Osobní zkušenost: Cyberstalking (nebezpečné pronásledování) a jak se mu bránit

14. 02. 2016 16:34:45
Internet je veřejný prostor ve kterém oproti reálnému světu neplatí sociální a geografické hranice. Můžete se tak snadno setkat s těmi, se kterými byste se za jiných okolností nesetkali a jejichž pozornost je pro vás nežádoucí.

Pro blogera je publikování článků zajímavou formou, jak se čtenáři sdílet své názory a psát o tématech, která ho zajímají. Pomyslně tak jdete se svou kůží na trh a vaše činnost může přitahovat pozornost jedinců, na které vaše články působí jako červený hadr na býka. Pokud navíc pod svými články otevíráte diskusi, obrazně tak strkáte hlavu do oprátky. Jelikož tito jedinci se v diskusi dosytosti vyřádí. Přijdou si k vám jednoduše ulevit, či přijdou napadat a dehonestovat vaši osobu.

Já však nehodlám jít cestou jiných blogerů, kteří díky svérázné podobě příspěvků diskuse neotevírají. Vždy jsem rád za konstruktivní názor k článku, byť je souhlasný či ne. Také jsem rád, když mě čtenář upozorní na nepřesnost, či článek doplní zajímavým zdrojem, o který mohu následně článek aktualizovat. Pěkný příklad zde Záhadné hospodaření Úsvitu a BPI a záhadné Národní listy.

Samozřejmě se najdou i tací, kteří svá tvrzení dokládají různými hoaxy z proruských konspiračních a dezinformačních webů (Jak "informují" tzv. proruské weby?). A současně spílají "pro-americkému" mainstreamu, že o těchto "pravdách" nepíše. K tomuto se stavím s jistou rezervou.

Ale o tomto můj článek není. Rád bych čtenáře seznámil s problematikou tzv. cyberstalkingu neboli nebezpečného pronásledování prostřednictvím informačních a komunikačních technologií. K němu vůči mé osobě dochází v různé intenzitě zhruba poslední půlrok ze strany jistého Libora Vaňka z Brna. V článku tak konkrétně popíši tento příběh včetně názorných ukázek a rovněž čtenáře seznámím, jak podobné jednání řešit včetně právního ukotvení a možností prevence.

Vše tedy začalo zhruba před půl rokem, kdy jsem si vysloužil "pozornost" jistého Libora Vaňka. Rovněž také "převtěleného" do Libora Raštici, Tomáše Veselého, Dalibora Seiferta a podle všeho i do Jiřího Mrkvičky. Jeho jednání spočívá v dehonestaci mé osoby šířením lží, fanatickém způsobu diskuse, kdy diskusi zahlcuje mnoha příspěvky týkající se mé osoby a ne tématu článku a rovněž výhružkami fyzického charakteru.

Pozn. Autor se dlouhodobě věnuje problematice online bezpečnosti.

Pozoruhodné je, že dotyčný má na Facebooku hned několik účtů, které jsou vzájemně provázané.

Např. zde.

Či zde.

Také zde, který propojuje s tímto účtem na idnes.cz.

U tohoto profilu je dobré zaměřit se na fotografii v záhlaví stránky.

Můžeme si ji tak spojit s fotografií k účtu na idnes.cz Libora Raštici.

Na "splynutí" Libora Vaňka a Libora Raštici upozorňuje i jeden z diskutérů.

Na obrázku si mimo komentáře Martiny Trojanové můžeme všimnout jakési citace z Koránu. Tyto citace dotyčného doprovází podstatnou část jeho online přítomnosti a chrlí je s nevídanou kadencí.

Pokud se ale budeme držet výše avizovaného FB profilu, dorazilo z něho ke mně následující sdělení.

TIP: U cyberstalkingu dochází k riziku, že toto jednání nezůstane pouze v prostředí online, ale přesune se i do reálného světa. Může tak dojít k fyzickému pronásledování a k napadení oběti. V online světě nikdy nevíte, k čemu se daná osoba může odhodlat, jelikož ji jednoduše neznáte. Proto je na místě fenomén cyberstalkingu nepodceňovat.

Jiný duplicitní FB profil, který je provázaný s dalším účtem na idnes.cz, můžete nalézt zde.

U tohoto profilu je dobré všimnout si, že mi odesílá žádost o přátelství.

TIP: Cyberstalking se nemusí týkat pouze Vaší osoby, ale útočník rovněž může zacílit na osoby ve vašem okolí (rodina, přátelé, kolegové apod.), které máte běžně v přátelích na Facebooku. Útočník se bude snažit o vás získat mnoho informací, které následně použije proti vám. Pokud máte vysokou úroveň nastavení soukromí, je pro něj "přátelství" cestou, jak se dostat k více osobním a citlivým údajům. Kamarádit se s vámi opravdu nechce.

