Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skrz frontu do Doněcka a zpět, postřehy z města

Reportáž od studentky Darjy, původem z Doněcka, která nyní žije ve Vinnycji na středozápadě země. V létě se vrátila na pár dní domů. Poprosil jsem ji o reportáž, co obnáší do Doněcka projet a o pár postřehů ze života ve městě.

Darju jsem poznal, když jsem v červnu 2015 navštívil Ukrajinu a Donbas. Pobýval jsem v pěti městech Doněcké a Luhanské oblasti. Ve městech, která se nachází pod kontrolou Ukrajiny. K frontě jsem se dostal nejblíže na 20 kilometrů. Je to blízko? Daleko? Posuďte sami, za jak dlouho ujedete tuto vzdálenost autem. Nicméně mě zajímala i situace na druhé straně fronty. Avšak pro cizince, který není novinář se speciálním povolením, je možnost dostat se skrze frontu takřka nulová. A musím říci, že do jejího překračování a do případného rizika, se mi zrovna dvakrát nechtělo. I na vzdálenost 20 kilometrů byly slyšet výbuchy, což byla otřesná zkušenost. A vzhledem k používaným zbraním jste i v této vzdálenosti na dostřel.

Jak jsem již zmínil, rád bych se dozvěděl více o situaci na druhé straně. Proto jsem o informace poprosil Darju, studentku Doněcké univerzity, která nyní žije a studuje na své univerzitě, která se nachází „v exilu“ ve Vinnycji. Darja je jedním ze dvou studentů, se kterými se mi již podařilo udělat rozhovor, který můžete nalézt zde. Při další komunikaci mi sdělila, že se v létě do Doněcka chystá, a proto jsem jí poprosil, zda může napsat článek a udělat pár fotek o tom, jak vypadá cesta skrze frontu a jak v Doněcku v současné době život vypadá. Toto bylo celkové zadání a měla tedy volnou ruku.

Její text, který je volným překladem z ruštiny, tak můžete vidět níže.

Cesta do Doněcka

20. července 2015, 12:00. Vyjíždíme z Pavlogradu (Dněpropetrovská oblast) ve směru na Doněck. Na kontrolním stanovišti (blokpostu) na hranici Dněpropetrovské a Doněcké oblasti nás k našemu překvapení ani nezastavili, i když prý pravidelně prověřují každé auto. Na fotce to není moc vidět, ale cedule „Doněcká oblast“ zůstala nezměněná a je v ukrajinštině. Toto dělá radost mému oku i duši. Je to hezký pocit, že nakonec po půl roce odpočítávání jedu domů. Celou cestu mám dobrou náladu.

Na cestě k blokpostu

14:27. Přijeli jsme do Krasnoarmejsku a bez problému projíždíme další blokpost s ukrajinskou vlajkou. Uvědomuji si, že mi dělá radost vše, co je v modro-žluté barvě např. i most v Krasnoarmejsku. Na výjezdu z města vidíme velký billboard s nápisem „Slava šachťoram!“ (tedy sláva horníkům, Donbas je hornickou oblastí).

15:33. Přijíždíme do města Selidovo. Malé a dříve okupované město, které je nyní jedním z důležitých dopravních uzlů na cestě do Doněcka. Zastavili jsme se v místním supermarketu a naštěstí jsme koupili vše, co jsme chtěli. Jsme rádi, protože v Doněcku není k dostání polovina potravin, a to co je, tak stojí třikrát víc než na Ukrajině. Máme vše: vodu, cukr, nápoje, zeleninu, maso a to nejhlavnější – sladkosti, které jsou v Doněcku nedostatkové. Dáváme si pozor na to, abychom nevezli více než 50 kg na osobu, protože více se převážet nesmí.

Zásoby potravin

16:31. Pokračujeme po silnici směrem na Volnovachu. Cestě se přezdívá „doněcká arterie života“ a je jednou z mála cest, které spojují Doněck se zbytkem Ukrajiny. Jedeme docela rychle, abychom stihli projet přes hlavní hraniční blokpost, který se zavírá v 8 večer.

16:45. Na kraji cesty se začínají objevovat zákopy.

Zákopy podél cesty

16:49. Projíždíme okolo Kurachovské přehrady. Je tu ještě živo. Na pláži odpočívají místní, děti se koupají ve vodě. Zastavili jsme se na benzince. Benzín stojí 21 hřiven (pro srovnání v Doněcku stojí od 23 do 28 hřiven). Do Doněcka by nám ještě zbývalo 49 kilometrů, jestli bychom jeli přímo. Tudy ale jet nemůžeme, protože cesta již neexistuje.

