"Tak jakého máte Češi prezidenta?" "No nemůžeme si na něj stěžovat."

Předkladatele zákona pro "utužení socialistické morálky" poslance KSČM Zdeňka Ondráčka netřeba dalekosáhle představovat. Podívejme se v článku na jeho další myšlenky, kterými častuje veřejný prostor.

Zdeněk Ondráček není pouze řadovým poslancem, ale rovněž členem sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. Samotná BIS, kterou kontroluje, ve výroční zprávě za rok 2015 uvádí jednotlivé body týkající se ruského informačního působení v českém prostoru.

Cílem ruského informačního působení v českém prostoru v roce 2015 bylo zejména:

  •  oslabení informačního potenciálu země (utajená infiltrace českých médií, internetu a masivní produkce ruské státem řízené distribuce propagandy a dezinformací);
  • posilování informační rezistence ruské společnosti (prefabrikované dezinformace z českých zdrojů pro ruské publikum);
  • ovlivnění vnímavosti a myšlení českého publika a oslabení vůle společnosti k odporu či konfrontaci (informační a dezinformační zahlcení publika, relativizace pravdy a objektivity, prosazení motta „všichni lžou“);
  • vyvolávání či přiživování vnitro-společenských a vnitropolitických tenzí v ČR (zakládání loutkových organizací, skrytá i otevřená podpora populistických či extremistických entit);
  • narušování vnitřní soudržnosti a akceschopnosti NATO a EU (pokusy o subverzi česko-polských vztahů, dezinformace a poplašné informace očerňující USA a NATO, dezinformace vytvářející virtuální hrozbu války s Ruskem);
  • poškození pověsti Ukrajiny a její mezinárodní izolace (zapojením českých občanů a organizací do Ruskem skrytě řízených vlivových operací na Ukrajině či proti ní).

Vyvstává tak otázka, které konkrétní body resp. hrozby, před kterými BIS varuje, poslanec svými projevy ve veřejném prostoru naplňuje. Prošel jsem tak jednotlivé příspěvky publikované na jeho facebookovém profilu a pokusil se je konfrontovat s výroční zprávou BIS. Celková analýza viz BIS varuje před ruskou propagandou. Komunistický poslanec Ondráček ji šíří, přitom ale kontroluje BIS…

Nyní pro názornost jen několik "perel":

A na začátek např. "důkaz" současného ukrajinského fašismu, resp. "ukrofašounů".

Fašismus

"Důkazný" obrázek Ondráček komentuje s tím, že "jak se slaví ve městě Lvov". Jenže co čert nechtěl, zmíněná fotografie nepochází ze Lvova. Byla pořízena v roce 2011 během natáčení filmu s názvem ???? (sportovní utkání). Ten se natáčel v Kyjevě a v Charkově a jeho příběh je datován do roku 1942 (zdroj). Netřeba uvádět, že fotografie se stala vděčnou součástí proruské dezinformační kampaně.

Ondráček se rovněž dočetl, že bývalý ukrajinský premiér byl zastřelen nejméně 7 ranami z kalašnikova.

Jacěňuk

Ano, tato "informace" kolovala na proruských dezinformačních webech, kde je samozřejmě ta čistá a ryzí pravda bez politické korektnosti. Ne jako v "prolhaném mainstreamu". Více viz Jak "informují" tzv. proruské weby? Nicméně bývalý premiér Jaceňuk je stále naživu. Tedy chybička se vloudila.

Ostatně "správný" člen sněmovní komise pro kontrolu BIS se neobejde bez šíření webu, který BIS označuje jako "zdroj nebezpečné ruské propagandy". Konkrétně se jedná o aeronet.cz.

Aeronet

Chybět nesmí ani dezinformace o připravovaném útoku ukrajinské armády s podporou USA na Donbas a příhraniční oblasti Ruska. Ondráček rovněž nevylučuje použití chemických zbraní. Útok má podle něj proběhnout nejpozději začátkem září 2016. Stranou nezůstávají ani americké volby.

Invaze

A zase vedle. Nicméně Ondráček se pod příspěvkem chválí, že cíl byl splněn. Povedlo se mu totiž tuto dezinformaci rozšířit mezi 10 000 čtenářů a 133 z nich ji sdílelo. Tedy bravo.

V neposlední řadě nesmí chybět ani přátelství s českými "proruskými separatisty", pardon, s "domobranci". Netřeba uvádět, že před tímto a podobnými uskupeními právě české bezpečnostní složky varují a vnímají je jako bezpečnostní hrozbu.

Lisková

A nabízí se rovněž podpora "doněckému konzulátu".

Více "perel" v odkazované analýze viz výše.

Ale abychom se vrátili k tématu "hanobení prezidenta republiky". Naštěstí se můžeme všichni přesvědčit, že v televizi doněckých separatistů Ondráček prezidenta republiky opravdu nehanobil. Doporučuji ke zhlédnutí. Je to poučné.

Více o cestě poslanců KSČM Ondráčka a Mackovíka do tzv. Doněcké lidové republiky viz Jak poslanci KSČM na východě Ukrajiny pravdu hledali.

Autor: Roman Máca | středa 16.11.2016 12:34 | karma článku: 40,84 | přečteno: 7046x
  • Další články autora

Roman Máca

Otevřený dopis České televizi

4.2.2019 v 12:35 | Karma: 41,57
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik