Dvojí život: V ČR dispečer ostrahy, v Rusku známý český novinář

USA připravují na Ukrajině krvavou provokaci. Přijde den, kdy Evropané poběží hledat spásu do Ruska. Putin ukázal světu, v čem je rozdíl mezi ruskou pomocí a americkou okupací.

Toto je jen několik titulků z ruských médií vztahujících se ke jménu Ladislav Kašuka. Ladislav Kašuka, bývalý člen KSČM, česko-rusko-syrsko-slovanský "vlastenec", obdivovatel Gottwalda, Stalina, Putina, Asada a jistě i dalších krvavých diktátorů, na nich má zvláštní postavení. Díky svým specifickým článkům okořeněným notnou úderností a radikalismem si tento dispečer ostrahy vydobyl přídomek český novinář, publicista, spisovatel, analytik.

Kašuka je aktivním přispěvatelem na portálu Czech Free Press (více o tomto portálu v databázi prokremelských médií iniciativy neovlini.cz zde), kde vystupuje jako jeden z blogerů. Dále publikuje na Parlamentních listech a dříve i na blogu iDNES.cz (blog mu byl zrušen). Jeho články přejímají i další weby zpravidla "alternativní", které lze považovat za proruské, konspirační a dezinformační. O nich více v článku Jak "informují" tzv. proruské weby?

Významná je rovněž Kašukova mezinárodní stopa, a to zejména v Rusku a v Sýrii. Zde ale není prezentován jako dispečer ostrahy popř. bloger, ale jako všeobecně uznávaný český odporník. Tímto fenoménem, kdy velká ruská média citují anonymní blogy a různá zvláštní individua jako významná oficiální média a erudované odborníky, se zabývala např. iniciativa odhalující dezinformace StopFake zde.

Své myšlenky rovněž prezentuje na svém profilu na Facebooku a nesmí chybět rovněž profil na ruské sociální síti vk.com.

Tvorba Ladislava Kašuky

Pokud se zaměříme na výstupy dotyčného, můžeme v nich zaznamenat jistou polarizaci. Kašuka píše především pozitivně o tématech:

  • SSSR, Rusko, Sýrie
  • Gottwald, Stalin, Putin, Asad, Zeman
  • BRICS
  • Ortodoxní komunismus
  • "vlastenectví" a panslavismus
  • Ruské zbraně a jejich použití
  • Ruská politika a ekonomika (vzkvétající)

Negativně:

  • USA, Ukrajina, Turecko
  • Obama, Porošenko, Erdogan, Vláda ČR
  • EU, NATO
  • Údajný ukrajinský fašismus a spojenectví Turecka s IS
  • Liberální tržní ekonomie a kapitalismus
  • Muslimové, islám, syrská opozice, IS
  • Uprchlíci/migranti
  • Americká politika a ekonomika (nad propastí)

Kašuka se věnuje nejen aktuální tématům, ale "po svém" rozebírá i různé historické události.

Zdrojem textů jsou jeho myšlenky pramenící z vlastního specifického pohledu na svět, které jsou doplňovány "informacemi" z různých proruských konspiračních a dezinformačních webů.

Modelovým příkladem historické výkladu je např. článek Kdo zorganizoval hladomor v SSSR v letech 1932-1933?

V něm Kašuka uvádí, že naše znalosti o hladomoru na Ukrajině, který byl vyvolán Stalinem a který si vyžádal 3 - 7 milionu obětí, pramení z informací od jakýchsi najatých západních historiků.

V závěru článku Kašuka již popouští uzdu své fantazii a dozvíme se, že hladomor rozpoutaný Stalinem, byl vlastně dílem zlotřilého západu.

K tomuto článku se následně objevuje oponentura blogera Ladislava Nádvorníka, který ji nazývá Ladislave Kašuko, tohle už se mlčením přejít nedá! Oponentura začíná slovy: "Budiž tento blog brán jako má osobní reakce na článek rudého stalinisty a lháře Ladislava Kašuky..." Oponenturu doporučuji k přečtení.

O hladomoru na Ukrajině více zde.

Dalším zajímavým počinem je článek, který byl stažen z blog.idnes.cz viz náhled níže.

V něm Kašuka volá po odsouzení a popravě jakýchsi protistátních živlů. Zmiňuje termíny jako svobodné volby, hlas lidu, uchvácení moci apod. Dle Kašuky by tak měl být každý, kdo by nějak porušil demokratická pravidla, být bez nároku na milost popraven.

O tom, jak si ona demokratická pravidla a nezávislý a spravedlivý soud představuje obdivovatel jednoho z největších masových vrahů Stalina a obdivovatel Bašára Al-Asada přezdívaného řezník z Damašku, lepší ani nepřemýšlet. Domnívám se, že politické procesy z 50. let či stalinské čistky by nejspíše byly inspirací.

Facebook

Pokud se podíváme na Kašukovu tvorbu na Faceboku, nalezneme rozmanité množství statusů a sdílených zdrojů.

Pokud zůstaneme u soudruha Stalina, k němu se Kašuka vyjadřuje následovně:

Nesmí chybět rovněž zdařilá koláž hrdinů ruského národa, kde se Stalin objevuje spolu s Putinem a pravděpodobně s Ivanem IV. přezdívaným hrozný, prvním ruským carem. Ten kromě řady krutostí surově zbil svou snachu ve vysokém stádiu těhotenství a zabil svého syna, který svou ženu bránil.

Pro Kašuku je rovněž charakteristický obdiv k ruské vojenské síle, která ocelovou pěstí rozdrtí všechny nepřátele na prach.

A to vše za zvuku písně "vstavaj strana ogromnaja".

Výše Kašuka používá tezi, že Rusko války nezačíná, ale vyhrává. Otázkou je, jak by se s touto tezí ztotožnili např. ve Finsku, v Polsku, v Pobaltí a jistě i v dalších zemích.

Pokud se zaměříme na současný konflikt na Ukrajině a související tragédii letu MH17, Kašuka nám ve svém článku sdělí, že je vlastně úplně jedno, kdo omylem sestřelil Boeing MH17, viníkem tragédie je Ukrajina!

Chybět nesmí ani informace o hroutícím se americkém impériu, která je podložena odkazem na dezinformační portál aeronet.cz, který kontrarozvědka BIS označuje jako zdroj nebezpečné ruské propagandy.

USA se hroutí. Rusko vzkvétá a předvádí krycí manévr, kdy schválně podhodnocuje rubl, aby to vypadalo, že západní sankce plní svůj účel. Doplňujícím zdrojem je v tomto případě ruský portál Sputnik.

Jedná se o přístup, který dlouhodobě prezentují propagandy autoritářských režimů, kdy své neúspěchy prezentují jako velká vítězství.

Pokud se tedy dle Kašuky jedná o plánované podhodnocení a řekněme další Putinův mistrovský tah, je zvláštní, že k lednu 2015 ruská centrální banka napumpovala do záchrany kurzu rublu 2 biliony korun (zdroj), které v podstatě zmizely v nenávratnu a rubl se propadal dále.

Tímto se dostáváme do říše fantazie každého správného rusofila. Ten si onu autoritářskou východní velmoc a diktátora idealizuje jako svobodný ráj na zemi oplývající mlékem a strdím. Charakteristická je zaslepenost a odtrženost od reality. Správný rusofil zajde tak hluboko, že návrat do reality by pro něj byl natolik těžkým šokem, a proto se do reality vrátit nechce.

Radši doslova hltá různé konspirace, byť jsou sebebizarnější, což můžeme vidět níže.

Kašuka tak sdílí a komentuje článek z dalšího specifického webu nwoo.org, ve kterém se mimo jiné píše: "Taková je chemie převratů. Arabské jaro a židovský puč v Kyjevě byly provedeny pomocí amfetaminů nebo „pilulek hrůzy“."

Zdrojem pro tento článek je jakýsi ruský bloger, u kterého se podobné šokující zprávy objevují pravidelně.

Správný rusofil a konspirátor rovněž musí kalkulovat s přítomností mimozemšťanů.

Různé proruské weby s řadou mimozemských teorií pracují. To se následně projevuje i do myšlení rusofilů, se kterými se ve skupině přátelé Ruska v ČR Jiřího Vyvadila loučí Michal Cimbůrek s originálním vzkazem.

Kašukovo specifické vnímání reality se projevuje i na jeho prezentaci postojů a názoru občanů České republiky.