Kurachovská přehrada

17:17. Na silnici už nejsou žádná auta. Na asfaltu často vidíme krátery po granátech. Nejedeme po hlavní cestě, ale přes přilehlé vesnice a kvalita silnice tomu také odpovídá. Jedeme rychlostí v rozmezí 20 – 40 kilometrů za hodinu.

Alternativní cesta do Doněcku

17:54. Od teď musíme ukazovat doklady na každém blokpostu. První na cestě je ukrajinský. Vojáci se zajímají, co vezeme v kufru, ale nakonec nás pustí dál. Dále je ještě několik blokpostů, jak ukrajinských tak „DNRovských“. K našemu překvapení, ani na jednom nestojí kolona aut. Říkají, že to je ale až ode dneška. Máme štěstí, protože často lidé na blokpostech stráví i dva dny čekáním.

19:45. Projeli jsme poslední blokpost na cestě k rodné hroudě. Volám mamce: „Mami, vše už jsme projeli, brzy budeme doma.“ Cítím odlehčení a radost z toho, že poznávám okolí, obchody, každou zatáčku znám nazpaměť.

20:08. Konečně doma!

Postřehy z města

Od nového roku, kdy jsem v Doněcku byla naposled, se město prakticky nezměnilo. Vidím stále ty stejné rezavé billboardy a také upozornění na den republiky. Z nových cedulí, vidím jen reklamy na pohřební služby. V centru je situace o něco lepší. Namalovali zde nově vodorovné dopravní značení – čáry na silnici. Také trávníky jsou upravené a odpad už uklízí. Ale opuštěné obchody a banky nevypadají zrovna vábně. Za to vzhled jízdenek na MHD se mění div ne každý měsíc. Některé informační cedule ve městě jsou přeloženy do ruštiny. Některé zůstaly v ukrajinštině. V centru je mnoho oken přelepeno páskou nebo jsou na nich přibité dřevěné desky. Pro každý případ. Ale zůstala tu i v podstatě nezměněná mně blízká místa, což mě těší. Např. fontána a alej na známém Náměstí Lenina.

Ulice v Doněcku
Jízdenka na MHD v Doněcku (s nápisem DNR)

Ceny

Když jsem poprvé přišla do obchodu, byla jsem opravdu v šoku z cen. Ceny vyletěly přímo do nebes. Např. mléko, které se dá v oblasti Ukrajiny koupit za 15 hřiven, tady stojí okolo 40. A podobné to je se vším. Ceny tu ukazují nejen v hřivnách, ale i v rublech podle místního kurzu: 1 hřivna = 2 rubly. Co se týče sortimentu, tak je o poznání chudší. Ukrajinských výrobků je tu málo, a pokud jsou, tak rychle zmizí. Regály jsou zaplněné neznámým a pro nás nezvyklým zbožím z Ruska, jehož kvalita je daleko nižší než u našeho zboží. Ale lidé si nemají moc z čeho vybírat a kupují vše. Zvláštností je, že kasy v supermarketu jsou rozděleny tak, že na jedněch je možné platit pouze v hřivnách a na druhých pouze v rublech.

V republice je i vlastní napodobenina Coca Coly. Jmenuje se Real Cola. Chutná jako Chupa Chups s příchutí coly. A ještě je tu spousta potravin, v jejichž názvu se objevuje slovo „republikánský“. Např. první republikánský chléb, první republikánské pivo, první republikánská majonéza atd.

DNR Real Cola
Vlajka DNR na láhvi Real Cola

Volný čas

Můžu říci, že republika zkouší žít, jak jen to jde. Lidé přece chtějí někdy odpočívat. Ale za dobu, co jsem v Doněcku, tak se tu nějaké významné kulturní představení neodehrává. Prvního srpna jsem zavítala na představení jihovýchodní ligy KVN (KVN jsou představení skupin mladých – vtipy, scénky, zpěv apod.). Ale dost mě to zklamalo. Vystupovalo 18 skupin, ale počet vtipných momentů by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Byla to ztráta času. Nebylo to vůbec vtipné, ukazovali notoricky známé a převzaté scénky, nebo vyprávěli vtipy o Ukrajině. Vůbec jsem nečekala, že můj milovaný KVN, kterým se sama zabývám, mě tak zklame.

V Doněcku platí velitelský čas. Kvůli němu je město každý večer prázdné. Po osmé jsou stabilně každý den slyšet výbuchy a výstřely. Je těžké při těchto zvucích usnout.

Zatlučená výloha obchodu

MHD a auta v ulicích

Autobusů jezdí méně a nejezdí tak často. Večer je opravdu problém se kamkoliv dostat. Na mnohých autobusech jsou místo skel nabité dřevotřískové desky. Na autech mnoho řidičů vyměnilo ukrajinské poznávací značky za značky DNR. Počet aut v ulicích je také daleko menší než dříve. Zácpy tak teď nikde nejsou.

Odjezd z Doněcku

Vyjeli jsme ve 4:15 ráno. Do šesti hodin jsme projeli několik blokpostů. Do Volnovachy jsme přijeli v 15:10. Od Doněcka do Volnovachy je to 36 km, a to jsme jeli 11 hodin, zavření v autě, na sluníčku, bez možnosti koupit vodu nebo jídlo, bez toalet. Chodit vykonat potřebu do křoví u silnice je navíc nebezpečné. Jsou tam všude miny a nástrahy. K jednomu takovému výbuchu došlo nedaleko od nás. Pro zraněného muže přijela sanitka za půl hodiny.

Hodně pomáhají dobrovolníci, kteří na blokpost přivezli několik kanystrů pitné vody, ale i tak jí není dost pro všechny. K blokpostu míří dvě kolony vozidel. První, obyčejná, začíná lidmi, kteří zde i přespávali. Táhne se na mnoho kilometrů až za horizont. V druhé koloně byla auta s malými dětmi, invalidy a s místními obyvateli města Makijivka. Pohyb kolony se několikrát zastavil kvůli okolnímu ostřelování a také kvůli přesunům vojenské techniky.

Tohle jedenáctihodinové mučení bylo nesnesitelné. Příště, až budu chtít opět domů, pořádně si rozmyslím, jestli to opravdu za to stojí. Ale myslím, že nakonec stejně přijedu. Je to přece můj domov.

Darjo, děkuji moc za reportáž!

Pokud máte na Darju nějaké dotazy, pište je do diskuse. Dotazy předám. Jakmile odpoví, vložím odpověď pod váš příspěvek. Prosím ale o takt a ohleduplnost.

Pro staré známé „diskutéry“: Otázky typu, zda by pozvedla zbraň a šla zabíjet fašisty apod., opravdu předávat nebudu.

Více fotek naleznete v galerii

Doněck

 

Autor: Roman Máca | pondělí 17.8.2015 12:02 | karma článku: 27,63 | přečteno: 2331x
  • Další články autora

Roman Máca

Otevřený dopis České televizi

Situace na naší mediální scéně mě nenechává klidným, a proto jsem se rozhodl napsat otevřený dopis České televizi.

4.2.2019 v 12:35 | Karma: 41,57 | Přečteno: 15475x | Diskuse| Média

Roman Máca

Tak trochu jiná reportáž z Prague Pride 2018

V sobotu jsem se zúčastnil Prague Pride, resp. jedné „doprovodné akce“. Tou „doprovodnou akcí“ byla protidemonstrace, kterou svolali neonacisté z tzv. Národní obrody a bylo to vskutku výživné.

13.8.2018 v 10:08 | Karma: 44,85 | Přečteno: 65604x | Diskuse| Společnost

Roman Máca

Ovčáčkův svět: Prokazatelné ruské lži o Zemanovi nevadí, z ČT a Respektu se může pominout

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vytáhl do další bitvy s Českou televizí a s týdeníkem Respekt. A ani na mě tentokrát nezapomněl. Prý jsem autorem dezinformace, kterou média nekriticky převzala.

24.5.2018 v 11:07 | Karma: 45,12 | Přečteno: 10872x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Podivuhodné vztahy u sponzorů Miloše Zemana: miliardář a právníci u ruského konzulátu...

Spolek Přátelé Miloše Zemana z velké části financuje (ne)kampaň za zvolení Miloše Zemana. Figurují v něm jména jako Mynář, Nejedlý, Srp, Veleba, Galuška. Parta je to skutečně zajímavá a podivuhodní jsou i její sponzoři.

26.1.2018 v 7:42 | Karma: 48,50 | Přečteno: 68943x | Diskuse| Politika

Roman Máca

Bláznivý předvolební příběh: Zeman je hrdina Churchill, Drahoš zrádce Chamberlain

Po prvním kole prezidentských voleb se již naplno rozbíhá dezinformační kampaň proti Jiřímu Drahošovi. Její součástí jsou i skutečně zvláštní přirovnání jednotlivých kandidátů k historickým osobnostem.

17.1.2018 v 14:11 | Karma: 41,39 | Přečteno: 7426x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10874x
Jedinec zabývající se problematikou bezpečnosti internetu, sociálních sítí, mediální manipulace a obecně témat, která považuji za aktuální a potřebná. Také trochu cestovatel a dobrodruh. Přežil jsem týden v Nigérii, konflikt na východní Ukrajině a zemětřesení v Ázerbajdžánu. Věčný student cizích jazyků, celoživotní sportovec a příležitostný kuchař.

Věřím, že moudrost, slušnost a lidská vzájemnost je tou správnou cestou.

„Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum.“ (TGM)

Sledovat mě můžete také na Twitteru.

Seznam rubrik