Pokud se tedy zaměříme na samotný projev Libora Vaňka vůči mé osobě, můžeme např. nalézt následující.

Zde můžeme vidět způsob diskuse dotyčného, jak reaguje na můj příspěvek "díky moc". Nevěnuje se tématu článku, ale pouze mé osobě. Publikuje příspěvky naprosto od věci, které opatřuje jistou dávkou fanatismu a rozpoutává tzv. flame, kdy prezentuje mnoho jakýchsi mylných subjektivních dojmů. Nutno podotknout, že podobných příspěvků bylo publikováno opravdu mnoho. V článku přikládám pouze ukázky chování, které komentuji.

Nebo:

Zmínili jsme si, že dotyčný publikuje tzv. flame, kdy vychrlí mnoho příspěvků týkajících se mé osoby, ale ne článku. Pro dotyčného je rovněž typické, že mi přisuzuje různé lživé pracovní pozice, které nezastávám.

Po Radě Evropy jsem tak zaměstnancem Agentury pro sociální začleňování.

Pan Vaněk mi následně přisoudí i další instituce, ze kterých jsem placen, ale o tom až dále v článku.

Ostatně tento fenomén "pokud nepíšeš s námi, píšeš proti nám" tak jsi placeným agentem je velmi zajímavý. Rudolf Hruboň např. uvádí, že jsem placen jistou ukrajinskou organizací, která je financována vládou USA. Jen pro zajímavost. Asociace KVN Ukrajiny je organizací, která sdružuje divadelní soubory a v nezměněném duchu funguje již 20 let.

Pro další osobu jsem samozřejmě také placen fondy George Sorose a ani zmínka o věšení nesmí chybět.

Tímto výčet pozic, které mi přisuzují diskutéři samozřejmě nekončí. Tedy jen pro ukázku, z čeho všeho jsem placen a co vše musím stíhat. Co se týče např. osoby Radima Kadlečíka, rovněž mi pravidelně věnuje péči a zásobuje mou schránku na Facebooku milými pozdravy. Konkrétní projevy můžete zhlédnout v článku Chtěl bych mít za ženu muslimku!

Velmi zajímavou byla také situace, kdy byl adminem idnes.cz Liboru Vaňkovi smazán příspěvek, ve kterém mi vyhrožoval fyzickou likvidací. Překvapením pro mě bylo, když na ono smazání dotyčný reagoval tak, že mě vyzval, abych admina kontaktoval, aby byl příspěvek navrácen.

Pozn. Screenshot je vyroben z emailové schránky, jelikož příspěvek byl následně v rámci vlákna adminem smazán.

Zde tedy osoba, co mi vyhrožuje fyzickou likvidací, na mě apeluje, abych kontaktoval admina, aby mu byl navrácen příspěvek a apeluje na to, že "slušný férový člověk by to učinil".

Rovněž osočení mé osoby z toho, že přecházím v diskusi do osobní roviny vzhledem k výše uvedenému, je pro mě nepochopitelné.

Cyberstalker se tak stylizuje do role oběti.

Pokud se dále zaměříme na falešné účty Libora Vaňka, objevíme následují profil na FB, který propojuje s dalším účtem na idnes.cz. Nyní se tedy stává Tomášem Veselým.

A samozřejmě mi věnuje svou pozornost v diskusi pod mým článkem.

TIP: S podobnými lidmi nemá cenu diskutovat. Nepřišli s vámi diskutovat, ale pouze vás pošpinit. Veškerá diskuse a snahy o vysvětlení jsou jen ztrátou času, protože pohled útočníka na vás je již definitivní a vaše tvrzení ho nezajímají. Pokud o vás rozšiřuje informace, které vás mohou pošpinit, kontaktujte poskytovatele služby, v rámci které jsou tyto informace uvedeny a požádejte ho o odstranění. Sice si tím vysloužíte různé přezdívky, ale v první řadě jde o vás samotné.

Pokud se podíváme na další projevy "Tomáše Veselého", nalezneme na jeho FB profilu následující příspěvek.

Můžeme se tak přesvědčit, že dotyčný podle všeho s přirozeností sobě vlastní diskutuje i na jiných místech na internetu. Příspěvky ale samozřejmě byly ve vší počestnosti vyjádřené. Rovněž se tak můžeme přesvědčit o stylizaci útočníka do role oběti.

Další identitou dotyčného je Dalibor Seifert, který si zakládá profil na FB a propojuje ho s účtem na idnes.cz. Pozoruhodné je, že onen FB profil byl podle všeho zřízen těsně po publikaci mého článku, do jehož diskuse "Dalibor Seifert" následně vstupuje. Rovněž se můžeme přesvědčit o podobnosti osoby na fotografii u předchozího profilu.

Zajímavé je, že dotyčný rychle mění podobu profilu. Vloženou fotografii odstraňuje a nahrazuje ji fotografií třetí osoby.

Nicméně za pomoci ID uživatele Facebooku (vlevo nahoře), které se shoduje, můžeme tuto změnu odhalit a spojit tak účet s předchozím Tomášem Veselým, Liborem Vaňkem a Liborem Rašticou.

Jak jsem již zmínil, profil Dalibor Seifert byl podle všeho registrován těsně po publikaci mého článku a následně se tento přispěvatel objevuje v diskusi, kde komunikuje s účtem se jménem Jiří Mrkvička.

A pokud se podíváme na další řekněme tvorbu "Jiřího Mrkvičky", nalezneme opět oblíbené citace z Koránu a informaci, že jsem protentokrát placen z Evropské komise.

Co se týče zde publikovaného, screenshoty slouží k popisu jevu cyberstalking. Uvádím tedy omezené množství. Pokud bych měl do článku vložit veškeré mnou zdokumentované příspěvky pana Vaňka, článek by byl v podstatě nekonečný. Ale obecné rysy jsou:

  • Výhružky a invektivy
  • Dehonestace mé osoby pomocí šíření lží
  • Fanatický způsob diskuse (flame)

VÝZVA: Pokud vás či někoho z vašeho okolí dotyčný rovněž poškozuje, neváhejte mě kontaktovat pro koordinaci postupu právních kroků.

Cyberstalking a právní opora

Problematika cyberstalkingu je upravena v paragrafu 354 Trestního zákoníku.

Řešení cyberstalkingu

  1. Uvědomit se, že cyberstalking není radno podceňovat. Jedná se opravdu o nebezpečný fenomén, jelikož útočníka zpravidla neznáte a neodhadnete, čeho je schopen.
  2. Bezprostřední zajištění důkazů o činnosti útočníka (screenshoty). Internet je dynamický prostor a tyto důkazy tak mohou rychle zmizet, jak jsme se již mohli přesvědčit u onoho profilu "Dalibora Seiferta".
  3. Blokace útočníka a spolupráce s administrátorem dané služby, pokud poškozující obsah nemohu sám odstranit. Administrátora požádejte, aby materiály uchoval pro případné šetření ze strany policie.
  4. Kontrola nastavení úrovně soukromí na sociálních sítí. Jak jsme si již zmínili, cyberstalking nemusí postihnout jen vás, ale útočník může kontaktovat i osoby z vašeho okolí. Proto je vhodné mít nastavenou maximální úroveň soukromí, aby dotyčný neviděl vaše citlivé a osobní údaje, které může zneužít. Nejlépe je ale na profilu nemít žádný obsah, který je zneužitelný. Do přátel přidávejte pouze prověřené osoby.
  5. Revize digitální stopy. Digitální stopa je souhrn informací, které jsou identifikovatelné s vaší osobou. Jednoduše o sobě na internetu vyhledejte informace. V případě, že naleznete takové informace, které jsou útočníkem zneužitelné, postarejte se, aby byly odstraněny či přesunuty z veřejného prostoru.
  6. Věc předejte policii. Jak jsme si již zmínili, s tímto jevem si nelze zahrávat. Vše tedy sepište, obrazový materiál vytiskněte. Mějte připravenou i elektronickou verzi, kde budou uvedeny relevantní odkazy. Vaše screenshoty pro policii nejsou relevantním důkazem pro soudní přelíčení. Policie si důkazy opatřuje sama, uveďte tedy přímé odkazy. Do oznámení připište, že si do 30ti dnů přejete být informováni o úkonech, které policie v rámci šetření provedla. Máte na to ze zákona nárok.

Prevence cyberstalkingu

Problémům je jistě lepší předcházet, než je následně řešit. Nicméně na internetu si nevyberete, čí pozornost zaujmete. Proto je na místě myslet na následující:

  1. Maximální nastavení úrovně soukromí na sociálních sítích. Do přátel si přidávejte jen prověřené osoby, u kterých máte jistotu, že nezveřejní vaše osobní a citlivé informace.
  2. Průběžná revize digitální stopy.
  3. Nepouštět se do diskusí s různými internetovými trolly, ze kterých se následně může vyklubat agresor. Nicméně některé jedince bude iritovat pouze to, že existujete. S tím nic nenaděláte.
  4. Používejte silná hesla a věnujte pozornost softwarového a fyzického zabezpečení svého počítače/tabletu/smartphonu.

Užitečné zdroje

Článek Nebezpečné pronásledování od policejní psycholožky Ludmily Čírtkové.

Článek Na rovinu o počítačovém stalkingu od společnosti Norton (firma poskytující antivirová řešení), ve kterém jsou uvedeny další užitečné tipy.

Pozn. V článku užité doprovodné a ilustrační materiály pocházejí z veřejných zdrojů z nichž jsou přejímány dle paragrafu 34 Zákona 216/2006 Sb.

Autor: Roman Máca | neděle 14.2.2016 16:34 | karma článku: 30.98 | přečteno: 4423x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...