. Ale takové broušení a leptání skla je jistě skvělou průpravou pro stavbu vodních elektráren a pro takovou péči od KPR.

Udělejme si "mezirekapitulaci"

Firma Liglass Trading získává doporučení od Kanceláře prezidenta republiky a její vstup na kyrgyzský trh diskutuje Miloš Zeman. Firma získává zakázku na stavbu vodních elektráren, kdy má investovat stovky miliónů dolarů.

A nyní trpká realita...

Společnost dosahuje nízkých obratů a končí v roce 2014 ve ztrátě. Její základní kapitál je 200 000 Kč. Firma nemá prokazatelné zkušenosti z oblasti hydroenergetiky, pro odborníky a představitele oblasti průmyslu a obchodu je neznámá. Dle OR se zabývala mimo jiné výrobou bižuterie. Webové stránky jsou "ve výstavbě", aby bystré oko nejspíše nevidělo to, co nemá. Sídlo společnosti se nachází v polorozpadlém areálu, na nějž je uvalen exekuční příkaz k prodeji nemovitosti. Jediným jednatelem je osoba, která působila u dnes již zbankrotované akciové společnosti LIGLASS.

Podpora z Hradu pro Liglass Trading v boji o zakázku z hydroenergetiky působí komicky resp. tragikomicky. Nechť si každý sám vybere.

Mynářův dopis

Web neovlivni.cz publikuje doporučující dopis kancléře Vratislava Mynáře.

Stranou ponecháme znalost angličtiny a chyby, které Mynář nasekal. Domnívám se, že i moje dvanáctiletá neteř by to napsala lépe než ředitel KPR pobírající v minulém roce mzdu 1,9 milionu korun.

V dopisu Vráťa (jak ho Miloš Zeman nazývá) na hlavičkovém papíře KPR (tedy ne jako soukromá osoba, ale jako osoba ve veřejné funkci) píše do kanceláře kyrgyzského prezidenta.

V úvodu sám zdůrazňuje, že je ředitelem KPR. Následně vyjadřuje podporu české společnosti Liglass Trading CZ.

Mynář zmiňuje, že firma je dobře zavedenou nejen v ČR, ale i na evropském trhu a doufá v silné a dlouhotrvající partnerství.

Suma sumárum. Představitel vysoké veřejné funkce lobbuje za konkrétní firmu, kterou relevantní kruhy jako např. ministerstvo průmyslu a obchodu či CzechTrade neznají. To vše pod hlavičkou KPR.

Mynář tvrdí, že firma je dobře zavedená nejen v ČR, ale i v Evropě. Otázkou je, jaké reference mu Liglass Trading poskytla, jelikož v analýze provedené ze strany kyrgyzského velvyslanectví je uvedeno, že Liglass Trading zmiňuje projekty realizované na Slovensku, v Itálii, ve Spojeném Království ve spolupráci s Čínou. Nicméně kyrgyzskému velvyslanectví se nepodařilo najít žádný potvrzující fakt o úspěšné realizaci investičních projektů této společnosti v zahraničí. Kyrgyzské ministerstvo zahraničí tak doporučuje nepokračovat ve spolupráci s Liglass Trading.

V rozhovoru pro neovlivni.cz měl Mynář tvrdit, že si firmu nechal prověřit u ministerstva průmyslu a obchodu. To ale na dotaz neovlivni.cz odpovědělo, že Mynářovi úředníci ministerstva žádné stanovisko nedávali, protože o ně ani nežádal.

Ale Vráťa má zřejmě jasno a jistě doloží své teze o dobře zavedené firmě v ČR i na evropském trhu.

Mynář dále vyloučil, že by měl z věci jakýkoli prospěch a že se pouze snažil vyjít vstříc české firmě. "Se zástupci společnosti jsem nikdy ani nemluvil. Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet," řekl Mynář.

Tedy Vráťa píše jménem KPR doporučující dopis o značně pofidérní firmě s jejímiž zástupci nikdy ani nemluvil a obrátili se na něj pouze písemně a nemá z toho samozřejmě žádný prospěch.

Jedním slovem - komedie.

Nejspíše si založím firmu Výroba bižuterie Máca, s.r.o. se základním kapitálem 200 000 Kč. Následně zjistím, že bych se mohl ucházet o zakázku na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu. Písemně oslovím Mynáře, aby jménem KPR a ve spolupráci s prezidentem republiky mou firmu doporučil pro získání mnohamiliardové zakázky. Určitě to klapne a Mynář to rád v zájmu podpory české ekonomiky udělá a zadarmo.

Tomu snad neuvěří ani zatvrzelí voliči Strany práv občanů.

Za koho Hrad lobbuje?

Myšlenka, že Hrad bojuje za zájmy pofidérní české společnosti je více než absurdní.

Podívejme se tak do historie tohoto projektu v Kyrgyzstánu. irozhlas.cz s odkazem na agenturu TASS píše o tom, že Rusové podepsali s Kyrgyzstánem smlouvu o vybudování energetické kaskády v roce 2012. Konkrétně se jedná o společnost RusHydro, kterou dle Hospodářských novin ze 60 % vlastní ruský stát.

Následně přichází problémy s financováním z ruské strany a Kyrgyzstán s RusHydro ukončuje spolupráci. Situaci v prosinci 2015 kyrgyzský prezident vysvětluje tím, že je třeba hledat jiné investory, protože Rusové nemohou tyto projekty realizovat.