V příspěvku uvádí, že jeho článek byl převzat portálem inosmi.ru. Dále zmiňuje radost, že se tak v Rusku tímto způsobem dozví, že nikoli náš národ, ale pouze naše vláda a naše média jsou rusofobní blázni lezoucí do řiti Bruselu a Washingtonu.

Toto je příklad propagandy směrem do Ruska, kde jsou podobné marginální osoby prezentovány jako významné a které současně tvrdí, že např. všichni Češi jsou za Rusko a za Putina. Pouze vláda je proamerickými loutkami. Ruskému čtenáři se tak dostává specifický obraz o tom, jak všude Putina a Rusko milují a současně jsou národy utlačovány "vrahy z Wall Streetu" skrze loutkové vlády.

Podobně se vyjadřuje i představitelka "proruských freikorpsů" s názvem Národní domobrana Nela Lisková ve svém článku na Parlamentních listech.

Stejným způsobem se prezentují i účastníci různých demonstrací, kde i demonstrace několika málo lidí (nutno podotknout, že jde o stále stejné tváře) se záhadnou pravidelností přitahují pozornost ruských médií. Zde zúčastnění opakovaně do ruských médií vyjadřují myšlenky, jak všichni Češi jsou za Rusko a za Putina. Příklad v článku Pohled do FB skupiny Jiřího Vyvadila Přátelé Ruska v ČR a její rozbor.

Ruská stopa

Jak již bylo zmíněno, Ladislav Kašuka na FB výše odkazuje na svůj článek přeložený portálem inosmi.ru. Tento portál je propojen s ruskou státní tiskovou agenturou RIA Novosti a zaměřuje se na přejímání a publikaci zahraničních zdrojů. INO - inostranyje (zahraniční) SMI - sredstva masovoj informaciji (média). Zde se Ladislav Kašuka objevuje poměrně často a články jsou odtud šířeny i na další portály v různých modifikacích.

Výše tak zmiňuje úspěšný článek Putin ukázal světu jaký je rozdíl mezi ruskou pomocí a americkou okupací! v českém originále zde.

Můžeme vidět, že článek velebící Rusko za pomoc a USA přirovnávající k okupantům má bezmála 300 tisíc přečtení. V článku je vychvalován Putin a objevuje se zde mimo jiné teze: "Stručně řečeno, co řeknou Rusové, to taky splní a co slíbí Američané, to nemá žádnou váhu!"

Rovněž nechybí přirovnání Obamy k vyslanci pekel a článek uzavírá tvrzení: "V tomto dalším kole souboje Rusko vs. USA opět již po několikáté za sebou na celé čáře zvítězil Vladimír Putin nad Barackem Obamou!"

Jde tedy o článek, který si jistě své místo na kremelských a prokremelských webech zaslouží.

Článek se z Inosmi dostává i na další portály, kde je různě modifikován. Např. web 24news.club píše INOSMI: Držící slovo Putin znovu zvítězil nad žvanilem Obamou.

Pokud se podíváme na další významná ruská média, např. portál RT (dříve Russia Today), státem vlastněná televizní síť přezdívaná jako hlas Kremlu do zahraničí, zmiňuje Kašukův článek z Czech Free Press. Na RT je text opatřen titulkem Český novinář: USA připravují na Ukrajině krvavou provokaci.

Článek začíná úvodníkem:

Novinář Ladislav Kašuka nevylučuje, že Washington může nechat explodovat na území Ukrajiny atomovou bombu. Jak píše na webu Czech Free Press, USA bezpodmínečně potřebují velkou válku v Evropě, aby Spojené státy posílily dolar a získaly plnou kontrolu nad EU.

Kašuku rovněž zmiňuje státní tisková agentura RIA Novosti, kde se mimo další články objevuje text Sloupkař CFP: Západ se brzy raduje nad ekonomickými obtížemi Ruska. Zde dispečer ostrahy, prezentovaný dále v textu jako novinář, rozebírá dopad sankcí na ruskou ekonomiku. S očekávaným výsledkem. Rusko krizi hravě zvládne, západ utrpí. Čtenost opět bezmála 300 tisíc.

Dalším článkem zveřejněným portálem pravda.ru je text s prognózou Ladislava Kašuky s názvem: Česká média: Přijde den, kdy Evropané poběží hledat spásu do Ruska.

