Ruská pátá kolona v pořadu Máte slovo

2. 06. 2017 7:42:48
Neodolal jsem a po dlouhé době jsem se podíval na tuto unikátní show, resp. na Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Nezklamalo!

BIS ve výroční zprávě za rok 2015 uvádí:

"Cílem ruského informačního působení v českém prostoru v roce 2015 bylo zejména:

  • oslabení informačního potenciálu země (utajená infiltrace českých médií, internetu a masivní produkce ruské státem řízené distribuce propagandy a dezinformací);
  • ..."

Podívejme se, jak tato infiltrace může vypadat v praxi.

V pořadu 1.6.2017 se objevují:

Sociolog a "vlastenecký" politik za Blok proti Islámu, Úsvit, "Apači", či co je teď zrovna aktuální uskupení, Petr Hampl. Ten současně dobře souzní s proruskými polovojenskými jednotkami tzv. domobranci viz Ovlivňování a radikalizace paramilitární ruské páté kolony uvnitř ČR a navštěvuje např. akce "kozáků" atd.

Na snímku níže ho můžeme vidět ve společnosti "domobranců" Josefa Karase a Martina Zapletala, kdy zejména druhý jmenovaný je známou postavou české prokremelské scény.

Hampl v pořadu mluví o jakémsi "většinovém názoru" obyvatelstva. Svá tvrzení však neopírá o žádná data. A zda Hampl reprezentuje většinový názor, ukazují senátní volby, ve kterých v roce 2016 Hampl kandidoval v Berouně. Získal 7 %.

Další zajímavou postavou v publiku je Žarko Jovanovič. Ten pořádá různé demonstrace a prezentuje se jako agent Kremlu viz Pražskou demonstraci proti Angele Merkelové organizoval "agent Kremlu". Své preference rovněž otáčí v souladu s tím, jaké má momentálně postoje Kreml. Viz např. podpora Jovanoviče vůči Erdoganovi, Trumpovi (Jak se přes noc z milovaného "Doníčka" stal "zrádce, válečný štváč a kačer Donald"?).

Jovanovič rovněž nedávno navštěvuje Moskvu. Otázkou je, z jakých prostředků byla cesta financována, jelikož dotyčný je dle insolvenčního rejstříku až po uši v dluzích. Součet pohledávek vůči němu přesahuje 10 miliónů korun. Ve spisech je ze strany insolvenčního správce uvedeno, že Jovanovič je nekontaktní a zdržuje se na neznámé adrese. Nicméně na demonstrace a Máte slovo kapacity volné má.

Níže Jovanovič jako agent Kremlu spolu s proruským aktivistou Zdeňkem Kratochvílem.

Ve svém příspěvku Jovanovič osočí Jiřího Pospíšila a Michaela Kocába z "blábolení". Své tvrzení nepodkládá jediným argumentem. Nutno podotknout, že ruská propaganda není založena na kvalitní argumentaci, ale na emocích a osočování. Toto Jovanovič splňuje.

Další zajímavou postavou je Pavel Matějka. Ten byl dříve "pravou rukou" proruské aktivistky a fanynky Miloše Zemana Jeleny Vičanové. Dotyčný je např. autorem trestního oznámení proti rozdělení Československa a rovněž na Úřad vlády nesl písemnou výpověď Bohuslavu Sobotkovi. V roce 2016 za "sládkovce" kandidoval do Senátu v Mělníce a obsadil sympatické poslední místo.

O Matějkovi více viz Ohlédnutí za 17. listopadem 2015: vztahy, intriky a spory mezi jednotlivými aktéry.

Matějka v pořadu osočuje Kocába z podpory "banderovců".

Své přidává i advokátka Klára Samková, která pronáší, že komunismus se dá přežít. Např. taková Milada Horáková by s touto tezí jistě souhlasila.

A nyní se podívejme na obrázek níže. Na něm jsou se svatojiřskými stuhami či s ruskou trikolórou a s nezbytnou plackou "agent Kremlu" před budovou Ruského střediska vědy a kultury zachyceni zleva Josef Karas, ke kterému dochází Petr Hampl, Pavel Matějka, Žarko Jovanovič a "velitel" proruského paramilitárního uskupení Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl.

Ale aby toho nebylo málo, již dříve se v Máte slovo objevuje, jak už je u podobných "vlastenců" zvykem, rovněž zkrachovalý stalinista Ladislav Kašuka. Ten pracuje jako ostraha v obchodním centru. Vede však dvojí život. Díky svým článkům je v Rusku prezentován jako známý český novinář a expert viz Dvojí život: V ČR dispečer ostrahy, v Rusku známý český novinář.

Kašuka byl rovněž Rusy finančně podporován za organizování demonstrací a dalších akcí viz Z uniklé pošty: Jak si ruská propaganda platila českého zkrachovalce adorujícího Stalina.

K celé věci se již vyjadřuje radní ČT Zdeněk Šarapatka.

Šarapatka mimo jiné uvádí:

"Za tzv. „obyčejné občany“ tu bez skrupulí vydávají proruské aktivisty. Navrch se světovou ostudou: The New York Times totiž čerstvě přišly se zprávou, že český aktivista Kašuka a další místní kolaboranti byli placeni ruským oligarchou za české demonstrace proti ukrajinské vládě či NATO a tentýž kolaborant Kašuka se na svém blogu pochlubil, že v pořadu Jílkové „odvedl dobrou práci“..."

Autor: Roman Máca | pátek 2.6.2017 7:42 | karma článku: 44.35 | přečteno: 15347x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 23.80 | Přečteno: 2622 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 19.83 | Přečteno: 341 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.37 | Přečteno: 789 | Diskuse

Rudolf Pekař

Jsou blogy mrtvým médiem?

Vítejte na mé první blogové stránce! Těším se na sdílení svých myšlenek, zkušeností a příběhů s vámi. Doufám, že vás můj blog inspiruje, pobaví a přinese vám nové poznání. Děkuji za vaši podporu a přízeň!

16.2.2024 v 14:09 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 239 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...