Roman Máca

17. listopadu 2016 se prý chystá "český majdan". Skutečně?

7. 11. 2016 8:17:07
Alternativní oslavy 28. října na Staroměstském náměstí vyvolaly pobouření a značný mobilizační efekt u extremistické a proruské scény v ČR. Efekt přiživuje ruská a proruská propaganda, která hovoří o chystaném "českém majdanu".

Samotný úspěch zmíněných oslav, kdy se na Staroměstské náměstí dostavil značný počet lidí, vyvolal silné podráždění ze strany extremistických, proruských, polovojenských a dezinformačním kvazimediálním projektům důvěřujících entit. Tyto entity sjednocuje silně prozemanovský postoj. Dezinformační projekty hlásají, jak za zmíněnou akcí stojí obecně řečeno "američtí imperialisté" a jedná se o začátek další tzv. barevné revoluce resp. "českého majdanu", který je plánován na 17. listopadu 2016.

Vzhledem k mé znalosti výše zmíněné scény se mi jeví situace dosti vážná. Proto chci pomocí v článku uvedených argumentů vyvrátit, že nějaký "majdan" se opravdu chystá. Také chci ukázat, že tyto projekce ze strany uvedených prozemanovských entit jsou naprosto scestné. A rád bych, aby tento článek přispěl ke zklidnění obecně "zemanovců" (nemyslím jízlivě), protože import ukrajinského scénáře k nám nehrozí, pokud nedojde k akcím z proruských webů poblázněných jedinců. Ti dlouhodobě ohrožují bezpečnostní prostředí ČR.

Ukázka proruské propagandy v této věci na aeronet.cz.

Ukázka ruské propagandy na Sputniku.

Ve výše uvedeném článku na Sputniku označuje velitel proruského polovojenského uskupení tzv. záložáků Ivan Kratochvíl, že "17. listopad se může stát dnem českého Majdanu".

O proruských webech více v článku Jak "informují" tzv. proruské weby.

Jak již bylo zmíněno, pomocí dezinformačních proruských webových projektů dochází k ještě větší radikalizace jim poplatné výše uvedené scény.

K teorii o "majdanu" se přidává čtenář i přispěvatel na tzv. alternativní weby bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Níže tak můžeme vidět výsledek resp. příklad oné radikalizace, kterou zažehly alternativní oslavy státního svátku a následná "masáž" o "českém majdanu" ze strany proruských webů.

Výše uvedené prohlášení Václava Dvořáka (jedna z osob stojících za proruským "alternativním webem" Nová republika) mě osobně zarazilo a domnívám se, že toto je již dosti přes čáru, resp. ohánět se zbraněmi. Apeluji proto na něj a na další podobné a je jedno z jaké strany, jestli z prozemanovské či protizemanovské, aby snížili průchod svých emocí. Pokud si někdo bude chtít jít zastřílet do demonstrantů v domněnce, že se chystá nějaký "majdan", situaci nepomůže a naopak může zažehnout řadu tragických událostí viz ukrajinský scénář.

K rozhovoru se následně Václav Dvořák vyjadřuje na svém facebookovém profilu.

V příspěvku uvádí, že jde o varování, protože lumpenkavárna chce prý protiústavní puč. Mám to tedy chápat tak, že jde o varování, že když si 17. listopadu půjdu někam stoupnout s transparentem s nápisem "nesouhlasím s Milošem Zemanem", že to pan Dvořák vyhodnotí jako protiústavní puč a zastřelí mě?

Já osobně žádné protestní akce neplánuji, ale důvodné obavy jsou na místě, jelikož se zvyšuje radikalizace již zmíněných prozemanovských subjektů. A faktem je, že prozemanovské entity zastoupené extremisty, polovojenskými organizacemi např. tzv. Národní domobrana či tzv. Českoslovenští vojáci v záloze za mír a dalšími subjekty podléhající vlivu proruských webů mají sklon k agresivitě znatelně vyšší, než ona pražská kavárna zastoupená obecně akademiky, umělci, "sluníčkáři a pravdoláskaři".

Pro ilustraci porovnání projevů obou skupin, resp. pochodu s šibenicemi vs. akce červené trenky. Rozdíl pojetí obou protestů vzhledem ke sklonu k agresivitě je jasně patrný. Nemluvě o skandovaných projevech o "věšení vlastizrádců" atp.

Pro ilustraci, jak vypadá onen "český majdan", níže připnutý příspěvek z FB skupiny lumpenkavárna s pozvánkou na akci k 17. listopadu. Zve jednoduše na koncert s apelem na to, aby se akce odehrála bez vulgárních nápisů a bez vulgárních hesel. Je toto onen "český majdan"? Poslouží svíčky, vlajky a transparenty k nějakému převratu?

Na proruských webech a jim poplatné komunitě se rovněž uvádí, že jedním ze strůjců tzv. českého majdanu mají být "politické neziskovky". Osobně spolupracuji s Think tankem Evropské hodnoty. Podle teorie proruských webů bych měl lidi "hnát na barikády" a vyzývat je ke svržení prezidenta Zemana. Za to dostanu samozřejmě "krvavé dolary" od "amerických imperialistů". Ale já vyzývám jednu i druhou stranu ke klidu a k upuštění od jakýchkoliv násilností, jelikož ty mohou být zážehem dalších tragických událostí.

Podle scénáře proruských webů bych měl chtít odstranit Zemana stůj co stůj. Osobně nesouhlasím s prezidentem a jsem toho názoru, že České republice škodí. Ale plně, a to zdůrazňuji, respektuji, že byl zvolen, ať se mi to líbí nebo ne. K žádnému "majdanu" opravdu nenabádám, i když bych podle proruských webů měl.

Proč jsou teze o "českém majdanu" 17. listopadu 2016 nesmyslné?

Tento pojem vychází z názvu ukrajinské revoluce z přelomu let 2013 a 2014. Ta začala pod názvem euromajdan tím, že tehdejší prezident Janukovič odmítl podepsání asociační dohody mezi Ukrajinou a EU. Nutno podotknout, že přibližování Ukrajiny k EU bylo jedním z bodů jeho předvolebního programu. Nedodržuje tak bod, který před volbami avizoval. Následně proti jeho postupu vychází demonstrovat studenti, k nim se přidávají rodiče a celkově dochází k efektu sněhové koule a k masovým demonstracím včetně účasti radikálních a nacionalistických uskupení a rovněž dochází k násilnostem.

Příčinou tak bylo odmítnutí přibližování Ukrajiny k EU. Česká republika je členem Evropské unie. Je snad cílem eurooptimistické pražské kavárny vystoupení z Evropské unie? Zřejmě není. Navíc je zde oproti Ukrajině dost podstatný rozdíl. Ukrajina je zemí s parlamentně prezidentskou formou vlády, zatímco ČR je parlamentní republikou a výkonná moc je v rukou vlády a ta rozhoduje ve výkonných věcech, nikoli prezident.

A že by "majdan" chtěli "američtí imperialisté" či "bruselská diktatura"? Jsem členy NATO i EU. Budou snad ve Washingtonu a v Bruselu chtít destabilizovat vlastní struktury svržením prezidenta, jehož pravomoc spočívá v "kladení věnců a v udělování vyznamenání Danielu Hůlkovi"? Opět absolutně mimo logiku. Ale logiku na proruských webech hledat netřeba.

Dalším důvodem, proč jsou tyto teorie scestné, je, že onu kavárnu tvoří především pacifisté, zatímco radikální složky včetně těch polovojenských jsou stoupenci Miloše Zemana. Představa Jiřího Bartošky, pokud se vrátíme k ukrajinskému majdanu, jak metá zápalné lahve, je poněkud bizarní. Zatímco u neonacisty či nějakého "domobrance" tato představa již tak scestná není. Ostatně jeden z členů tzv. "záložáků" do České televize mluvil o vystřílení Úřadu vlády ČR.

Pokud se budeme bavit o protiústavním puči a vrátíme se do 17. listopadu 2015, byl to Miloš Zeman, který stál po boku české extremistické scény dlouhodobě volající po svržení demokraticky zvolené vlády. Jeho na akci proruské aktivistky Jeleny Vičanové oslavovaly podporovatelé Bloku proti islámu, zmínění "záložáci" a navezení turisté z Osvětiman.

Více viz Ohlédnutí za 17. listopadem 2015: vztahy, intriky a spory mezi jednotlivými aktéry.

17. listopadu 2015 ve večerních hodinách dochází ze strany poplatných subjektů k "pochodu na vládu", což rozhodně jako poklidnou demonstraci hodnotit nelze. Viz video níže.

video //www.youtube.com/embed/-a36oLxjJTM

Tedy ten protiústavní puč proti demokraticky zvolené vládě dá se říci "proběhl", ale právě z opačného křídla, a to z prozemanovského, kdy docházelo k výtržnostem zejména ze strany extremistů.

Na obrázku níže můžeme vidět výřez videa.

Na něm je vedle transparentu "Ať žije Zeman!" viditelná vlajka neonacistického spolku s názvem Národní obroda.

Spolek vede skrz naskrz zadlužený neonacista Pavel Matějný. Jeho repliky o "věšení vlastizrádců" si můžeme poslechnout vedle Adama Bartoše a představitelů tzv. Národní domobrany včetně "konzulky" tzv. Doněcké lidové republiky Nely Liskové na videu níže.

video //www.youtube.com/embed/a75jUxZc5ss

Tedy pan Dvořák a další konzumenti proruských webů mohou být klidnými. Pokud se budeme bavit o puči proti demokraticky zvoleným institucím, ten jaksi přichází z úplně jiné strany. Kavárna volí nenásilné formy protestu a také nevím, o nějakém problému, kdy by proti nim represivně zakročovala policie. Zatímco z extremistické strany, která podporuje Miloše Zemana, kde se nosí šibenice a probíhá "šturm" úřadu vlády, je situace jiná. Samozřejmě lze namítat, že to je tím, že vláda je plná "proamerických kolaborantů" a zakročuje se pouze proti "vlastencům", kteří např. volají po vystřílení ČT a sekání hlav jejích pracovníků, ale soudný člověk ví své.

Apeluji tedy na všechny názorové proudy, aby se před, během svátku i posléze zdržely výtržností, násilností a své politické postoje projevovaly legální cestou např. během voleb. A současně věřím v to, že problémové jedince, kteří řinčí zbraněmi, mají bezpečnostní složky pod kontrolou. Zejména co se týče extremistické, polovojenské a proruskými weby zmanipulované scény.

Pozn. Článek není psán v nějaké jízlivosti vůči určitým proudům, že by autor prvoplánovitě nálepkoval. Autor označuje jednotlivé skupiny. A pokud je někdo extremista, je v článku označen jako extremista, pokud je proruský, je označen jako proruský. Pokud je zastáncem "kavárny", je označen zastáncem "kavárny" atd.

PS. Pro mé fanoušky: Tento článek je samozřejmě financován Ilumináty, CIA, židofašistickými lobby, americkou ambasádou, Hate Free Culture a ukrajinskými fašisty.

Autor: Roman Máca | karma: 40.63 | přečteno: 9043 ×
Poslední články autora