Záhadné hospodaření Úsvitu a BPI a záhadné Národní listy

21. 01. 2016 18:54:25
Jak transparentně hospodaří Úsvit a Blok proti islámu? Jaké je zákulisí a financování "stranických" Národních listů?

Tyto otázky jsem si položil při včerejším návratu domů. Na jedné ze stanic metra se mi dostalo té cti, že jsem byl sympatickou blondýnkou obdarován výtiskem Národních listů. Tedy periodika propagujícího Úsvit - Národní Koalici a Blok proti islámu.

Materiál je to vskutku výživný. Z titulní strany mimo jiné do očí bije heslo "Brusel je nám na nic, chceme ochranu hranic." Pevně tak doufám, že slogan stabilně zakotví mezi ty ustálené a nyní již evergreeny jako "Čechy Čechům" a "Ať žije Zeman." Listy dále nabízí medailonky obou lídrů, pánů Konvičky a Lidinského, a také poukazují na Konvičkovo obvinění. Ale jelikož jsem člověk prostý, všímám si hlavně obrázků. Na čtyřech stránkách tak čtenář může shlédnout tvář Martina Konvičky celkem pětkrát, Mirka Lidinského čtyřikrát. Mezi obrázky nechybí ani karikatura Bohuslava Sobotky se "zavináčem" na čele a také podobizna rozlícené německé kancléřky. Jen mě mrzí, že prezident Zeman je na obrázku pouze jednou. V rámci listů by si určitě zasloužil větší pozornost. Minimálně takovou, jakou dostává v ruských médiích viz Mediální obraz Miloše Zemana v ruských médiích.

Celé je to takové šedivé a myslím, že pro větší úspěch by si autoři měli vzít vzor např. z Blesku, kde se to barvami jen hemží. Ale to je samozřejmě otázka financí. Úderné titulky jsou v pořádku a plně korespondují s vlasteneckým cítěním. Ostatně tři zajímavé teze můžeme vidět hned pod "bruselským" sloganem. Jen ty křiklavé barvičky tomu chybí.

Co mě ale u těchto novin nejvíce zaujalo? Krátký text, který nalezneme na konci, a který zní: "Vydavatel: TYNESIDE s.r.o."

Zaměřme se tedy na toto téma více a položme si dvě otázky. Kdo stojí za společností TYNESIDE s.r.o. a kdo náklady spojené s Národními listy platí.

Tématu se již věnoval iDNES.cz ve svém článku Konvička a Úsvit mají vlastní noviny. Vydává je právník blízký Bártovi.

Jak titulek napovídá, v článku je uvedeno, že ona vydávající společnost patří právníkovi blízkému Vítu Bártovi. V článku se dále uvádí, že v předchozích volbách Vít Bárta neúspěšně kandidoval právě za Úsvit. Opouští Vít Bárta své politické ambice po neúspěšné kandidatuře? Či působí jako šedá eminence doufající, že onu ochranu hranic bude jednou zajišťovat jeho společnost ABL? Toť otázka.

Ve zmíněném článku je dále uvedeno prohlášení Marka Černocha, který dle iDNES.cz tvrdí, že pan Mates (statutární zástupce TYNESIDE) poskytuje Úsvitu právní služby. Nezmiňuje tedy, že by si Úsvit u dané společnosti vydavatelské služby objednával. Vyvstávají tak tři možnosti:

  • TYNESIDE financuje Národní listy z vlastních zdrojů.
  • Národní listy financuje Blok proti islámu.
  • Národní listy financuje třetí osoba.

Podívejme se ale na společnost TYNESIDE detailněji. Pokud nahlédneme do obchodního rejstříku na výpis platných údajů, nalezneme jako předmět činnosti pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Společnost TYNESIDE má vlastní webové stránky, resp. stránku na www.tyneside.cz. Na stránce inzeruje PR a marketingové služby. Nicméně tento web obsahuje pouze domovskou stránku, nenalezneme na něm žádné kategorie, články, přehled realizovaných zakázek, reference, partnery, jména kontaktních osob, telefonní číslo atp., což bývá pro marketingové agentury obvyklé. Jediným kontaktním údajem je emailová adresa od společnosti Google. Jedná se tedy o pokrok narozdíl od společnosti Heleny Suché (asistentky Miloslava Ransdorfa), která je jednatelkou obdobné společnosti, která mimo poradenství a žádostí o dotace z EU zajišťuje firemní PR. Ale sama společnost vlastní web nemá. Více o tomto případu v článku Dře asistentka europoslance Ransdorfa také jako kůň?

Pokud se společností TYNESIDE budeme zabývat dále, z úplného výpisu z OR zjistíme, že předchozím jednatelem společnosti byla paní Johana Cvrčková, kterou vystřídal zmíněný právník Jan Mates. Pokud se na Johanu Cvrčkovou zaměříme blíže, zjistíme, že figurovala/figuruje dle portálu penize.cz v několika desítkách firem často se sídlem na stejné adrese jako TYNESIDE.

Financuje Národní listy Blok proti islámu?

TYNESIDE i přes neshodu v předmětu činnosti s obchodním rejstříkem působí dle své stránky jako komerční firma pro oblast PR a marketingu. Můžeme tak předpokládat, že i Národní listy jsou komerční zakázkou. Dle tvrzení poslance Černocha dále můžeme vyloučit, že by jejich objednavatelem byl Úsvit. Na řadu tak přichází logicky Blok proti islámu. Zde bych chtěl ocenit BPI, jelikož provozuje transparentní účet a každý tak může nahlédnout do jeho hospodaření. Pokud se na účet podíváme, zjistíme, že k dnešnímu dni 21. 1. 2016 je na něm zůstatek zhruba 53 000 korun.

Na účtu v historii plateb nenalezneme případnou provedenou odchozí platbu za Národní listy. Pokud je tedy zakázka realizovaná komerčně, uvedený zůstatek je podle všeho na Národní listy v nákladu 20 000 kusů nedostačující. Nutno podotknout, že zásadní finanční obraty se na tomto účtu neodehrávají. Ale abych nebyl jen kritický, opravdu oceňuji, že Blok proti islámu má transparentní účet a vše je tedy pro veřejnost viditelné. U např. parlamentního Úsvitu se mi na webových stránkách podařilo dohledat pouze výroční zprávu o hospodaření za rok 2014, ve které nalezneme jen velmi souhrnné údaje. V transparentnosti hospodaření tedy Úsvit zaostává a bylo by na místě, aby tyto nedostatky odstranil i vzhledem k dřívějším problémům s financováním viz Úsvit je bez peněz. Nejsme na nule, ale v minusu, přiznal Okamura. Myslím, že transparentní hospodaření politických stran, jakožto veřejných subjektů, by mělo být jednou z jejich priorit. Např. TOP 09 zveřejňuje pravidelně výpisy z účtu.

Zůstaneme ale u hospodaření Bloku proti islámu a posuneme se více do historie, do listopadu 2015. V tomto měsíci se na Albertově konalo shromáždění na podporu prezidenta republiky, demokracie a svobody, které svolávala proruská aktivistka Jelena Vičanová, a kde se po boku prezidenta objevili i představitelé Úsvitu a BPI. V článku Ohlédnutí za 17. listopadem 2015: vztahy, intriky a spory mezi jednotlivými aktéry jsem mimo jiné vyčíslil (dle ceníků firem) cenu oné akce na 80 000 korun a polemizoval nad tím, zda si obyčejný aktivista může dovolit zaplatit tuto sumu. Vyvstává tak otázka, kdo se na financování shromáždění podílel. Pokud se podíváme na transparentní účet BPI, musím znovu kvitovat, že popsání jednotlivých plateb je opravdu dobře zaznamenáno (např. pronájem sálu v určitém místě, platba konkrétní společnosti za určité služby apod.). Nicméně u výdaje na 15 434 korun vynaloženého 26. 11. 2015, tedy po Albertovu, můžeme sledovat popis "reklamní kampaň" a odkaz na číslo faktury. V tomto případě je narozdíl od ostatních popisů výdajů z účtu BPI uveden jakýsi obecný termín, pod kterým si nelze mnoho konkrétního představit. Vzhledem k časové souslednosti se tak lze domnívat, že dané proplacení faktury vzhledem k neurčitému popisu, mohlo být použito na akci Jeleny Vičanové, kterou BPI oficiálně neorganizoval, ale kterou by Jelena Vičanová jen složitě mohla krýt z vlastních zdrojů.

Osobně budu rád, pokud daná faktura bude zveřejněna a bude tak vidět realizované plnění a zhotovitel. Pochybnosti a domněnky, že tento náklad byl využit na shromáždění Jeleny Vičanové, tak mohou být vyvráceny.

Závěrem

  • I přes mé šetření otázka kdo Národní listy financuje zůstává záhadou. Představitel Úsvitu Marek Černoch tvrdí, že vydavatel listů poskytuje straně právní služby. Blok proti islámu podle všeho tento výdaj rovněž není schopen krýt. Platí tak noviny vydavatel, tedy společnost, která se podle OR zaměřuje na pronájmy nemovitostí a jejíž webová prezentace jako komerční firmy pro PR a marketing je řekněme svérázná, když nezveřejňuje ani své telefonní číslo? Či za financováním listů stojí třetí osoba?
  • Transparentnost hospodaření Úsvitu není na nejlepší úrovni. Na stránkách Úsvitu jsem nalezl jen výroční zprávu za rok 2014, která obsahuje pouze souhrnné informace. Domnívám se, že tuto oblast by mohla strana více zlepšit i ve vztahu k možným voličům. Vhodnost zaměření se na tuto problematiku je na místě i vzhledem k předcházejícím problémům s financováním strany.
  • Čeho konkrétně se týkala ona faktura číslo 15160 na částku 15 434 korun, která byla proplacena Blokem proti islámu 26. 11. 2015, tedy následně po shromáždění na Albertově, jehož se BPI účastnil?

AKTUALIZACE:

Na základě upozornění čtenáře v diskusi. Facebook Bloku proti islámu uvádí, že Národní listy financuje Úsvit ze státního příspěvku. Tato informace ale není dohledatelná jak na webu tak na Facebooku Úsvitu. Jak je již zmíněno výše, poslanec Černoch pro iDNES.cz uvedl, že Jan Mates (jednatel vydavatele TYNESIDE s.r.o.) dodává Úsvitu právní služby a nezmiňuje tak, že by se jednalo rovněž o služby vydavatele. Informace o hospodaření (výpisy z účtu, objednávky, platby apod.) není možné ověřit, jelikož posledním publikovaným údajem o hospodaření Úsvitu je souhrnná výroční zpráva za rok 2014.

Na otázku Martina Kováře ohledně sponzoringu Víta Bárty či někoho na něj napojeného BPI odpovídá vyhýbavě: "No VB byl kandidátem za Úsvit. Lídrem za Plzeňsko, nemýlím-li se."

Další otázka Martina Kováře mířící opět přímo na sponzoring tak zůstává prozatím nezodpovězena a je rovněž otázkou, zda zodpovězena někdy bude.

Autor: Roman Máca | čtvrtek 21.1.2016 18:54 | karma článku: 26.86 | přečteno: 2649x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.26 | Přečteno: 348 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 571 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 766 | Diskuse
VIP
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10872

Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...