Rusové nicméně uvádí, že do projektu vložili již 37 milionů dolarů a lze tak předpokládat jejich zájem na další realizaci projektu a zároveň zájem o návrat již vložených prostředků. Současně kyrgyzský prezident mluví o tom, že Rusové projekt dále realizovat nebudou. Je tedy třeba najít investora z jiné země. Objevuje se tak pofidérní česká firma Liglass Trading, za kterou u kyrgyzských představitelů lobbuje Pražský hrad. Ten velmi dobře dlouhodobě s Rusy souzní a rovněž i na něm spřízněným osobám přitékají od Rusů peníze.

Vzpomenout můžeme např. Martina "Lukoila" Nejedlého a finanční injekci ve výši 180 miliónů korun.

Může Liglass Trading financovat projekt z vlastních zdrojů? Pravděpodobně ne. Zafinancuje solidní investor firmu z polorozpadlého areálu částkou v řádech miliard? Pravděpodobně ne. Zafinancuje projekt Česká exportní banka? Doufejme, že ne. Zatím není taková žádost ze strany banky evidována.

Smelík pro Hospodářské noviny uvádí, že má domluvené financování ve výši 383 miliónů eur od UniCredit Bank. "Přes nás nic takového nešlo," říká mluvčí české UniCredit Bank Petr Plocek. Otázkou je, zda se nejedná o zahraniční pobočku banky.

Z web archivu nalezneme v rámci managementu "šéfanalytika a obchodního konzultanta" jménem Filippo Romanin. Ten je rovněž zmíněn na webu údajného partnera Liglass Trading společnosti Green Capital s tím, že pracoval pro UniCredit Bank.

Mají na realizaci projektu zájem Rusové, kteří již do projektu investovali značné prostředky a kvůli prohlášení kyrgyzského prezidenta "Rusové stavět nebudou" a nedostatku financí potřebují zahraničního investora a bílého koně? A to takového, který za pomoci Rusům na ruku jdoucím "kšeftařům" toho času ve veřejných funkcích zakázku získá? A nejlépe s takovým financováním, které zahojí ruskou bolístku a ušlý zisk, kdy to může skončit pro investora podobným mankem jako pro ČR během výstavby elektráren v Rusku?

Varianta dle mého názoru nejpravděpodobnější, jelikož se v takovém scénáři jistě najde nějaká "malá domů" pro všechny zúčastněné strany.

A že Mynář píše jménem KPR dopis s podporou značně pofidérní firmě, jejíž představitele nikdy neviděl a současně prezident řeší její vstup na kyrgyzský trh a dělají to čistě nezištně, když v tom ne Liglass Trading, ale Rusové mají peníze? Tak samozřejmě. Chtějí pomoci jen a pouze české ekonomice.

Věci mají rychlý spád a společnost dříve vyrábějící bižuterii nejen že hravě zvládne dokončit podle ruského projektu rozestavěné vodní elektrárny, ale podle uzbecké edice ruského Sputniku se již Liglass Trading zavázala, že "uhasí" náklady společnosti RusHydro ve výši 37 miliónů dolarů, a to do třiceti dnů.

Ale na Hradě jsou samozřejmě čistí jako lilie a jde jim jen o dobro české země, a proto se např. veřejnost nesmí dozvědět o tom, čím se jedna z nejvlivnějších osob na Hradě živí.

Šéfporadce prezidenta Martin Nejedlý v rozhovoru pro hlidacipes.org (prosinec 2016):

Pravděpodobné schéma je následující. Kyrgyzstán má zájem na úspěšné realizaci projektu. Současně si je vědom, že ruský projekt bez Rusů nedokončí a už vůbec ho nezvládne sám jakýsi Liglass Trading. Jenže... Rusové na to nemají peníze a již nyní jsou v minusu. Je tak potřeba najít bílého koně přes kterého se přelijí finance od třetí strany. Na každý pád je třeba bílému koni pomoci, aby zakázku získal. S tím rádi pomohou zahraniční političtí spojenci ruského státního byznysu.

Projekt se realizuje, Kyrgyzové jsou spokojeni, pokud to nezkrachuje. Rusové se finančně zahojí a nějaký ten byznys pro hradní osazenstvo na Zemanovu hlavu, jak tvrdí Babiš (Mynáře a Nejedlého označuje za zmr*y), se také nejspíše najde. Ale o tom pssst... Oni se jen přece živí tím, co dělají celý život a co přináší zisky.

Závěrem

Aby toho nebylo málo a aby v partě náhodou nechyběl, do boje se vydal i Jiří Ovčáček. Počínání novinářů, kteří odkrývají praktiky, v nichž Hrad lobbuje za dosti pofidérní firmu, označil za "kampaň od Bakalovců". Protože cokoli, co Hradu nevoní, tak je samozřejmě pouze "kampaň".

Na každý pád z toho bude nejspíše značná ostuda pro naši zemi a téma se již dostává i za hranice ČR i Kyrgyzstánu. Ale no a co? Hlavně, že se pánové na Hradě mají upřímně rádi a žádná chybějící prověrka jim v tom nezabrání. Jejich srdce hoří láskou jednoho k druhému stejně kvalitně, jako hoří palivo od Lukoilu.

Autor: Roman Máca | úterý 18.7.2017 9:19 | karma článku: 46.51 | přečteno: 19029x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 19.28 | Přečteno: 348 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 22.01 | Přečteno: 379 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 352 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 475 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...