Rozporovat tento článek by bylo zbytečné, jelikož jeho zdrojem je pravda.ru. Tak to musí být pravda. Zavzpomínat tak můžeme pouze na aktualitu z filmu Pupendo, kde inženýři v SSSR vynalezli betonové lodě.

Pokud se podíváme na další pravdu, tentokrát na tu komsomolskou, na webu novin Komsomolská pravda nalezneme článek Ladislava Kašuky s názvem Nechá NATO vybuchnout atomovou bombu na Krymu?

Ruská stopa je u tohoto autora významná. Výsledky vyhledávání Google na dotaz Ladislav Kašuka v ruštině zde.

Syrská stopa

Aby toho nebylo málo, Ladislav Kašuka je rovněž oblíbencem syrské státní (Asadovy) tiskové agentury SANA. A lze očekávat, že i dalších syrských médií, které z agentury čerpají. Svou popularitu si zde jistě vysloužil články typu "naše zbraně postupují neohroženě vpřed".

Agentura SANA publikuje od srpna 2015 do 18.4.2016 deset článků, ve kterých je zmíněno slovo Kašuka. Z výsledku hledání tak můžeme dle překladu Google translate vidět konkrétní anotace článků v nichž, je Kašuka prezentován jako politický analytik a spisovatel. Jedná se o překlad Google, který není dokonalý, ale domnívám se, že dispečer ostrahy by tímto systémem jako politický analytik či spisovatel přeložen nebyl.

A co přijde dále?

Domnívám se, že např. "stalinistická" Severní Korea by mohla být další vhodnou destinací, kterou by mohl Ladislav Kašuka obohatit o své články a analýzy.

Ale kdo ví. Možná, že Severokorejci se na známého českého novináře během cesty do práce již dívají. Jistě pak budování socialismu pod vedením velkého maršála půjde o to rychleji.

Závěrem

Čété lže!!! Rozhlas lže!!! Jen ta ruská a proruská média nám přináší pravdivé a objektivní informace!!! Ta jsou svobodná, demokratická a objektivní!!!

Představme si např., že by Česká televize prezentovala pasáka koz ze Zimbabwe, který na pastvě bloguje, jako známého afrického novináře, spisovatele, analytika. Jsem rád, že tomu tak opravdu není.

A Rusů popř. Syřanů je mi líto, že jim státem kontrolovaný mediální prostor přináší podobná individua a podobné bludy, které jim zkreslují reálný pohled na svět.

Pozn. Podobným způsobem jako Ladislav Kašuka je v Rusku prezentován (jako politik) i člen KSČM Petr Cvalín, který mimo jiné píše pro aeronet.cz. Portál, který se objevuje ve zprávě BIS jako "zdroj nebezpečné ruské propagandy" a také se pravidelně objevuje ve zprávách o extremismu MV ČR. Nicméně oproti Ladislavu Kašukovi je zde určitý rozdíl. Petr Cvalín je opakovaně prezidentem zván na Hrad viz Plivnutí do tváře české kontrarozvědky a ministerstva vnitra. Pokud se ale podíváme na našeho prezidenta s jeho směřováním k východu, nejde opravdu o žádné překvapení.

Doplňující zdroje

Vybrané metody proruské propagandy v ČR

Jak "informují" tzv. proruské weby?

Mediální obraz Miloše Zemana v ruských médiích

Pohled do FB skupiny Jiřího Vyvadila Přátelé Ruska v ČR a její rozbor

Proruská propaganda aneb pokles až na morální dno?

Plivnutí do tváře české kontrarozvědky a ministerstva vnitra

Putinova mládež a její "vlastenecká" výchova

Názory českých čtenářů ruského portálu Sputnik

Aktualizace: V diskusi pod článkem Zdeněk Hladík rozporuje použití termínu rusofil. V kontextu článku je pojem rusofil autorem prezentován jako příznivce současného putinovského Ruska, zejména jeho politiky, představitelů a dalších souvisejících charakteristik. Stejný diskutér uvádí, že na obrázku výše není uveden Ivan IV. Hrozný, ale Alexandr Něvský.

Autor: Roman Máca | pondělí 18.4.2016 10:03 | karma článku: 40,90 | přečteno: 11810x
  • Další články autora

Roman Máca

Otevřený dopis České televizi

4.2.2019 v 12:35 | Karma: 41,57
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik